Kist ovarian: Shkaqet, Trajtimi

Kist në vezore: përshkrim

Një kist ovarian është një lloj flluske që mund të mbushet me inde ose lëngje. Zakonisht është vetëm disa milimetra në centimetra në madhësi dhe nuk shkakton shqetësim. Prandaj, mjekët shpesh i zbulojnë ato vetëm rastësisht gjatë një ekzaminimi parandalues ​​me ultratinguj.

Më shpesh, cista të tilla zhvillohen gjatë pubertetit ose menopauzës. Këto faza të jetës karakterizohen nga luhatje të forta hormonale, të cilat favorizojnë rritjen e një kisti.

Kistet e vezoreve jo të lindura

Shumica e kisteve ovarian zhvillohen vetëm në moshën seksualisht të pjekur. Ata quhen edhe cista "funksionale".

Duke qenë se ato formohen kryesisht nën ndikimin e hormoneve, ato zakonisht ndodhin si pjesë e ciklit menstrual femëror. Gratë preken veçanërisht shpesh gjatë pubertetit dhe menopauzës, pasi ekuilibri hormonal pëson ndryshime gjatë kësaj kohe.

Në disa raste, kistet formohen edhe si një efekt anësor i terapisë hormonale ose në rastin e çekuilibrave hormonalë të shkaktuar nga sëmundjet.

Cistet kongjenitale

Qelizat gonadale të vezoreve prodhojnë hormone seksuale si estrogjenet dhe progesteroni. Kur një kanal i gjëndrave bllokohet ose vendoset gabimisht dhe lëngu i gjëndrave mbështetet, zhvillohet një kist. Ky proces ndodh gjatë zhvillimit embrional. Një kist i tillë konsiderohet më pas "i lindur".

Kistet kongjenitale përfshijnë kistet dermoide dhe kistet parovariale (kistat e vezoreve shtesë). Ato janë shumë më të rralla se cistat funksionale.

Kist ovarian: simptoma

Pas një madhësie të caktuar, si dhe në rast të komplikimeve, kistet ovarian shkaktojnë simptoma. Këto mund të jenë, për shembull, një periudhë menstruale e shqetësuar dhe dhimbje.

Mund të lexoni më shumë rreth shenjave të sëmundjes në artikullin Kist ovarian – simptoma.

Kist ovarian: shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Ndërsa kistet kongjenitale të vezoreve zhvillohen për shkak të daljeve të bllokuara të gonadave, kistet e fituara zhvillohen nën ndikimin hormonal. Më poshtë mund të lexoni se si zhvillohen llojet e ndryshme të kisteve.

Kist i trupit të verdhë

Nëse veza fekondohet, trupi i verdhë fillimisht vazhdon të ekzistojë gjatë shtatzënisë. Nëse fekondimi i vezës dështon, trupi i verdhë shpërbëhet - prodhimi i tij i hormoneve ndalon dhe përqendrimi i hormoneve në gjak bie. Kjo shkakton gjakderdhje menstruale.

Ndonjëherë, megjithatë, ndodh që trupi i verdhë nuk është zbërthyer siç duhet ose madje vazhdon të rritet. Pastaj formohen një ose më shumë kiste.

Kiste të tilla të trupit të verdhë mund të shkaktohen edhe nga gjakderdhja në trupin e verdhë.

Kistet e korpus luteum mund të rriten deri në tetë centimetra në madhësi. Në shumicën e rasteve, ata regresojnë vetë pas njëfarë kohe.

Kist folikular ovarian

Gjatë gjysmës së parë të ciklit menstrual, një vezë piqet në një folikul të vezores. Folikuli përmban lëng për të mbrojtur vezën. Kur ndodh ovulacioni, folikuli çahet dhe veza hyn në tubin fallopian ku mund të fekondohet.

Sidomos femrat në moshë riprodhuese zhvillojnë kista folikulare.

Cistat e çokollatës

Në sëmundjen e endometriozës, mukoza e mitrës (endometriumi) vendoset jashtë mitrës. Indi i endometriozës reagon ndaj luhatjeve ciklike hormonale ashtu si rreshtimi normal i mitrës:

Ajo ndërtohet, rrjedh gjak dhe rritet përsëri. Megjithatë, nëse gjaku nuk mund të rrjedhë siç duhet në vezore, ndonjëherë formohen cista të mbushura me gjak. Këto kiste quhen "cista çokollate" sepse përmbajtja e tyre e trashë dhe me gjak të errët i kthen ato në të kuqe kafe.

