Otoskleroza: Simptomat dhe trajtimi

Vështrim i shkurtër

  • Trajtimi: Injeksion me ilaçe kortizonike, aparat dëgjimi, operacion afatgjatë për të zëvendësuar të gjithë ose një pjesë të kockës së stapit në vesh me një protezë.
  • Simptomat: Rritja e humbjes së dëgjimit, e patrajtuar deri në shurdhim, shpesh zhurmë në vesh (tinitus), rrallë marramendje
  • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Shkaku i saktë i panjohur, ndoshta infeksionet (fruthi), ndikimet hormonale, shkaqet gjenetike të trashëguara, gratë preken më shpesh, simptomat shfaqen shpesh gjatë shtatzënisë dhe menopauzës.
  • Diagnostikimi: Teste të ndryshme të dëgjimit
  • Prognoza: Prognozë e mirë me operacion, shurdhim është zakonisht rezultat nëse nuk trajtohet
  • Parandalimi: Nëse ka një predispozicion të njohur në familje, këshillohen kontrolle të rregullta nga një specialist i veshit, hundës dhe fytit.

Isfarë është otoskleroza?

Otoskleroza është një sëmundje e veshit të mesëm dhe të brendshëm në të cilën pjesët e veshit ngurtësohen dhe kockëzohen. Kjo dëmton transmetimin e zërit nga veshi i mesëm në atë të brendshëm. Kockëzimi zakonisht fillon në veshin e mesëm dhe shpesh përhapet në veshin e brendshëm ndërsa përparon.

Metabolizmi i shqetësuar i kockave

Valët e zërit të marra nga veshi bëjnë që daullja e veshit në fund të kanalit të jashtëm të dëgjimit të dridhet. Kjo transmetohet në zinxhirin kockor në veshin e mesëm - tre kocka të vogla të quajtura malleus, incus dhe stapes, të cilat janë të lidhura në seri.

Tingulli transmetohet nga malleus, i cili është në kontakt me daullen e veshit, nëpërmjet incusit në stape, i cili është i lidhur me membranën e dritares ovale - hyrja në veshin e brendshëm. Nga atje, informacioni akustik arrin në tru nëpërmjet nervit të dëgjimit.

Në otosklerozë, metabolizmi i kockave në zonën e kapsulës së labirintit (kocka në zonën e veshit të brendshëm) është i shqetësuar. Si rregull, ndryshimet e para ndodhin në dritaren ovale. Prej andej, kockëzimi përhapet në stape, e cila është në kontakt me membranën në dritaren ovale: Stapi bëhet gjithnjë e më i palëvizshëm, gjë që pengon gjithnjë e më shumë transmetimin e zërit dhe përfundimisht e bën të pamundur.

frekuencë

Otoskleroza është më e zakonshme midis moshës 20 dhe 40 vjeç. Megjithatë, ndryshimet në vesh ndonjëherë mund të ndodhin që në fëmijëri pa simptoma të dukshme.

Si mund të trajtohet otoskleroza?

Nëse otoskleroza nuk trajtohet, osifikimi rritet në mënyrë të qëndrueshme. Mjekët flasin për një kurs progresiv. Përkeqësimi nuk mund të ndalet me ilaçe. Gjatë një periudhe të caktuar kohore, injeksionet me preparate që përmbajnë kortizon mund të lehtësojnë humbjen e dëgjimit.

Në shumë raste, aparatet e dëgjimit ndihmojnë gjithashtu në përmirësimin e dëgjimit. Megjithatë, në afat të gjatë, nuk është e mundur të parandalohet përkeqësimi i vazhdueshëm i dëgjimit. Kjo do të thotë që të jetosh me një diagnozë të otosklerozës është përgjithësisht e mundur me kufizime.

Kirurgjia e otosklerozës: stapedektomia

Mjekët flasin për një "ektomi" kur hiqet diçka. Në një stapedektomi, i gjithë stapi hiqet - ose duke përdorur instrumente kirurgjikale ose një lazer. Mjeku kurues më pas vendos një zëvendësues artificial (protezë).

Ashtu si vetë stapes, proteza është e lidhur në një skaj me kudhër dhe në skajin tjetër me membranën e dritares ovale. Kështu ai përmbush plotësisht funksionin e stapes, në mënyrë që transmetimi i zërit të garantohet edhe një herë.

Kirurgjia e otosklerozës: stapedotomia

Stapedotomia është metoda e dytë e mundshme kirurgjikale për otosklerozën. Në të kaluarën përgjithësisht përdorej stapedektomia. Sot, megjithatë, stapedotomia preferohet për shkak të rreziqeve më të ulëta të përfshira.

Operacioni zakonisht kryhet nën anestezi lokale, më rrallë nën anestezi të përgjithshme. Mjeku injekton anestezinë në kanalin e jashtëm të dëgjimit. Daullja e veshit është shkëputur nga njëra anë për t'i bërë stapes të aksesueshme. Pas operacionit, kirurgu e palos mbrapsht daullen e veshit.

