Thasë me qepë për dhimbje veshi

Çfarë është një qese me qepë?

Një qese qepë (mbështjellje qepë) përbëhet nga një leckë ose një qese pëlhure në të cilën mbështillet një qepë e grirë hollë. Ngrohet para aplikimit.

Si funksionon llapa e qepës?

Çfarë përbërësish ju nevojiten?

Nëse dëshironi të bëni një qese qepë, do t'ju duhet një qepë kuzhine dhe një leckë e hollë (p.sh. shami pambuku, çorape pambuku) ose qese pëlhure:

  • Fillimisht duhet të qëroni qepën, ta prisni në copa të vogla dhe ta shtypni pak. Kjo do të çlirojë përbërësit aktivë që përmbahen në qeliza.

Hapi tjetër është ngrohja e qeses së qepës. Kjo sepse nxit lirimin e përbërësve të qepës. Ka mundësi të ndryshme për ngrohjen:

Për shembull, mund ta vendosni llapën e qepës midis dy shisheve me ujë të nxehtë ose ta ngrohni mbi avull ose në mikrovalë. Disa njerëz e zhytin atë në ujë të vluar për rreth dy minuta. Por më pas duhet të shtrydhni mbështjellësin e qepës përpara përdorimit të mëtejshëm.

Kujdes: Pavarësisht se si e ngrohni qesen e qepës – nuk duhet të jetë shumë e nxehtë kur e vendosni në vesh. Përndryshe ekziston rreziku i djegies! Prandaj, kontrolloni paraprakisht temperaturën e çantës (p.sh. në pjesën e brendshme të parakrahut). Sidomos një qese që përmban qepë të ziera ose është ngrohur në ujë të vluar zakonisht duhet të lihet të ftohet pak përpara se të vendoset në vesh.

Si të përdorni një qese qepë?

  • Siguroni mbështjellësin e qepës me një kapak ose shirit koke.
  • Përveç kësaj, ju mund të lidhni një peshqir të hollë rreth kokës së vetes ose pacientit tuaj. Më pas llapa e qepës do të qëndrojë e ngrohtë më gjatë.
  • Mbështjellën e qepës mund ta lini në vesh për një deri në dy orë, ose për aq kohë sa është e rehatshme. Duhet të lini një qese me qepë tek fëmija për gjysmë ore deri në një orë të tërë.

Për cilat sëmundje ndihmon llapa e qepës?

Mjekësia e përvojës përdor mbështjellësin e qepës me dhimbje veshi në shumë raste me sukses të madh: Kështu, me një inflamacion të veshit të mesëm, qepa - në formën e një qese qepe të ngrohur - shpesh mund të lehtësojë dhimbjen në mënyrë efektive. Edhe pse ky aplikacion ende nuk është njohur shkencërisht, megjithatë rekomandohet nga shumë mjekë si një ilaç shtëpiak.

Kur nuk këshillohet përdorimi i qeseve me qepë?

Disa pacientë e shohin nxehtësinë të pakëndshme për dhimbjen e veshit. Në këtë rast, nuk duhet të aplikoni një qese të ngrohtë me qepë në vesh (dhe gjithashtu të përmbaheni nga format e tjera të aplikimit të nxehtësisë, siç është rrezatimi i dritës së kuqe). Në vend të kësaj, mund të aplikoni dhe rregulloni qesen e qepës pa e ngrohur atë. Qarkullimi i gjakut do ta bëjë atë pak më të ngrohtë në vetvete, në mënyrë që përbërësit aktivë të çlirohen më mirë.