Mjekësia paliative – terapi alternative

Kujdesi paliativ për një sëmundje të pashërueshme, progresive shtron kërkesa të mëdha për profesionistët mjekësorë, të afërmit dhe mbi të gjitha personin e prekur. Specialistët kanë për detyrë të ofrojnë informacion të plotë për sëmundjen dhe opsionet e trajtimit, si dhe të respektojnë kufijtë etikë gjatë terapisë. Të prekurit, nga ana tjetër, pushtohen nga frika dhe pafuqia – veçanërisht në rastin e sëmundjeve që vijnë papritur në jetën e tyre, siç janë sëmundjet tumorale të pashërueshme. Për më tepër, efektet anësore nganjëherë të rënda të kimioterapisë dhe terapisë rrezatuese e rëndojnë trupin dhe psikikën.

Prandaj është e kuptueshme që shumë pacientë – dhe shpesh edhe të afërmit e tyre – janë në kërkim të metodave të terapisë jashtë sferës së “mjekësisë konvencionale”, pra mjekësisë së bazuar shkencërisht (e bazuar në dëshmi).

Terapitë alternative dhe plotësuese

Megjithatë, shumica e pacientëve nuk largohen aspak nga mjekësia konvencionale, por përkundrazi duan të provojnë forma të tjera të terapisë. Këto njihen si terapi plotësuese. Efektiviteti i tyre gjithashtu shpesh nuk është vërtetuar mjaftueshëm shkencërisht. Megjithatë, përvoja shumëvjeçare e mirë me metoda të tilla flasin në favor të përdorimit të tyre.

Prandaj, një kombinim i metodave të terapisë klasike (ortodokse) dhe plotësuese mund të jetë mjaft i dobishëm. Pacientët e interesuar duhet patjetër të flasin me mjekun e tyre që merr pjesë. Ai mund të hartojë një koncept të përshtatshëm trajtimi të kombinuar – nëse është e nevojshme, së bashku me një specialist i cili është i njohur jo vetëm me mjekësinë konvencionale, por edhe me mjekësinë plotësuese. Sepse megjithëse metodat plotësuese janë kryesisht procedura të buta, ndonjëherë mund të ketë rrezik për efekte anësore serioze.

Zbutja e ankesave me terapi plotësuese

Metodat plotësuese mund të përdoren për të plotësuar trajtimin mjekësor konvencional për të lehtësuar ankesat e tilla (në konsultim me mjekun që merr pjesë). Më poshtë janë shembuj të metodave plotësuese që mund të jenë të dobishme në raste individuale:

  • Mjekësia Tradicionale Kineze (TCM): akupunktura, një degë e TCM, ndihmon në lehtësimin e dhimbjeve, shqetësimeve të gjumit, të përzierave dhe të vjellave. Qigong, Tai Chi dhe akupresura përmirësojnë gjithashtu cilësinë e jetës në disa pacientë.
  • Fitoterapia: Disa bimë mjekësore stimulojnë oreksin, të tjera qetësojnë mukozën e përflakur të gojës, disa të tjera ndihmojnë kundër dobësisë, të përzierave, të vjellave, çrregullimeve të gjumit ose humorit depresiv. Kujdes: Disa barëra medicinale mund të ndikojnë në efektin e barnave (p.sh. kantarioni) ose të kenë efekte anësore serioze!
  • Metodat plotësuese mund të përdoren për të plotësuar trajtimin mjekësor konvencional për të lehtësuar ankesat e tilla (në konsultim me mjekun që merr pjesë). Më poshtë janë shembuj të metodave plotësuese që mund të jenë të dobishme në raste individuale:
  • Mjekësia Tradicionale Kineze (TCM): akupunktura, një degë e TCM, ndihmon në lehtësimin e dhimbjeve, shqetësimeve të gjumit, të përzierave dhe të vjellave. Qigong, Tai Chi dhe akupresura përmirësojnë gjithashtu cilësinë e jetës në disa pacientë.
  • Fitoterapia: Disa bimë mjekësore stimulojnë oreksin, të tjera qetësojnë mukozën e përflakur të gojës, disa të tjera ndihmojnë kundër dobësisë, të përzierave, të vjellave, çrregullimeve të gjumit ose humorit depresiv. Kujdes: Disa barëra medicinale mund të ndikojnë në efektin e barnave (p.sh. kantarioni) ose të kenë efekte anësore serioze!
  • Terapia e të qeshurit: E qeshura si terapi mund të hapë rezerva fuqie, të promovojë aftësitë emocionale dhe mendore dhe ndoshta të zvogëlojë dhimbjen. Edhe pa prova të mbështetura shkencërisht, humori është shumë i shëndetshëm në fazën paliative.
  • Arti dhe terapia muzikore: kreativiteti mund të ndihmojë me emocionet shqetësuese si ankthi. E njëjta gjë vlen edhe për muzikën, veçanërisht për muzikën e preferuar. Ajo perceptohet për një kohë shumë të gjatë nga pacientët që vdesin, për shembull, dhe përmirëson gjendjen e tyre emocionale.
  • Terapia e punës dhe logoterapia: Me ndihmën e këtyre terapive mund të promovohen rezervat mendore dhe motorike. Ushtrimet ndihmojnë gjithashtu kundër çrregullimeve të gëlltitjes, ndjenjës së ndryshuar të shijes ose kequshqyerjes.
  • Terapia me prekje: Përkëdhelja e lëkurës, ndryshimi i rregullt i pozicionit të trupit, masazhet ose vendosja e sendeve në duart e pacientit promovojnë mirëqenien, shpesh edhe në fazën e vdekjes.

Kujdes nga premtimet për shërim

Duke hequr frikën e vdekjes

Detyra e mjekut të kujdesit paliativ përfshin gjithashtu informimin e pacientit kur trajtimet mjekësore konvencionale si rrezatimi dhe kimioterapia ose ventilimi afatgjatë nuk janë më të dobishme. Ilaçet ose terapitë e buta më pas ndihmojnë në zbutjen e ankesave të tilla si dhimbja ose ankthi. Së fundmi, shqisat e prekjes, të parit, të dëgjimit dhe nuhatjes mbeten. Përkëdheljet e buta, pikturat apo fotografitë e dashura brenda syve, muzika e këndshme dhe aroma natyrale e dhomës krijojnë një mjedis dinjitoz për të vdekur, që është po aq pjesë e jetës sa edhe lindja.