Operacioni zakonisht zgjat jo më shumë se gjysmë ore. Pacienti mban një fashë të veçantë veshi (tamponadë veshi) për të paktën dy javë pas operacionit. Megjithatë, suksesi i operacionit bëhet i dukshëm – nëse jo tashmë gjatë operacionit – më së voni gjatë këtyre dy javëve.

Trajtimi i otosklerozës kapsulare

Nëse tashmë ekziston otoskleroza kapsulare (d.m.th. osifikimi që është përhapur në veshin e brendshëm), zakonisht dëmtohet jo vetëm përcjellja e zërit, por edhe perceptimi i zërit. Çrregullimi i perceptimit të zërit nuk mund të eliminohet me stapedektomi ose stapedotomi, pasi shkaku i çrregullimit të dëgjimit qëndron në veshin e brendshëm.

Nëse humbja e dëgjimit dypalëshe, e rëndë sensorineural për shkak të otosklerozës kapsulare nuk mund të përmirësohet mjaftueshëm me aparatet e dëgjimit, implantimi koklear është trajtimi i zgjedhur.

Pas operacionit

Pas operacionit të otosklerozës, pacientët zakonisht qëndrojnë në spital për tre deri në pesë ditë. Pas rreth katër deri në gjashtë javë, pacientët shërohen plotësisht nga operacioni - dhe në shumicën e rasteve nuk kanë më asnjë simptomë.

Pacientët shpesh kthehen në punë pas vetëm tre deri në katër javë.

Cilat janë simptomat?

Otoskleroza çon në një përkeqësim progresiv të dëgjimit, zakonisht vetëm në një vesh në fillim. Në rreth 70 për qind të të prekurve, otoskleroza zhvillohet më vonë edhe në veshin e dytë.

Me rritjen e ossifikimit, lëvizshmëria e kockave dëgjimore kufizohet gjithnjë e më shumë. Përfundimisht, kjo mund të çojë në humbje të plotë të dëgjimit (shurdh).

Rreth 80 për qind e pacientëve me otosklerozë vuajnë gjithashtu nga zhurmat e veshit si gumëzhima ose gumëzhima (tinitus).

Shumë pacientë raportojnë se dëgjojnë më mirë se zakonisht në një mjedis të zhurmshëm (për shembull gjatë një udhëtimi me tren) (Paracusis Willisii), veçanërisht partnerët e tyre të bisedës.

Mjekët e shpjegojnë këtë me faktin se zhurmat shqetësuese në zërat më të ulët dëgjohen më pak mirë (dhe për këtë arsye janë më pak shqetësuese për të prekurit) dhe, veçanërisht, partnerët e bisedës flasin më fort në mjedisin e zhurmshëm.

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Lidhjet e sakta në zhvillimin e otosklerozës ende nuk janë sqaruar. Mjekët dyshojnë se faktorë të ndryshëm luajnë një rol. Shkaqet e mundshme përfshijnë infeksionet virale (fruthi, shytat ose rubeola) dhe proceset autoimune.

Në sëmundjet autoimune, sistemi imunitar lufton indin e vet. Në disa raste, otoskleroza është një simptomë shoqëruese e të ashtuquajturës sëmundje të kockave të brishta (osteogenesis imperfecta).

Otoskleroza shfaqet më shpesh në disa familje. Nëse njëri prind vuan nga otoskleroza, fëmijët kanë një rrezik në rritje për të zhvilluar edhe këtë sëmundje. Prandaj mjekët dyshojnë se sëmundja bazohet në një predispozitë gjenetike.

Tek gratë, shenjat e para të otosklerozës shfaqen shpesh gjatë shtatzënisë dhe më rrallë gjatë menopauzës.

Një rritje e simptomave vërehet tek gratë me këtë sëmundje që marrin pilula kontraceptive. Prandaj supozohet se hormonet seksuale femërore gjithashtu luajnë një rol në otosklerozë. Një përqendrim i shtuar i hormoneve seksuale femërore mund të përshpejtojë proceset e rimodelimit të kockave.

Një lidhje midis ushqyerjes dhe otosklerozës ose humbjes së dëgjimit në përgjithësi diskutohet herë pas here në lidhje me vitaminat si vitamina D. Megjithatë, nuk ka prova të mjaftueshme deri më sot. Megjithatë, deri më tani, nuk ka prova të mjaftueshme shkencore për këtë.

Ekzaminimet dhe diagnoza

Një specialist i veshit, hundës dhe fytit (specialist i ORL) është personi i duhur për t'u konsultuar nëse keni vështirësi në dëgjim. Gjatë një konsultimi fillestar, mjeku do të marrë historinë tuaj mjekësore (anamnezën). Do të keni mundësinë të përshkruani në detaje çdo ankesë që keni vënë re. Për të ngushtuar më tej natyrën dhe origjinën e ankesave, mjeku do të bëjë pyetje të tilla si:

  • A keni vuajtur kohët e fundit nga një infeksion viral apo bakterial?
  • A keni pasur ndonjëherë ankesa të tilla në të kaluarën?
  • Keni pasur një aksident kohët e fundit?

