Oksitocina: Efektet, përdorimet, efektet anësore

Si funksionon oksitocina

Hormoni oksitocinë prodhohet në hipotalamus (seksioni i diencefalonit) dhe lirohet nga gjëndrra e hipofizës (hipofiza). Ai vepron si në tru ashtu edhe në pjesën tjetër të trupit, ku arrin nëpërmjet sistemit të gjakut.

Sipas studimeve shkencore, oksitocina shkakton zgjim seksual, sjellje lidhëse dhe (pas lindjes) kujdesin e nënës për të porsalindurin në tru. Për këtë arsye, shpesh quhet "hormoni i dashurisë".

Kur lëshohet në qarkullimin e gjakut, oksitocina ka një sërë efektesh që shpesh shoqërohen me lindjen e fëmijëve. Shkakton kontraktimet e muskujve të mitrës – të njohura edhe si “kontraksione” gjatë lindjes. Prandaj, hormoni mund të administrohet nga jashtë si një ilaç për të nxitur një lindje të vonuar ose për të forcuar kontraktimet që janë shumë të dobëta.

Pas lindjes, oksitocina parandalon rritjen e gjakderdhjes pas lindjes dhe promovon shkëputjen e placentës nga mitra. Gjatë ushqyerjes me gji, shkakton tkurrjen e gjëndrave të qumështit në mënyrë që qumështi të transportohet drejt thithkës (refleksi i nxjerrjes së qumështit).

Përveç kësaj, oksitocina – veçanërisht në doza të larta – mund të zvogëlojë sasinë e urinës. Megjithatë, për shkak se hormoni shpërbëhet shumë shpejt, ky efekt nuk është i rëndësishëm në praktikë.

Kjo shpjegon pse oksitocina është më pak efektive në fillim të shtatzënisë (sasi e ulët e estrogjenit) ndërsa ngacmueshmëria e receptorëve të oksitocinës rritet ndjeshëm në fund të shtatzënisë (placenta prodhon më shumë estrogjene).

Absorbimi, zbërthimi dhe ekskretimi

Për shkak të strukturës së saj, oksitocina do të çaktivizohej në stomak, prandaj administrohet në mënyrë intravenoze.

Koha në të cilën sasia origjinale e hormonit zbërthehet përgjysmë dhe kështu çaktivizohet është vetëm disa minuta. Hormoni shpërbëhet kryesisht në veshka dhe mëlçi, si dhe në gjëndrën e qumështit gjatë ushqyerjes me gji.

Gratë shtatzëna gjithashtu kanë një enzimë degraduese të oksitocinës në gjakun e tyre, oksitocinazën.

Kur përdoret oksitocina?

Oksitocina është miratuar për përdorim në gratë shtatzëna për të nxitur lindjen dhe gjatë lindjes për të forcuar ose stimuluar kontraktimet. Pas lindjes, hormoni administrohet për të parandaluar gjakderdhjen (profilaksinë e gjakderdhjes) dhe për të përshpejtuar dëbimin e placentës.

Në disa vende, një spraj hundësh oksitocinë është i disponueshëm në treg, i cili përdoret për të stimuluar lëshimin e qumështit (por jo prodhimin e qumështit) nga gjëndrat e qumështit.

Jashtë zonave të miratuara zyrtarisht të aplikimit (d.m.th. "off-label"), oksitocina administrohet ndonjëherë për autizëm ose çrregullime të tjera të sjelljes.

Kohëzgjatja e përdorimit

Si përdoret oksitocina

Oksitocina administrohet kryesisht si infuzion. Për shkak se përbërësi aktiv çaktivizohet kaq shpejt në trup (veçanërisht në gratë shtatzëna), administrimi i vazhdueshëm është i nevojshëm për të ruajtur efektin. Oksitocina që qarkullon në gjak nuk arrin në tru sepse nuk mund të kalojë barrierën gjak-tru.

Një sprej hundësh oksitocinë përdoret veçanërisht jashtë zonave të miratuara të aplikimit, pasi është më praktik se një infuzion, veçanërisht kur përdoret disa herë në ditë për periudha më të gjata kohore. Ndryshe nga një infuzion, një spray oksitocinë lejon që një pjesë e hormonit të arrijë në tru.

