Oxymetazoline: Efektet, Përdorimi dhe Efektet anësore

Efekt

Oksimetazolina ngushton enët e mukozës së hundës (efekti vazokonstriktor). Të gjitha barnat nga grupi i simpatomimetikëve e përdorin këtë efekt. Ata ngacmojnë vende të veçanta lidhëse të sistemit nervor simpatik, të ashtuquajturat alfa-adrenoreceptorë.

Së bashku me homologun e tij, sistemin nervor parasimpatik, sistemi nervor simpatik formon sistemin nervor autonom, të cilin ne nuk mund ta kontrollojmë në mënyrë aktive.

Për shkak se oksimetazolina ri-ngushton enët e zgjeruara, mukoza e hundës fryhet. Përveç kësaj, oksimetazolina vepron edhe kundër viruseve. Në një studim, përdorimi i oxymetazoline shkurtoi kohëzgjatjen e ftohjes së zakonshme deri në dy ditë.

Aplikacion

Oxymetazoline përdoret në formën e pikave të hundës ose sprajeve për hundë. Ka përgatitje të veçanta për foshnjat, të vegjlit, nxënësit e shkollës dhe të rriturit. Ato ndryshojnë në sasinë e përbërësit aktiv që përmbajnë.

Konservantët si klorur benzalkonium dyshohet se shkaktojnë dëme shtesë në mukozën e hundës tashmë të stresuar. Për këtë arsye, shumë ekspertë (përfshirë Institutin Federal Gjerman për Barnat dhe Pajisjet Mjekësore, BfArM) paralajmërojnë kundër përdorimit të zgjatur sepse konservuesi mund të shkaktojë acarim ose ënjtje shtesë të mukozës së hundës.

Preparate për bebe (nga lindja deri në 12 muaj)

Për shkak se duhet të jeni shumë të kujdesshëm me dozën në këtë moshë, medikamentet dekongjestive me oksimetazoline janë të disponueshme vetëm si pika dozimi. Me një sprej nazal, shumë llak mund të shkaktojë një mbidozë. Kjo mund të çojë në çrregullime të frymëmarrjes dhe gjendje kome.

Nëse e ktheni butësisht kokën e foshnjës tuaj prapa, pikimi është më i lehtë. Mund të duhen 20 minuta për të pastruar hundën.

Përgatitjet për foshnjat (nga 1 vit deri në 6 vjeç)

Përgatitjet për të vegjlit kanë një dozë më të lartë prej 0.25 miligramësh oksimetazoline për mililitër sesa për foshnjat (0.025 për qind oksimetazoline hidroklorur). Ka pika për hundë dhe sprej për hundë.

Përgatitje për nxënës dhe të rritur (6 vjeç e lart)

Për fëmijët 6 vjeç e lart dhe të rriturit, pikat dhe spërkatjet që përmbajnë oxymetazoline janë të disponueshme me 0.5 miligram oxymetazoline për mililitër (0.05 përqind oxymetazoline hydrochloride).

Oxymetazoline mund të përdoret dy deri në tre herë në ditë. Një spërkatje (spërkatës hundësh) ose një deri në dy pika (pika hundore) për hundë janë të mundshme sipas insertit të paketimit (informacionet e ekspertëve).

Oxymetazoline: efekte anësore

Shumica e efekteve anësore të oxymetazoline janë lokale, që do të thotë direkt në vendin e aplikimit. Këto përfshijnë mukozën e thatë të hundës dhe djegien dhe teshtitjen. Efektet anësore sistemike, të cilat mund të ndihen në të gjithë trupin, si dhimbja e kokës, shqetësimi i gjumit ose palpitacionet, janë të rralla.

Për efekte anësore më të rralla, shihni fletëudhëzimin e paketimit që erdhi me ilaçin tuaj oxymetazoline. Kontaktoni mjekun tuaj ose pyesni në farmacinë tuaj nëse dyshoni për ndonjë efekt anësor të padëshiruar.

Indikacionet për përdorim

Oxymetazoline përdoret për të trajtuar ënjtjen e mukozës së hundës në:

  • Rinit akut
  • @ Rinitit alergjik
  • rrufë
  • Inflamacion i sinuseve paranazale
  • Katara tubale

contraindications

ndërveprime të drogës

Disa barna së bashku me oksimetazolinën rrisin presionin e gjakut. Nëse jeni duke marrë barnat e mëposhtme, duhet të kërkoni këshilla nga zyra e mjekut të familjes ose farmacia:

  • Antidepresantët triciklikë (si amitriptilina, imipramina, doxepina).
  • Frenuesit e pakthyeshëm të monoamine oksidazës (MAO) (të tilla si tranilcipromina)
  • Medikamente për rritjen e presionit të gjakut (të tilla si midodrine dhe etilefrine).

Fëmijë

Shtatzënia dhe laktacioni

Gratë shtatzëna dhe ato që ushqejnë fëmijën me gji mund të përdorin oxymetazoline. Ky është edhe mendimi i ekspertëve në Qendrën Farmakovigjilencë dhe Këshillimore për Toksikologjinë Embrionale në Charité-Universitätsmedizin Berlin.

Preparatet alternative pa oksimetazoline janë spërkatjet dhe pikat me tretësirë ​​të kripur. Për rinitin alergjik, gratë shtatzëna dhe ato që ushqejnë fëmijën me gji mund të përdorin gjithashtu disa ilaçe anti-alergjike, të tilla si azelastin.

Udhëzimet e shpërndarjes