Dhimbje gjatë seksit: Shkaqet, Frekuenca, Këshilla

Vështrim i shkurtër

  • Shkaqet: Tek femrat, për shembull, inflamacioni, lubrifikimi joadekuat, infeksionet, cistat, fibroidet, endometrioza, vaginizmi, shkaqe psikologjike; tek meshkujt, shtrëngimi i lafshës, lakimi i penisit, prostatiti, uretriti, fraktura e penisit, ndër të tjera.
  • Trajtimi: ndryshim pozicioni, parandalimi i infeksioneve, lubrifikantë, teknika relaksimi, medikamente, ndërhyrje kirurgjikale, psikoterapi.
  • Kur të shihni një mjek? Diskutoni gjithmonë dhimbjen gjatë seksit me mjekun

Çfarë është dhimbja gjatë seksit?

Dhimbja që shfaqet menjëherë para, gjatë ose pas depërtimit të penisit gjatë marrëdhënieve seksuale (GV) quhet dispareunia (algopareunia). Ato shkaktohen nga shkaqe organike dhe/ose psikologjike.

Cilat janë shkaqet e mundshme?

Dhimbjet gjatë seksit përjetohen nga burrat dhe gratë. Ka shumë shkaqe të mundshme.

Shkaqet tek gratë

Shkaqet kryesore kur femrat përjetojnë dhimbje gjatë seksit janë:

Inflamacion në zonën gjenitale: inflamacioni i vaginës dhe/ose labia shpesh shoqërohet me dhimbje gjatë seksit. Ndonjëherë shqetësimi madje e bën seksin të pamundur. Inflamacioni kronik i tubave fallopiane dhe vezoreve gjithashtu shkakton dhimbje gjatë seksit.

Infeksioni fungal i vaginës (mikoza vaginale): Një infeksion vaginal me kërpudhat Candida shkakton kruajtje, djegie, dhimbje gjatë seksit dhe, nëse përfshihet uretra, siklet gjatë urinimit.

Hapja e ngushtë vaginale: Tek vajzat dhe gratë e reja, një hapje shumë e ngushtë vaginale ndonjëherë është përgjegjëse për dhimbjen gjatë aktit seksual.

Fibroma e mitrës (mioma e mitrës): Miomat janë rritje në shtresën muskulore të mitrës dhe janë tumoret beninje më të zakonshme në traktin gjenital femëror. Në varësi të vendndodhjes së tyre, ato shkaktojnë, për shembull, parregullsi menstruale, rritje të urinimit, kapsllëk, dhimbje barku dhe shpine dhe dhimbje gjatë seksit. Megjithatë, shumë fibroide të mitrës nuk shkaktojnë fare simptoma.

Endometrioza: Në këtë sëmundje, për arsye të panjohura, rritje beninje, zakonisht të dhimbshme të mukozës së mitrës ndodhin jashtë mitrës në organet fqinje (zgavra e poshtme e barkut ose legenit, tubat fallopiane etj.). Pasojat e mundshme, përveç infertilitetit, çrregullimeve menstruale dhe dhimbjeve të barkut, janë dhimbjet gjatë seksit.

Ngjitjet dhe shenjat: Dëmtimi i indeve, ngjitjet ose shenjat pas lindjes së fëmijës, operacionit ose sëmundjeve seksualisht të transmetueshme ndonjëherë shkaktojnë dhimbje gjatë seksit.

Vaginismus: Në vaginismus, vërehet një shtrëngim i pavullnetshëm dhe ndonjëherë i dhimbshëm i muskujve në pjesën e poshtme të vaginës (vaginës) dhe muskujve perineal, sapo bëhet përpjekje për të futur një gisht, tampon ose penis. Gruaja bëhet plotësisht e tensionuar dhe ndonjëherë i shtrëngon këmbët së bashku në mënyrë mbrojtëse. As marrëdhëniet seksuale dhe as ekzaminimi gjinekologjik nuk janë të mundshme me vaginizëm.

Prolapsi i mitrës dhe prolapsi i mitrës: Dhimbja gjatë seksit mund të shkaktohet nga prolapsi i mitrës. Në këtë rast, mitra ngadalë ulet për shkak të dobësisë së aparatit të saj mbajtës dhe dyshemesë së legenit. Zakonisht, në të njëjtën kohë ulet edhe vagina, si dhe fshikëza dhe/ose rektumi. Në raste shumë të rralla, ka një prolaps të plotë të mitrës në të cilën vagina fryhet nga jashtë.

Në disa raste, nuk është e mundur të identifikohet një shkak i qartë i dhimbjes gjatë seksit. Nëse megjithatë ka dhimbje kronike, shpesh djegëse me mbindjeshmëri lokale të vulvës, kjo quhet vulvodinia.

Në disa gra, ovulacioni shkakton edhe dhimbje të lokalizuara në pjesën e poshtme të barkut (dhimbje qendrore), e cila ndonjëherë është e pakëndshme gjatë seksit, por krejtësisht e padëmshme.