Vezoret policistike

Në vezoret policistike (PCO, zakonisht asimptomatike) dhe sindromën e vezores policistike (PCOS, me simptoma), gjenden shumë kiste të vogla në vezore. Sidoqoftë, "cista" në këtë rast nuk nënkupton kavitetet e mbushura me lëngje, por folikulat e vezëve. Gratë e prekura kanë një numër të tepërt të tyre në vezoret e tyre.

Numri i madh i folikulave shpesh rezulton nga një çekuilibër hormonal. Ndër të tjera, ekspertët diskutojnë si shkak një tepricë të hormoneve seksuale mashkullore dhe një të ashtuquajtur rezistencë ndaj insulinës.

Në fund të fundit, tek gratë e prekura, maturimi normal i folikulave parandalohet dhe nxitet formimi i cisteve të shumta në vezore.

Përveç infertilitetit dhe abortit, sindroma e vezores policistike (PCOS) mund të rezultojë gjithashtu në sëmundje kardiovaskulare, diabet mellitus dhe sëmundje mendore. Përveç kësaj, ajo shoqërohet gjithnjë e më shumë me tiroiditin e Hashimotos - një sëmundje autoimune e gjëndrës tiroide.

Ju mund të mësoni më shumë rreth kësaj sëmundje në artikullin tonë sindroma PCO.

Cistet dermoide

Të ashtuquajturat kiste dermoide janë ndër cistat kongjenitale. Ato formohen nga indet gonadale embrionale dhe mund të përmbajnë qime, sebum, dhëmbë, kërc dhe/ose inde kockore.

Kistet dermoide rriten shumë ngadalë dhe mund të arrijnë një madhësi deri në 25 centimetra. Shumë rrallë - në rreth një deri në dy përqind të rasteve - ato degjenerojnë dhe zhvillohen në një tumor malinj.

Kistet pavariale

Kistet dytësore të vezoreve (cistat parovariale) zhvillohen pranë vezoreve aktuale. Ato përfaqësojnë indin e mbetur nga periudha e zhvillimit embrional.

Kistet parovariale janë të përmasave të ndryshueshme dhe mund të rriten në pedikul.

Kistet ovarian zakonisht zhvillohen ndërsa vezoret janë ende aktive dhe gruas i ka menstruacionet. Pas periudhës së fundit (të quajtur menopauzë), rreziku i kisteve të tilla zvogëlohet sepse trupi mezi prodhon më hormonet estrogjen dhe progesteron.

Megjithatë, cistet ovarian nuk përjashtohen plotësisht pas menopauzës. Në shumicën e rasteve bëhet fjalë për kista dermoide ose të ashtuquajturat cistadenoma. Këto janë tumore beninje që rriten për të formuar kiste dhe mund të mbushin të gjithë pjesën e poshtme të barkut.

Gratë pas menopauzës gjithashtu kanë një rrezik më të lartë të cisteve kancerogjene ovariane – edhe pse këto janë të rralla në përgjithësi. Sidoqoftë, si masë paraprake, cistat ovariane të zbuluara në ultratinguj në gratë në menopauzë ose pas menopauzës duhet të hetohen gjithmonë më tej.

Kist ovarian: ekzaminimi dhe diagnoza

Nëse dyshoni për një kist ovarian, mjeku fillimisht do t'ju pyesë për simptomat tuaja dhe çdo gjendje të mëparshme mjekësore. Pyetjet e mundshme përfshijnë:

  • sa vjec jeni? Në çfarë moshe keni pasur menstruacionet e para?
  • Kur ishte periudha juaj e fundit menstruale?
  • Keni cikël të rregullt?
  • A keni marrë apo jeni duke marrë suplemente hormonale?
  • Sa shtatzëni dhe lindje keni pasur?
  • Dihet se vuani nga endometrioza?
  • A keni një histori familjare të sëmundjes së vezoreve?
  • A keni dëshirë të keni fëmijë?

Mjeku më pas do t'ju ekzaminojë fizikisht. Kjo shpesh ju lejon të ndjeni ndonjë zmadhim (të dhimbshëm) të vezoreve.

Ekzaminimi me ultratinguj

Ekzaminimi me ultratinguj (sonografia) lejon që vezoret dhe strukturat përreth të vizualizohen në një monitor. Mjeku e kryen ekzaminimin përmes murit të barkut dhe/ose vaginës (sonografia vaginale).

Ekzaminimi me ultratinguj mund të përdoret edhe për të përcaktuar llojin e kistit në shumë raste.

