Dhurimi i organeve: Gjithçka rreth dhurimit të gjallë dhe dhurimit pas vdekjes

Çfarë është dhurimi i organeve?

Dhurimi i organeve është transferimi i një organi ose pjesëve të një organi nga një dhurues organi tek një marrës. Qëllimi është ose t'i mundësohet një personi të sëmurë të mbijetojë ose të përmirësojë cilësinë e jetës së tij. Nëse dëshironi të bëheni dhurues organesh, gjithçka që duhet të bëni është të dokumentoni vendimin tuaj me shkrim, për shembull në një kartë dhurimi organesh. Gjithashtu diskutoni dëshirat tuaja me të afërmit tuaj.

Informacione të mëtejshme: Karta e dhurimit të organeve

Ju mund të lexoni pse ka kuptim të plotësoni një kartë të dhurimit të organeve dhe ku mund ta merrni një të tillë në artikullin Karta e dhurimit të organeve.

Bëhet një dallim midis dhurimit të organeve pas vdekjes dhe dhurimit të gjallë: Dhurimi i organeve pas vdekjes i referohet dhurimit të organeve pas vdekjes. Parakusht është përcaktimi i qartë i vdekjes së trurit tek dhuruesi. Përveç kësaj, duhet të ketë pëlqim nga vetë i ndjeri ose të afërmit e tij.

 • Bashkëshorti, të fejuarat, partnerët e regjistruar
 • Të afërmit e shkallës së parë ose të dytë
 • persona të tjerë të afërt me dhuruesin

Përveç kësaj, dhurimi i gjallë duhet të jetë vullnetar dhe mund të ofrohet vetëm nga persona të moshës madhore.

Cilat organe mund të dhurohen?

Në thelb, organet e mëposhtme mund të përdoren si organe dhuruese:

Përveç dhurimit të organeve, pacientët mund të përfitojnë edhe nga dhurimi i indeve. Kjo perfshin:

 • Kornea e syve
 • Valvulat e zemrës
 • @ Lëkura
 • Enët e gjakut
 • Kockat, kërci dhe indet e buta

Dhurimi i organeve: Kufiri i moshës

Për të lejuar dhurimin e organeve, vetëm gjendja e organeve është vendimtare, jo mosha biologjike. Sigurisht, shëndeti i të rinjve shpesh është më i mirë se ai i të moshuarve, por edhe organi funksional i një 70-vjeçari mund të transplantohet me sukses. Kjo është veçanërisht e vërtetë kur organi shkon te një marrës më i vjetër.

Dhurimi i organeve: Kritika

Ka një qëndrim mjaft skeptik ndaj dhurimit të organeve në mesin e popullatës. Kritikat janë shkaktuar në vitet e fundit kryesisht nga skandalet e dhurimit të organeve në të cilat pacientëve u jepej përparësi në ndarjen e organeve duke manipuluar listën e pritjes. Gjatë kësaj, Akti i Transplantimit u rishikua në 1997 me synimin për të rritur transparencën në ndarjen e organeve. Në veçanti, dënimet për mjekët që shkelin qëllimisht udhëzimet u rritën gjithashtu: këta mjekë tani mund të ndiqen penalisht me gjobë ose me burgim deri në dy vjet.

Alokimi i organeve nëpërmjet Fondacionit Eurotransplant bazohet në urgjencën dhe mundësinë e suksesit të një transplanti. Situata financiare e marrësit nuk luan asnjë rol. Ligji i Transplantimit gjithashtu ndalon trafikimin e organeve dhe e bën të dënueshme shitjen e një organi dhe marrjen e një organi të blerë.

Heqja e organeve bëhet gjithmonë me të njëjtin kujdes kirurgjik si një operacion në një pacient të gjallë. Pas procedurës, kirurgu rivulos kufomën dhe trupi u dorëzohet të afërmve pa lëndime të shpërfytyruara.