Cilat janë efektet anësore të oksitocinës?

Efektet anësore të zakonshme që ndodhin në një në dhjetë deri në një në njëqind pacientë janë kontraktimet e tepërta, aritmia kardiake, rrahjet e zemrës shumë të shpejta ose shumë të ngadalta, rritja e presionit të gjakut, dhimbje koke, nauze dhe të vjella.

Herë pas here (në çdo të qindtën deri në të mijtën pacient) ndodhin reaksione alergjike dhe kontraktime të përhershme të mitrës.

Çfarë duhet pasur parasysh kur përdorni oksitocinë?

contraindications

Oksitocina nuk duhet të përdoret në rastet e mëposhtme

  • Pre-eklampsia (sëmundje specifike për shtatzëninë me, ndër të tjera, presion të lartë të gjakut dhe mbajtje të ujit në inde)
  • lindja konvulsive
  • pengesat mekanike të lindjes
  • këputja e afërt e mitrës (këputja e mitrës)
  • shkëputja e parakohshme e placentës
  • Mungesa akute e rëndë e oksigjenit tek fëmija
  • Anomalitë e pozicionit të fëmijës

Ndërveprimet

Meqenëse substanca aktive është një hormon natyral, ndërveprimet me barna të tjera janë të rralla. Së pari dhe më kryesorja, këtu duhet të përmenden barnat që shkaktojnë zgjatjen e QT-së, pra një formë e veçantë e ndryshimit të ritmit kardiak.

Këto përfshijnë disa ilaqet kundër depresionit (si amitriptilina, venlafaksina, sertralina), ilaçet e astmës (si salbutamoli, terbutalina), antibiotikët (si eritromicina, ciprofloxacina, azitromicina) dhe antimykotikët (siç janë flukonazoli, ketokonazoli).

Prostaglandinat nuk duhet të administrohen përpara oksitocinës, pasi përndryshe muskujt e mitrës do të reagojnë shumë më fort ndaj substancës aktive.

Duhet treguar kujdes me përdorimin e njëkohshëm të barnave që ndikojnë në presionin e gjakut (siç janë ilaçet për presionin e lartë të gjakut).

Kufizimi i moshës

Sipas miratimit, zona e aplikimit përfshin vetëm gratë shtatzëna dhe gratë menjëherë pas lindjes. Shkalla e përfitimeve dhe rreziqeve të përdorimit jashtë etiketës së hormonit tek fëmijët dhe të rriturit me kryesisht sëmundje mendore nuk është sqaruar ende sa duhet.

Prandaj, përdorimi jashtë etiketës vendoset në baza individuale nga mjeku mjek.

Shtatzënia dhe ushqyerja me gji

Nëse oksitocina përdoret gjatë ushqyerjes me gji për të nxitur rrjedhjen e qumështit, një sasi e vogël mund të kalojë në qumështin e gjirit. Megjithatë, nuk ka rrezik për efekte anësore tek foshnja, pasi oksitocina inaktivizohet shumë shpejt në stomak.

Si të merrni ilaçe me oksitocinë

Oksitocina zakonisht administrohet nga një mjek (zakonisht si infuzion).

Spraji i hundës oksitocinë nuk është i disponueshëm komercialisht në Gjermani si produkt i përfunduar që nga viti 2008, por mund të përgatitet si një recetë individuale në farmaci - por vetëm pas recetës së mjekut.

Sa kohë është njohur oksitocina?

Hormoni oksitocinë u zbulua në fillim të shekullit të kaluar. Efekti i tij në mitër u përshkrua për herë të parë nga biokimisti britanik Henry Hallett Dale në 1906.

Hormoni mori emrin e tij (nga greqishtja "okytokos", që do të thotë i lehtë për t'u mbajtur) në 1927. Përbërja strukturore nuk u dekodua deri në vitin 1953, gjë që hodhi themelet për prodhimin e përbërësit aktiv në sasitë përkatëse.