Ornitoza: Shkaku, Simptomat, Trajtimi

Ornitoza: përshkrim

Ornitoza konsiderohet një sëmundje profesionale për fermerët e pulave, punonjësit e kopshtit zoologjik ose punonjësit e dyqaneve të kafshëve shtëpiake. Megjithëse transmetimi nga njeriu te njeriu është përgjithësisht i mundur, ai ndodh rrallë. Megjithatë, nëse sëmundja transmetohet drejtpërdrejt nga kjo rrugë, një ecuri e rëndë është e zakonshme - të prekurit sëmuren shumë.

Në Gjermani, ekziston një detyrim për të raportuar ornitozën. Nëse një pacient është i infektuar, mjeku duhet të informojë departamentin e shëndetit publik për diagnozën.

Infeksioni me pika është mënyra më e zakonshme për t'u infektuar. Rrallë ndodhin edhe infeksione të njollosjes. Në këtë rast, ornitoza transmetohet përmes kontaktit të drejtpërdrejtë me kafshët e infektuara ose feçet e tyre.

Ornitoza: simptoma

Si rregull, ornitoza fillimisht bëhet e dukshme përmes simptomave të ngjashme me gripin - pacienti papritmas zhvillon ethe, të dridhura, dhimbje koke dhe dhimbje në gjymtyrë. Mund të shfaqet gjithashtu një skuqje jo karakteristike e lëkurës (ekzantema). Kollë e thatë irrituese, gulçim, gulçim dhe dhimbje gjatë frymëmarrjes tregojnë pneumoni. Dhimbja e fytit si dhe ënjtja e nyjeve limfatike të qafës së mitrës janë gjithashtu të zakonshme në ornitozë.

Komplikime të mundshme

Ornitoza: Shkaqet dhe Faktorët e Riskut

Ornitoza transmetohet kryesisht nga zogjtë te njerëzit. Megjithatë, gjitarët e tjerë (delet, macet, gjedhët) janë përshkruar gjithashtu si burim infeksioni. Transmetimi nga njeriu te njeriu është i mundur në raste të jashtëzakonshme, por shumë rrallë.

Personat që kanë shumë kontakte të përditshme me zogj apo pëllumba ekzotikë janë në rrezik të shtuar për ethet e papagallit. Kontakti me zogjtë e sëmurë dhe të sapo importuar është një faktor rreziku shtesë. Ornitoza është më e zakonshme tek njerëzit e moshës së mesme, sepse ata më së shpeshti kanë kontakte profesionale me zogjtë e prekur.

Ornitoza: ekzaminimet dhe diagnoza

Nëse dyshohet për ornitozë, hapi i parë është konsultimi me mjekun e familjes ose specialistin e mushkërive. Gjatë konsultës, mjeku fillimisht merr historinë mjekësore të pacientit. Pyetjet e mundshme janë:

  • A punoni me zogj?
  • Keni pasur kontakt me papagaj apo papagall?
  • A keni ethe?
  • A ndjeni dhimbje koke apo dhimbje muskujsh?
  • Vuani nga një kollë irrituese?
  • A ju dhemb gjoksi kur kolliteni?

Për të konfirmuar dyshimin për ornitozë, mjeku merr një mostër gjaku. Në laborator, ai ekzaminohet për antitrupa specifikë kundër patogjenit. Përveç kësaj, disa vlera të gjakut ndryshojnë në ornitozë (siç është ulja e numrit të qelizave të bardha të gjakut, rritja e sedimentimit të gjakut).

Ornitoza: Trajtimi

Ornitoza: rrjedha e sëmundjes dhe prognoza.

Jo të gjithë ata që infektohen me psittakozë zhvillojnë domosdoshmërisht pneumoni. Kurset e mundshme variojnë nga mungesa e simptomave deri te pneumonia e rëndë. Në disa raste, ka edhe simptoma gastrointestinale të ngjashme me tifonë me të vjella, diarre dhe ngërçe barku.

Është e rëndësishme që terapia me antibiotikë të kryhet deri në fund. Shumë pacientë priren të ndërpresin marrjen e ilaçeve para kohe sapo të ndihen më mirë. Por atëherë ekziston rreziku i rikthimit. Terapia konsistente rekomandohet fuqimisht për trajtimin e suksesshëm të ornitozës.