Dhurimi i organeve: Etika

Çështja e dhurimit të organeve ngre shumë çështje etike, duke përfshirë në veçanti nëse vdekja e trurit të një personi justifikon heqjen e organeve të tij/saj. Në vitin 2015 (amendamenti i fundit 2021), Këshilli Gjerman i Etikës lëshoi ​​një deklaratë për këtë çështje në të cilën e konsideron të pranueshme heqjen e organeve për qëllime transplantimi – me kusht që të jepet pëlqimi nga dhuruesi ose të afërmit e dhuruesit.

Dhurimi i organeve: Të mirat dhe të këqijat

Motivimet për të vendosur pro ose kundër dhurimit të organeve janë të shumëfishta. Arsyet e zakonshme për refuzim janë mungesa e besimit në sistemin e alokimit ose – në rastin e donacioneve të gjalla – frika nga shpërfytyrimi ose disavantazhet shëndetësore. Arsyet shpirtërore ose fetare zakonisht nuk luajnë një rol, pasi asnjë nga komunitetet më të mëdha fetare në Gjermani nuk ka folur deri më tani kundër dhurimit të organeve.

Për shumë të afërm të dhuruesve të organeve të vdekur, njohuria se ata kanë ndihmuar një person të sëmurë me organet e donatorëve i ndihmon ata të përballojnë pikëllimin e humbjes së një personi të dashur.

Organet e një personi të vdekur mund të hiqen vetëm nëse personi në fjalë e ka lejuar shprehimisht këtë gjatë jetës së tij ose të saj ose nëse të afërmit e mbijetuar pranojnë shprehimisht dhurimin e organeve. Përveç Gjermanisë, kjo rregullore vlen edhe në Irlandën e Veriut. Në Danimarkë, Irlandë, Islandë, Lituani, Rumani, Zvicër dhe Mbretërinë e Bashkuar ekziston një rregullore e miratimit të zgjeruar, në të cilën të afërmit ose përfaqësuesit e autorizuar vendosin nëse nuk ka dokumentacion të personit të vdekur.

Shumë vende të tjera (p.sh. Spanja, Italia, Austria, Hungaria, Anglia me Uellsin dhe Skocinë) ndjekin rregullin e kundërshtimit: këtu, çdo person i vdekur bëhet dhurues organesh nëse ai ose ajo nuk ka vendosur shprehimisht kundër tij gjatë jetës së tij ose të saj dhe gjithashtu. e dokumentoi këtë me shkrim. Familjarët nuk kanë fjalë për këtë çështje.

Kur keni nevojë për dhurim organesh?

Dhurimi i organeve është shpesh trajtimi i vetëm që shpëton jetë për dështimin kronik ose të papritur të organeve. Dhurimi i organeve mund të konsiderohet në disa rrethana për kushtet e mëposhtme mjekësore:

 • Ciroza e mëlçisë në fazën e fundit
 • Kancer i mëlçisë
 • dëmtim i rëndë i organeve për shkak të sëmundjes së depozitimit të hekurit (hemokromatoza) ose sëmundjes së depozitimit të bakrit (sëmundja Wilson)
 • dështimi aktual i mëlçisë (helmimi nga kërpudhat, sëmundjet dhe keqformimet e kanaleve biliare)
 • diabeti mellitus (tipi I ose tipi II) me dëmtim të veshkave
 • sëmundja e veshkave policistike
 • sindromi nefritik kronik (një sëmundje e veshkave)
 • defektet e lindura të zemrës
 • sëmundje valvulare e zemrës
 • sëmundje koronare të zemrës (CHD)
 • sëmundjet e muskujve të zemrës (kardiomiopatia)
 • pamjaftueshmëria e zemrës (dështimi i zemrës)
 • çrregullime funksionale të zorrëve
 • sëmundje pulmonare obstruktive kronike (COPD)
 • fibrozë pulmonare
 • fibroza cistike
 • sarkoidosis
 • "Hipertension pulmonar" (hipertension pulmonar)

Çfarë bëni kur dhuroni një organ?

