Përvëlues

Përvëlues

Djegiet ndodhin relativisht shpesh në mjediset shtëpiake. Zakonisht ndodhin gjatë punës në kuzhinë dhe këtu mbi të gjitha kur derdhet ujë i nxehtë apo edhe i vluar (p.sh. ujë makarona të derdhur etj.). Bëhet një dallim midis përvëlimit nga uji i nxehtë dhe avulli.

Kjo e fundit mund të shkaktojë dëmtime të rënda në lëkurë, pasi avulli është shumë më i nxehtë se uji i nxehtë. Djegiet ndodhin tashmë nga një temperaturë prej 45 gradë Celsius. Vetëm shtresa e sipërme e lëkurës preket.

Përveç të rënda dhimbje, skuqje dhe ndoshta ënjtje e zonës përkatëse të lëkurës mund të vërehet. Masat e para duhet të jenë gjithmonë ftohja e zonës. Para së gjithash, veshjet mbi zonën përkatëse të lëkurës duhet të hiqen.

Në rastin e djegieve, kur nuk ka zona të hapura të lëkurës, uji i ftohtë i çezmës ose qeset e akullit mund të vendosen në zonë. Shtë e rëndësishme që ftohja të fillojë brenda minutave të para pas përvëlimit. Më së voni pas 10 minutash, ftohja duhet të ndërpritet dhe lëkura të inspektohet.

Nëse është e nevojshme, ftohja mund të fillojë përsëri. Në varësi të asaj se sa është e madhe zona ose ku ndodhet, duhet të konsultohet një mjek pas ose gjatë ftohjes. Nëse zona të mëdha të lëkurës ose organe të rëndësishme si sytë preken nga djegia, një mjek duhet të konsultohet gjithmonë menjëherë.

Lëkura jonë është e përbërë nga shumë shtresa. Parë nga jashtë përbrenda, këto janë në thelb epidermë, dermis dhe nënlëkurë me të indet yndyrore. Derma është gjithashtu e domosdoshme për rigjenerimin e lëkurës.

Dëmtimi i rëndë i kësaj shtrese të lëkurës zakonisht rezulton në dhëmbëza. Kjo mund të klasifikohet në shkallë të ndryshme të ashpërsisë sipas shtresave të lëkurës të përfshira në formimin e djegies. Një vlerësim më i hollësishëm i djegies bazohet në zonën e djegur të lëkurës: madje edhe një djegie e shkallës së dytë ose të tretë me një sipërfaqe të prekur të trupit prej rreth 10% në të rriturit (korrespondon përafërsisht me zonën e një krahu) ose 5% te fëmijët (korrespondon afërsisht me zonën e gjysmës së krahut) çon në humbje të rëndë të ujit përmes avullimit të papenguar.

Një hipovolemikë kërcënuese për jetën goditje mund të jetë rezultati. I ashtuquajturi rregull i nëntë lejon një vlerësim të përafërt të zonës së djegies tek të rriturit. Krahët dhe kokë marrin 9% të sipërfaqes së trupit secila.

Lëkura e këmbëve mbulon rreth 2 x 9 (18)% të trupit, lëkura e trungut rreth 4 x 9 (36)%. Tek fëmijët, rregulli i nëntë humbet të vetin vlefshmëri për shkak të proporcioneve të ndryshme të trupit. Sidoqoftë, rregulli i përgjithshëm është se pëllëmba e pacientit (përfshirë gishtat) mbulon rreth 1% të sipërfaqes së trupit.

 • Shkalla 1: Këtu ka vetëm një skuqje dhe ënjtje të lehtë të lëkurës; preken vetem epidermat. Lëkura është irrituar me dhimbje, por djegia shërohet brenda disa ditësh deri në javë pa dëmtime të përhershme.
 • Shkalla 2: Të dyja, epiderma dhe dermat preken. Zhvillohet një flluskë e dukshme me një sfond të kuq dhe të bardhë; pacienti ndihet i rëndë dhimbje.

  Në klasën 2a, bëhet shërimi i plotë, në klasën 2b, bëhet dhëmbëza. Një shërim i plotë i dëmtimit zgjat disa javë.

 • Shkalla 3: Një djegie ose djegie e shkallës së tretë karakterizohet nga flluska bardhezi apo madje nekrozë (ind i vdekur). Sidoqoftë, pacienti nuk ndjen ndonjë dhimbje, sepse së bashku me dermat dhe nënlëkurat, mbaresat nervore janë shkatërruar gjithashtu.

  Një shërim pa mbresë nuk është i mundur.

 • Shkalla 4: Djegia shumë e rëndë dëmton jo vetëm shtresat e lëkurës, por edhe muskujt themelorë, tendons, kockat dhe joints. Djegia është gjithashtu pa dhimbje këtu. Një djegie e shkallës së katërt zakonisht kërkon një transplantim të lëkurës.

Trajtimi më i rëndësishëm për djegiet dhe djegiet është ftohja e lëkurës së djegur menjëherë pasi të jetë hequr burimi i nxehtësisë.

Kjo mund të bëhet më së miri me ndihmën e rreth 20C ° ujë të freskët, pa mikrobe (mundësisht ujë rubineti). Nga ana tjetër, akulli nuk duhet të përdoret pasi ekziston rreziku i ngrirjes së lëkurës. Situata e studimit në lidhje me shërimi i plagës efekti i ftohjes në djegiet dhe djegiet është mjaft i paqartë. Sidoqoftë, një efekt lehtësues i dhimbjes është i siguruar dhe justifikim i mjaftueshëm për ftohje.

Veshjet ose sendet e tjera në lëkurën e djegur nuk duhet të hiqen nga vetë pacienti dhe duhet të lihen në trupin e pacientit deri në mbërritjen e personelit të kualifikuar. Një plagë e djegur e ekspozuar duhet të mbulohet me veshje sterile, jo me gëzof të plagës pas ftohjes. Këto duhet të zbatohen mjaft lirshëm.

Idealisht, një veshje plagë e avulluar me alumin përdoret për këtë qëllim. Setet e veshjeve të dizajnuara posaçërisht për djegie zakonisht përmbajnë veshje të tilla. Në përgjithësi këshillohet, por sidomos me fëmijët në shtëpi, që grupe të tilla të jenë gati për të dorëzuar në kabinetin e ilaçeve gjatë gjithë kohës.

Zbatimi i mjeteve juridike shtëpiake si: duhet patjetër të shmanget, pasi infeksionet dhe dëmtimet e mëtejshme të lëkurës mund të jenë rezultat. Po ashtu, vajrat dhe xhelët e veçantë të plagëve duhet të aplikohen vetëm nëse konsultoheni me mjekun e familjes ose një farmacist dhe për këtë arsye nuk janë pjesë e ndihmë e shpejtë masat. Në varësi të ashpërsisë dhe shkallës së djegies, duhet të konsultohet një mjek për trajtim të mëtejshëm.

Djegiet e shkallës së parë janë lehtësisht të shërueshme nga vetë pacienti. Në rastin e djegieve më të rënda, rekomandohet që pacienti të vizitohet nga mjeku i familjes ose në urgjencën.

 • Miell
 • Vaj
 • Kripë ose
 • Kremra për duar