Ultratinguj barku

Në shumë forma të kisteve, mjafton të kontrollohet ecuria me anë të ekzaminimit ekografik. Sidoqoftë, nëse sonografia zbulon dyshimin për një kist dermoid ose një kist endometriozë, kjo zakonisht pasohet nga laparoskopia nën anestezi të përgjithshme:

Sidomos në gratë mbi 40 vjeç, një kist në vezore duhet të sqarohet gjithmonë në detaje - mund të jetë një ndryshim malinj i indeve.

Kist ovarian: trajtim

Trajtimi i një kisti ovarian varet, ndër të tjera, nga lloji dhe madhësia e tij. Çdo simptomë ndikon gjithashtu në planin e trajtimit.

Me kusht që një kist ovarian të mos shkaktojë shqetësim dhe të mos jetë shumë i madh, është e mundur të prisni dhe të vëzhgoni rritjen e tij për momentin. Ekzaminimet e rregullta me ultratinguj dhe palpacion janë të dobishme për këtë qëllim.

Në mbi 90 për qind të rasteve, një kist ovarian tërhiqet vetë. Ndonjëherë, terapia hormonale me ilaçe siguron që cistat të kthehen. Në raste të rralla, ato duhet të hiqen kirurgjikale.

Ilaçe kundër kisteve të vezoreve

Funksioni i vezoreve mund të shtypet nga medikamentet hormonale si pilula e kontrollit të lindjes. Në disa raste, hormonet gjithashtu mund të pengojnë rritjen e kisteve apo edhe të shkaktojnë regresion.

Një agjent i ngjashëm me hormonin seksual mashkullor përdoret në trajtimin e cisteve të endometriozës.

Heqja kirurgjikale e kisteve ovarian

Mjekët kanë një zgjedhje të metodave të ndryshme për ndërhyrjen kirurgjikale. Cila metodë përdoret në një rast të veçantë varet nga madhësia dhe shkaku i një kisti ovarian.

Në shumicën e rasteve, mjekët kryejnë një laparoskopi. Gjatë kësaj procedure, ata mund të ekzaminojnë kistin dhe mundësisht ta heqin atë menjëherë. Vetëm në rastin e cisteve të mëdha, barku duhet të hapet përmes një prerjeje.

Terapia e vezoreve policistike

Terapia e sindromës së vezores policistike varet kryesisht nga fakti nëse gruaja e prekur dëshiron të ketë një fëmijë apo jo.

Prioritetet kryesore janë përgjithësisht aktiviteti fizik i mjaftueshëm dhe një dietë e ekuilibruar – veçanërisht për gratë mbipeshë.

Nëse ekziston dëshira për të pasur fëmijë, nevojiten ilaçe shtesë për të nxitur ovulimin. Grave që nuk dëshirojnë të kenë fëmijë, nga ana tjetër, u jepen barna që pengojnë ovulimin (frenuesit e ovulacionit).

Ju mund të lexoni më shumë rreth kësaj teme nën "Sindroma PCO: trajtimi".

Kist në vezore: rrjedha e sëmundjes dhe prognoza

Shumë rrallë, një kist çahet (këputet) ose pedikuli i një kisti të pedunkuluar rrotullohet në vetvete (rrotullimi i pedikulit). Të dyja mund të çojnë në komplikime. Është gjithashtu e rrallë që cistet ovarian të zhvillohen në sëmundje malinje si kanceri i vezoreve.

Në përmbledhje, kjo do të thotë se në shumicën e rasteve, cistat ovariane nuk paraqesin rrezik për shëndetin.

Rupture e një kisti ovarian

Një kist ovarian mund të këputet, për shembull, gjatë një ekzaminimi të palpimit. Megjithatë, më shpesh, një këputje ndodh pa një shkaktar të veçantë.

Gratë shpesh ndjejnë një dhimbje të papritur, ndoshta therëse kur një kist ovarian çahet. Sidoqoftë, procesi është zakonisht i padëmshëm.

Megjithatë, nëse edhe enët ngjitur çahen, mund të rrjedh gjak në bark. Një gjakderdhje e tillë zakonisht duhet të ndalet gjatë operacionit.

Rrotullimi i kërcellit të një kisti ovarian

Kistet e mëdha të vezores, të tilla si cistet e endometriozës, ndonjëherë lidhen me vezoren nga një pedikul vaskular i lëvizshëm. Lëvizjet e papritura të trupit mund të bëjnë që pedikuli të rrotullohet, duke ndërprerë furnizimin me gjak të kistit ose indit përreth.