Oxazepam: Efektet, Përdorimet, Efektet anësore

Si funksionon oksazepami

Oxazepam është një ilaç nga grupi i benzodiazepinave. Si i tillë, ai ka një efekt qetësues (qetësues), anksiolitik, nxitës të gjumit, relaksues të muskujve dhe efekt antikonvulsant të varur nga doza. Efekti ndërmjetësohet duke u lidhur me një vend të rëndësishëm lidhës (receptor) për qelizat nervore, të ashtuquajturin receptor GABA (receptor i acidit gama-aminobutirik).

Sistemi nervor i njeriut ka substanca të ndryshme mesazhere (neurotransmetues) që mund të kenë një efekt aktivizues ose frenues. Normalisht, ata janë në një ekuilibër të ekuilibruar dhe sigurojnë një përgjigje të përshtatshme ndaj rrethanave të jashtme si pushimi ose stresi.

Një nga këta neurotransmetues, GABA, ka një efekt frenues në sistemin nervor sapo lidhet me receptorët e tij. Oxazepam rrit efektin e GABA, duke rezultuar në një efekt kryesisht anksiolitik dhe qetësues.

Absorbimi, zbërthimi dhe ekskretimi

Oxazepam absorbohet ngadalë por pothuajse plotësisht nga zorrët në gjak pasi merret nga goja (nga goja). Më pas shpërndahet në të gjithë trupin dhe pjesërisht grumbullohet në indet yndyrore.

Substanca aktive shpërbëhet në mëlçi. Produktet e degradimit ekskretohen kryesisht nëpërmjet veshkave.

Kur përdoret oksazepam?

Fushat e aplikimit (indikacionet) për oksazepam përfshijnë

  • Ankthi, tensioni dhe agjitacioni (kronik dhe akut)
  • Pagjumësi

Si përdoret oksazepami

Ilaçet që përmbajnë oksazepam zakonisht merren në formën e tabletave me lëng të mjaftueshëm (mundësisht një gotë e madhe me ujë rubineti). Merret gjatë gjithë ditës për ankth. Doza zakonisht është midis 30 dhe 60 miligramë.

Për çrregullimet e gjumit, përbërësi aktiv duhet të merret pak para gjumit në mënyrë që të zvogëlohet efekti kryesor në gjumë. Normalisht dhjetë deri në 30 miligramë janë të mjaftueshme.

Fëmijëve, pacientëve të moshuar dhe pacientëve me mosfunksionim të mëlçisë, probleme të qarkullimit të gjakut ose vështirësi në frymëmarrje u jepet një dozë më e ulët.

Mjekimi me oksazepam duhet të ndërpritet "gradualisht". Kjo do të thotë që doza e oksazepam reduktohet gradualisht në mënyrë që të shmangen në masë të madhe simptomat e tërheqjes.

Çfarë efektesh anësore ka oksazepami?

Shumë shpesh, pra në më shumë se dhjetë për qind të atyre që trajtohen, oksazepami mund të shkaktojë efekte anësore si përgjumje, dhimbje koke, përgjumje, kohë të zgjatur reagimi, probleme të përqendrimit dhe ulje të presionit të gjakut.

Më rrallë, mund të shfaqen ankesa gastrointestinale dhe vështirësi në frymëmarrje.

Efekti si pilulë gjumi mund të zgjasë përtej natës, kështu që duhet kushtuar vëmendje reagimit individual ndaj ilaçit, veçanërisht në mëngjes pas marrjes së tij në mbrëmje.

Çfarë duhet pasur parasysh kur merrni oksazepam?

contraindications

Ilaçet që përmbajnë oksazepam nuk duhet të përdoren në rastet e mëposhtme

  • Rritja e rrezikut të varësisë
  • Myasthenia gravis (dobësi patologjike e muskujve)
  • Format e veçanta të ataksisë (çrregullimi i koordinimit të lëvizjeve)

Kujdes i veçantë kërkohet nëse personi që trajtohet vuan nga sëmundje të frymëmarrjes, sëmundje kardiovaskulare ose depresion.

Ndërveprimet

Medikamentet që përmbajnë oksazepam dhe substancat e mëposhtme mund të rrisin efektet e njëri-tjetrit:

  • Qetësuesit dhe pilula gjumi (si difenhidramina, benzodiazepinat)
  • Antikonvulsantët (të tillë si karbamazepina)
  • Ilaqet kundër depresionit (të tilla si fluoksetina ose sertralina)
  • Relaksuesit e muskujve (të tilla si baclofen ose flupirtine)

Aftësia për të drejtuar automjete dhe për të përdorur makineri

Ilaçet që përmbajnë oksazepam dëmtojnë fuqimisht aftësinë për të reaguar. Prandaj, ekspertët rekomandojnë që pacientët të mos marrin pjesë aktive në trafikun rrugor ose të mos përdorin makineri të rënda. Kjo vlen veçanërisht në kombinim me alkoolin, pasi efekti më pas intensifikohet.

Kufizimet e moshës

Në pacientët e moshuar ose ata me funksion të dëmtuar të veshkave, mund të jetë e nevojshme të zvogëlohet doza e oksazepam.

Shtatzënia dhe ushqyerja me gji

Ilaçet që përmbajnë oksazepam duhet të përdoren vetëm gjatë shtatzënisë dhe ushqyerjes me gji nëse është absolutisht e nevojshme. Nëse substanca aktive merret pak para lindjes, simptomat e tërheqjes mund të shfaqen tek i porsalinduri pas lindjes (“sindroma e floppy infant”).

Sasi relativisht të vogla të përbërësit aktiv kalojnë në qumështin e gjirit. Sidoqoftë, qetësimi i foshnjës është i mundur. Dozat e vetme ndoshta nuk kërkojnë pushim nga ushqyerja me gji.

Përdorimi i zgjatur duhet të shmanget nëse është e mundur dhe foshnja duhet të monitorohet për efekte anësore. Nëse është e nevojshme, kaloni në ushqimin me shishe.

Si të merrni ilaçe me oksazepam

Ilaçet që përmbajnë oksazepam janë të disponueshme vetëm me recetë në Gjermani, Austri dhe Zvicër, pasi përdorimi i tyre kërkon mbikëqyrje të rreptë mjekësore. Prandaj ato mund të merren vetëm në farmaci me recetë të mjekut.

Sa kohë është njohur oksazepami?

Oxazepam është i njohur që nga viti 1965 dhe që atëherë është përdorur me sukses në trajtimin e shqetësimit. Megjithëse përbërësi aktiv konsiderohet se tolerohet mirë, ekziston një rrezik i lartë i zhvillimit të shpejtë të simptomave të varësisë.