Otolaringologji (ENT)

Mjekësia e veshit, hundës dhe fytit (ENT) merret me sëmundjet e veshëve, hundës, zgavrës me gojë, fytit dhe traktit vokal, si dhe traktit të sipërm dhe të poshtëm të frymëmarrjes dhe ezofagut.

Çrregullimet shëndetësore dhe sëmundjet që përfshihen në fushën e otorinolaringologjisë janë, për shembull

 • Tonsiliti (angina)
 • shytat
 • Laringit (inflamacion i laringut)
 • Epiglotiti (pezmatimi i epiglotisit)
 • difteri
 • Sinusiti (pezmatimi i sinuseve paranazale)
 • Polipet e hundës
 • Lakimi i septumit të hundës
 • Inflamacion i veshit të mesëm
 • Ethet e gjëndrave të Pfeifferit
 • Apnea e gjumit
 • gërhitës
 • shurdhim i papritur, tringëllimë në veshët, humbje dëgjimi
 • Çrregullime të shijes dhe erës

Terapitë që kryhen në zonën e ORL janë p.sh

 • Operacionet e bajameve dhe adenoideve
 • Korrigjimi i septumit të hundës
 • Korrigjimi i hundës, korrigjimi i veshëve
 • kirurgjia e foleve vokale dhe laringut
 • Heqja endoskopike e trupave të huaj të gëlltitur ose thithur
 • Timpanoplastika, montimi i aparatit të dëgjimit, implantimi koklear
 • Trajtimi i humbjes së dëgjimit dhe tringëllimë në veshët (me ilaçe, terapi oksigjeni, teknika relaksimi, etj.)