Shkaqet tek burrat

Dhimbja gjatë seksit tek meshkujt ka këto shkaqe kryesore:

E ashtuquajtura parafimoza (“jaka spanjolle”) është një urgjencë që duhet të trajtohet menjëherë nga mjeku, sepse në të kundërt ekziston mundësia që glasi të vdesë. Informoni mjekun e urgjencës në rast dyshimi!

Inflamacioni kronik i gjëndrës së prostatës (prostatiti): Inflamacioni kronik i gjëndrës së prostatës ndonjëherë shkakton ankesa shumë të ndryshueshme, duke përfshirë dhimbje të forta gjatë seksit (më saktë: gjatë ejakulimit), dhimbje “thellë në legen”, në zonën perineale, penis, testikuj, ijë ose rajon pubik dhe shqetësime në zbrazjen e fshikëzës.

Thyerja e penisit (thyerja e penisit): Një zhurmë kërcitëse dhe dhimbje e fortë penile gjatë marrëdhënieve të forta seksuale tregojnë një thyerje të penisit. Indi i fortë lidhor që mbulon indin erektil, i cili është i mbushur me gjak, lot. Ereksioni ulet menjëherë, penisi fryhet dhe zbardhet.

Thyerja e penisit është një urgjencë dhe kërkon kujdes të menjëhershëm mjekësor. Në rast dyshimi informoni mjekun e urgjencës!

Ereksioni i përhershëm (priapizmi): Priapizmi është një ereksion shumë i dhimbshëm i zgjatur që zgjat të paktën dy orë. Shkaku zakonisht mbetet i paqartë; në raste të rralla, për shembull, leuçemia, tumoret ose mpiksjet e gjakut (trombozat) në rajonin e legenit janë arsyeja e priapizmit. Medikamentet (të tilla si përforcuesit seksualë) gjithashtu ndonjëherë shkaktojnë ereksion të përhershëm. Për shkak të rrezikut të dëmtimit të indeve, këshillohet trajtimi i shpejtë mjekësor!

Çfarë duhet të bëni me dhimbjet gjatë seksit?

Si ta ndihmoni veten

Këshillat e mëposhtme shpesh ndihmojnë me dhimbjen gjatë seksit:

  • Dhimbja e shkaktuar organikisht gjatë seksit nganjëherë ndodh vetëm në pozicione të caktuara seksuale, të tilla si me endometriozë, prolapsi të mitrës ose fibroide të mëdha. Ndryshimi i pozicionit gjatë seksit shpesh parandalon shqetësimin ose të paktën e zvogëlon atë. Pra, shpesh është më mirë që gruaja të marrë pjesë aktive (gruaja sipër, burri poshtë).
  • Kremrat lubrifikues janë të dobishëm nëse mungesa e lubrifikimit vaginal po shkakton dhimbje gjatë seksit.
  • Për endometriozën, rekomandohen teknika relaksimi si tai chi, qigong dhe joga për të lehtësuar shqetësimet si ngërçet dhe dhimbjet gjatë seksit.

Mjetet juridike në shtëpi kanë kufizimet e tyre. Nëse shqetësimi vazhdon për një periudhë të gjatë kohore, nuk përmirësohet apo edhe përkeqësohet, gjithmonë duhet të konsultoheni me një mjek.

Si e trajton mjeku dhimbjen gjatë seksit

Për gratë që nuk lejohen të përdorin preparate që përmbajnë hormone për arsye mjekësore ose që dëshirojnë të bëjnë pa to, ka alternativa pa hormone: xhel, kremra ose supozitorë që përdoren për të trajtuar thatësinë vaginale pa shtuar hormone.

Ndërhyrja kirurgjikale është e nevojshme, për shembull, në rastin e hernies së penisit si dhe në rastet e rënda të prolapsit të mitrës (në rastet më të lehta, ndonjëherë mjaftojnë ushtrimet e legenit ose futja e një pesari).

Në rastin e ngërçeve vaginale (vaginismus), këshillimi së bashku me partnerin, masat e terapisë së sjelljes dhe programet stërvitore si futja e "dilatorëve" (dilatorëve) gjithnjë e më të mëdhenj së bashku me lubrifikant janë të dobishme.

Kur të shihni një mjek?

Në parim, është e rëndësishme të diskutoni dhimbjen gjatë seksit me një mjek – pavarësisht nëse ajo shfaqet në mënyrë akute apo ka qenë e pranishme për disa kohë.

Çfarë bën mjeku?

Mjeku fillimisht do t'ju flasë në detaje për historinë tuaj mjekësore (anamnezën). Informacioni i rëndësishëm që ai ose ajo duhet të dijë përfshijnë:

  • Ku ndodh saktësisht dhimbja gjatë seksit (për shembull, në zonën e buzëve, në vaginë apo në penis, në fund të barkut)?
  • Si ndihet dhimbja gjatë seksit (djegie, therje, tërheqje, etj.)?
  • A ka qenë e pranishme dhimbja gjatë seksit që në marrëdhënien e parë seksuale? A ndodh çdo herë që bëni seks apo vetëm në situata të caktuara?