Opipramoli: Efektet, Aplikimi, Efektet anësore

Si funksionon opipramoli

Opipramol është një antidepresant triciklik dhe ka një efekt qetësues, lehtësues ankthi dhe lehtësisht ngritës të humorit.

Ndryshe nga ilaqet kundër depresionit konvencional, megjithatë, ky efekt nuk bazohet në frenimin e rimarrjes së neurotransmetuesve në tru (të tilla si serotonina ose norepinefrina). Në vend të kësaj, është demonstruar një lidhje e fortë me vende specifike lidhëse në tru (përfshirë receptorët sigma-1). Megjithatë, efekti i opipramolit ende nuk është sqaruar plotësisht.

Duke zënë vende shtesë lidhëse në rajone të ndryshme të sistemit nervor qendror, ai gjithashtu çon në një sërë efektesh anësore tipike. Për shembull, opipramoli ka një efekt qetësues, veçanërisht në fillim të trajtimit.

Marrja, zbërthimi dhe ekskretimi i opipramolit

Substanca aktive arrin përqendrimin maksimal në gjak rreth tre orë pas gëlltitjes. Metabolizohet kryesisht në mëlçi dhe gjysma e tij ekskretohet pas gjashtë deri në nëntë orë, me ekskretim kryesisht nëpërmjet veshkave.

Kur përdoret opipramoli?

Çrregullimi i përgjithësuar i ankthit karakterizohet nga ankthi i vazhdueshëm që nuk lidhet me një situatë ose objekt specifik. Çrregullimet somatoforme janë ankesa fizike për të cilat nuk mund të gjendet asnjë shkak organik.

Jashtë këtyre indikacioneve të miratuara nga autoritetet e barnave, përbërësi aktiv përdoret ende për të trajtuar çrregullime të tjera mendore (përdorim jashtë etiketës).

Kohëzgjatja e trajtimit varet nga simptomat dhe përcaktohet nga mjeku kurues. Në përgjithësi, rekomandohet një kohëzgjatje mesatare e trajtimit prej një deri në dy muaj. Sidoqoftë, në raste individuale, kohëzgjatja e terapisë me opipramolin mund të ndryshojë shumë nga kjo.

Si përdoret opipramoli

Forma më e zakonshme e opipramolit në Gjermani janë tabletat. Megjithatë, ka edhe tableta dhe pika të veshura. Në Austri dhe Zvicër, aktualisht janë të disponueshme vetëm tableta të veshura me Opipramol.

Ashtu si disa barna të tjera psikiatrike, opipramoli duhet të merret rregullisht për të paktën dy javë përpara se të jetë e mundur të përcaktohet nëse ilaçi po ndihmon vërtet sipas dëshirës.

Ndërprerja e opipramolit

Nëse mjeku kurues dëshiron të ndërpresë opipramolin, ai ose ajo do ta zvogëlojë gradualisht dozën – mjekët e quajnë këtë si "konik". Ndërprerja e menjëhershme e terapisë mund të shkaktojë simptoma të padëshiruara të ndërprerjes.

Cilat janë efektet anësore të opipramolit?

Efektet anësore të tilla si lodhja, goja e thatë dhe presioni i ulët i gjakut ndodhin shpesh (p.sh. në një në dhjetë deri në një në njëqind pacientë), zakonisht në fillim të trajtimit me opipramoll.

Efektet anësore tipike të barnave psikotrope (shtim në peshë, rritje në nivelet e enzimave të mëlçisë, reaksione të lëkurës) ndodhin vetëm herë pas here me opipramolin, d.m.th. në një në njëqind deri në një në një mijë pacientë të trajtuar.

Çfarë duhet pasur parasysh gjatë marrjes së opipramolit?

Kundërindikimet dhe masat paraprake

Opipramoli është kundërindikuar në:

  • mbajtje akute urinare
  • mbindjeshmëria ndaj substancës aktive ose antidepresantëve triciklikë
  • Çrregullime të përcjelljes në zemër (p.sh., bllokimi AV)

Opipramoli duhet të përdoret me kujdes në:

  • Zgjerimi i prostatës
  • Aritmi kardiake
  • Gatishmëria për konvulsione
  • Çrregullime të formimit të gjakut
  • Glaukoma me kënd të ngushtë (formë e glaukomës)

Kufizimi i moshës

Përvoja mbi efikasitetin dhe sigurinë e opipramolit tek fëmijët dhe adoleshentët është e kufizuar; prandaj, përdorimi i opipramolit nën 18 vjeç nuk rekomandohet.

ndërveprime të drogës

Terapia me opipramolin në përgjithësi nuk përjashton trajtimin shtesë me barna të tjera psikotrope. Megjithatë, nëse administrohen shtesë medikamente depresive qendrore (qetësues, pilula gjumi) ose ilaçe që rrisin nivelet e serotoninës (siç janë disa antidepresantë si frenuesit e rimarrjes së serotoninës), mund të ketë një përmirësim të ndërsjellë të efekteve.

Medikamentet që ndikojnë në ritmin e zemrës (duke përfshirë beta-bllokuesit, antihistaminet, disa antibiotikë, antimalarikët) duhet të jepen gjatë trajtimit me opipramol vetëm nëse është absolutisht e nevojshme.

Shtatzënia dhe laktacioni

Opipramoli dhe alkooli

Mërzitja qendrore është një nga efektet anësore më të spikatura të opipramolit. Alkooli mund t'i përkeqësojë këto. Edhe sasitë e vogla të alkoolit janë në gjendje të shkaktojnë përgjumje dhe marramendje.

Shmangni pirjen e alkoolit gjatë trajtimit me opipramolin.

Si të merrni ilaçe me opipramolin

Si një substancë aktive qendrore, përbërësi aktiv opipramol kërkon një recetë në Gjermani, Austri dhe Zvicër në çdo formë dozimi dhe disponohet vetëm në farmaci.

Informacione të mëtejshme interesante

Klasifikimi origjinal i opipramolit si një antidepresant triciklik po braktiset gjithnjë e më shumë. Në vend të kësaj, ai përmendet gjithnjë e më shumë si një qetësues i ankthit që përmirëson humorin.

Për shkak të zhvillimit të antidepresantëve më selektivë për trajtimin e depresionit, opipramoli përdoret gjithnjë e më shumë vetëm për çrregullimet e ankthit të përgjithësuar dhe ankesat e ngjashme.

Përbërësi aktiv opipramoli përdoret kryesisht në Gjermani dhe në disa vende të tjera evropiane dhe afrikane. Përbërësi aktiv nuk është i aprovuar në Shtetet e Bashkuara.