Ekzaminim fizik

Pas marrjes së një historie mjekësore, kryhet një ekzaminim fizik. Së pari, mjeku shikon në vesh me një xham zmadhues pneumatik (otoskopi) - kjo lejon që të ekzaminohet lëvizshmëria e daulles së veshit. Duke vepruar kështu, ai zbulon çdo ndryshim në kanalin e jashtëm të dëgjimit dhe në daullen e veshit.

Nëse inflamacioni është shkaku i problemeve të dëgjimit, kjo mund të njihet nga një skuqje e qartë e kanalit të veshit dhe daulles së veshit. Në njerëzit me otosklerozë, nga ana tjetër, kanali i veshit dhe daullja e veshit janë krejtësisht të pavërejshme. Vetëm në raste shumë të rënda, një lloj njolle e kuqërremtë shkëlqen përmes daulles së veshit (e ashtuquajtura shenja Schwartze).

Testi i dëgjimit

Testet e dëgjimit (audiometria) tregojnë në mënyrë karakteristike një humbje në një gamë të caktuar frekuence midis 1 dhe 4 kilohertz. Kjo karakteristikë njihet si depresioni Carhart.

Me variantet e ndryshme të testit (i ashtuquajturi testi Rinne, testi Weber dhe testi Gelle), mjeku zbulon nëse humbja e dëgjimit është për shkak të një çrregullimi të përcjelljes së zërit ose një çrregullimi të perceptimit të zërit. Në rastin e humbjes së dëgjimit përçues, valët e zërit nuk transmetohen në veshin e jashtëm ose të mesëm. Në rastin e humbjes së dëgjimit sensorineural, dëmtimi i dëgjimit e ka origjinën në veshin e brendshëm, nervin e dëgjimit ose trurin.

Në rastin e otosklerozës, ku osifikimi është ekskluzivisht në veshin e mesëm, përçueshmëria e zërit dëmtohet. Në rastin e ndryshimeve në veshin e brendshëm (otoskleroza kapsulare), perceptimi i zërit është i dëmtuar. Ka edhe forma të përziera me ndryshime otosklerotike si në veshin e mesëm ashtu edhe në atë të brendshëm.

Nëse këto ndryshime janë të pranishme vetëm në njërin vesh, kjo mund të përcaktohet duke krahasuar me veshin tjetër. Nëse ndryshimet janë të pranishme në të dy veshët, ky ekzaminim nuk është përfundimtar dhe nevojiten ekzaminime të mëtejshme.

Ekzaminime të mëtejshme

Gjatë një testi të të folurit (audiogrami i të folurit), mjeku teston nëse njerëzit e prekur kanë vështirësi në dëgjimin e fjalëve të folura.

Procedurat imazherike përdoren për të zbuluar drejtpërdrejt ndryshimet në kocka. Imazhet e rezonancës magnetike (MRI) dhe tomografia kompjuterike e bëjnë të dukshme shtrirjen e otosklerozës. Imazhet mund të përdoren gjithashtu për të përjashtuar dislokimet ose frakturat (p.sh. pas traumave) të eshtrave.

Një ekzaminim me rreze X është i dobishëm në raste individuale.

Mjeku gjithashtu do të kryejë vetëm një shintigrafi timpano-kokleare (TCS) (një procedurë imazherike duke përdorur një agjent kontrasti pak radioaktiv) dhe një test të ndjenjës së ekuilibrit në raste të caktuara.

Ecuria e sëmundjes dhe prognoza

Prognoza e otosklerozës varet nëse dhe kur trajtohet. Pa trajtim, kockëzimi në vesh zakonisht çon në humbje të rënda të dëgjimit apo edhe shurdhim.

Sa më herët që pacientët me otosklerozë t'i nënshtrohen operacionit dhe trajtimit pasues, aq më të mëdha janë shanset për një kurë të plotë.

Simptomat pas operacionit janë ndjenja të herëpashershme të marramendjes. Megjithatë, kjo zakonisht zhduket brenda pesë ditëve. Në disa raste, marramendja zgjat më shumë. Vetëm herë pas here dëgjimi përkeqësohet si rezultat i operacionit.

Parandalim

Otoskleroza nuk mund të parandalohet. Megjithatë, njerëzit me anëtarë të familjes që vuajnë nga otoskleroza këshillohen të vizitojnë rregullisht një specialist të veshit për të diagnostikuar herët shenjat e otosklerozës.

Gjithashtu, këshillohet që të konsultoheni menjëherë me një specialist të veshit, hundës dhe fytit nëse keni probleme të përgjithshme dëgjimi ose tringëllimë në veshët. Ata do të ekzaminojnë veshët për ndryshime dhe, nëse është e nevojshme, do të kryejnë një operacion në një fazë të hershme. Kjo zvogëlon rrezikun e përparimit të rëndë dhe mundësisht dëmtimit të përhershëm për shkak të otosklerozës.