Procedura për dhurimin e organeve pas vdekjes

Përpara se një pacient të konsiderohet si dhurues, vdekja e trurit duhet të përcaktohet qartë. Për këtë qëllim, mjeku informon Fondacionin Gjerman për Dhurimin e Organeve (DSO), i cili më pas referon neurologë të pavarur për të përcaktuar vdekjen e trurit. Sipas Aktit të Transplantimit, dy mjekë duhet të përcaktojnë në mënyrë të pavarur vdekjen e trurit tek pacienti. Kjo bëhet sipas një skeme fikse me tre faza:

 • Dëshmi për dëmtime të rënda, të pashërueshme dhe të pakthyeshme të trurit.
 • Përcaktimi i pavetëdijes, aftësia për të marrë frymë vetë dhe dështimi i reflekseve të kontrolluara nga trungu i trurit
 • Verifikimi i dëmtimit të pakthyeshëm të trurit me ekzaminime pas periudhave të caktuara të pritjes

Mjekët regjistrojnë rrjedhën e ekzaminimeve dhe rezultatet e tyre në një fletë protokolli, të cilën mund ta shohin edhe të afërmit e të ndjerit.

Nëse është dhënë pëlqimi për dhurimin e organeve (nga pacienti ose të afërmit e tij ose të saj), OSSH organizon kryerjen e testeve të ndryshme laboratorike për të ndjerin. Këto shërbejnë për të përjashtuar sëmundjet infektive që mund të transmetohen te një donator. Gjithashtu testohen grupi i gjakut, karakteristikat e indeve dhe funksionaliteti i organit që do të dhurohet. Përveç kësaj, OSSH informon Eurotransplant, i cili kërkon një marrës të përshtatshëm sipas kritereve mjekësore si gjasat e suksesit dhe urgjenca e transplantit.

Procedura e dhurimit të gjallë

Po mendoni t'i dhuroni një organ një personi të dashur? Më pas duhet të kontaktoni fillimisht mjekët përgjegjës në qendrën e transplantimit ose të dializës. Në një diskutim fillestar, mund të sqarohet nëse një dhurim i gjallë është realisht i mundur në rastin në fjalë. Autoriteti përfundimtar në këtë ekzaminim është Komisioni i Dhurimit të Jetës, i cili zakonisht është i lidhur me shoqatën shtetërore të mjekësisë.

Së pari, kirurgu fillon me heqjen e organit dhurues. Pak para përfundimit të procedurës, operacioni i marrësit fillon paralelisht në mënyrë që organi dhurues të implantohet drejtpërdrejt me sa më pak humbje kohe.

Cilat janë rreziqet e dhurimit të organeve?

Heqja e një organi ose një pjese të një organi përfshin rreziqe të përgjithshme për një dhurues të gjallë, pasi ato mund të ndodhin në çdo operacion:

 • Probleme me shërimin e plagëve
 • @ Dhimbje me rezultate joestetike
 • Gjakderdhje @
 • Dëmtimi i nervave
 • Infeksioni i plagëve
 • Incidentet anestezike

Ende nuk është sqaruar nëse pacientët rrisin rrezikun e tyre për të vuajtur nga presioni i lartë i gjakut ose një humbje në rritje e proteinave në urinë (proteinuria) si rezultat i dhurimit të veshkave.

Çfarë duhet të kem parasysh pas dhurimit të organeve?

Qendra e transplantit është një pikë qendrore kontakti për donatorët e gjallë dhe anëtarët e familjes para dhe pas dhurimit të organeve.

Pas dhurimit të organeve pas vdekjes

Pas dhurimit të gjallë

Nëse nuk shfaqen komplikime, si dhurues mund të shkoni në shtëpi pas dhjetë deri në 14 ditë. Pas një dhurimi të veshkave ose mëlçisë, duhet të prisni që të mos jeni në gjendje të punoni për rreth një deri në tre muaj - në varësi të tendosjes fizike të punës suaj.

Marrësi i organit duhet të qëndrojë në spital më gjatë në mënyrë që të mund të monitorohet dhe të kontrollohet nëse organi i ri po rifillon punën e tij.

Si donator, zakonisht nuk duhet të prisni probleme shëndetësore afatgjata. Ekzaminimet e rregullta sigurojnë që çdo efekt i vonuar i heqjes së organeve mund të zbulohet dhe trajtohet në kohë. Kërkoni në qendrën e transplantit për këshilla për intervalet në të cilat duhet të shkoni për kujdes pasues pas dhurimit të organeve.