Mjekësia paliative – Çfarë trajtimesh mund të arrijnë

Termi "paliativ" përdoret nga mjekët në kujdesin e pacientëve kur sëmundja nuk mund të pritet më të shërohet. Ky është rasti, për shembull, kur një tumor kanceroz nuk mund të hiqet plotësisht dhe ka shumë metastaza.

Megjithatë, kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht se vdekja është e pashmangshme për pacientët që marrin kujdes paliativ. Pavarësisht nga një sëmundje e pashërueshme, një pacient mund të jetojë deri në një pleqëri të pjekur. Prandaj, terapia paliative nuk kufizohet gjithmonë në fazën e fundit të jetës, por mund të fillojë në fazat e hershme të sëmundjes.

Kujdesi paliativ – i përshtatur për nevojat e pacientit individual – mund të ofrohet mbi baza spitalore (në spital, për shembull) ose mbi baza ambulatore.

Qëllimet e trajtimeve paliative

Fokusi i kujdesit paliativ është individi. Bërja e çdo gjëje të mundshme për t'u siguruar që ai ose ajo mund të shfrytëzojë sa më shumë kohën e mbetur të jetës është prioriteti. Prandaj, zgjatja e jetës nuk është qëllimi kryesor.

Qëllime të tjera të trajtimit paliativ përveç cilësisë së jetës dhe pavarësisë mund të përfshijnë:

 • Ruajtja e funksioneve të organeve vitale (për shembull, në rastin e obstruksionit të zorrëve të shkaktuar nga tumori)
 • @ Shmangia e komplikimeve kërcënuese për jetën (p.sh. shqetësimi i frymëmarrjes)
 • Reduktimi i metastazave
 • Lehtësimi i dhimbjes ose simptomave të tjera si kolla, vjellja, të vjellat, konfuzioni, shqetësimi
 • Trajtimi i depresionit, frika nga vdekja ose procesi i vdekjes
 • Kujdesi për plagën

Trajtimet mjekësore paliative

Kujdesi paliativ përdor procedura që janë edhe kurative, pra përdoren për shërim. Secila prej këtyre masave ngarkon trupin dhe zakonisht shoqërohet me efekte anësore (p.sh. kimioterapia për kancerin me dhimbje koke, nauze, të vjella, rënie flokësh, etj.). Përfitimet dhe efektet anësore të trajtimit duhet të peshohen me njëri-tjetrin në çdo rast individual.

Kirurgji paliative

Kirurgjia paliative nuk drejtohet kundër shkakut të sëmundjes, por synon të parandalojë komplikimet. Për shembull, mund të synojë heqjen e një tumori në rritje që po bllokon funksionin e një organi jetik. Për shembull, nëse një tumor shkakton një pengesë të zorrëve, duhet të vendoset një anus artificial (anus praeter).

Çdo operacion në vetvete është i lidhur me një rrezik. Kjo duhet të peshohet paraprakisht kur vendoset për ose kundër kirurgjisë paliative. Për shembull, mosha e shtyrë, shëndeti i dobët i përgjithshëm ose gjendja ushqimore mund të luftojnë kundër operacionit.

Rrezatimi paliativ

Rrezatimi paliativ (radioterapia paliative) synon të luftojë metastazat e kancerit ose të tkurr një tumor. Shembuj:

Metastazat e kockave, të zakonshme në kancerin e gjirit, prostatës dhe mushkërive, përhapen përmes kockave dhe shoqërohen me dhimbje të forta dhe rrezik për fraktura (thyerje) kockore. Nëse ato rrezatohen, kjo mund të lehtësojë shqetësimin e pacientit dhe të rrisë forcën e kockave.

Nëse një tumor shtyp trakenë ose venën kava të sipërme (për shembull, në rastin e kancerit të mushkërive), gulçimi, ndjenja e mbytjes dhe/ose një rrjedhje e mbytur e gjakut në zemër janë rezultat. Rrezatimi mund të ndihmojë edhe në këto raste.

Metastazat në tru mund të rezultojnë në një humbje të funksionit të trurit, duke shkaktuar simptoma neurologjike si verbëri, paralizë ose konvulsione. Meqenëse metastazat e trurit ndodhin shpesh në grupe dhe jo të vetme, rrezatimi i të gjithë trurit është i dobishëm në këtë rast. Megjithatë, metastazat individuale të trurit të synuara gjithashtu mund të rrezatohen.

Kimioterapi paliative

Baza e kimioterapisë paliative janë të ashtuquajturat citostatikë - ilaçe speciale që drejtohen kundër qelizave me rritje të shpejtë (siç janë qelizat e kancerit). Të administruara në mënyrë intravenoze, ato mund të veprojnë në të gjithë trupin (sistemikisht). Efekti i kimioterapisë mund të rritet duke kombinuar medikamente të ndryshme citostatike.

Terapia paliative e antitrupave

Terapitë paliative të antitrupave janë të disponueshme përveç kimioterapisë për disa vite. Kjo përfshin përdorimin e antitrupave të veçantë, të prodhuar artificialisht, që synojnë në mënyrë specifike kancerin.

Për shembull, disa nga këto antitrupa mund të bllokojnë vendet e bashkimit (receptorët) e substancave të dërguara në sipërfaqen e qelizave kancerogjene që ndërmjetësojnë sinjalet e rritjes - rritja e tumorit pengohet. Antitrupa të tjerë terapeutikë bllokojnë formimin e enëve të reja të gjakut që tumorit i nevojiten për furnizimin e tij.

Terapia e dhimbjes medicinale

Terapia paliative e dhimbjes medicinale mund të përmirësojë ndjeshëm cilësinë e jetës së njerëzve të sëmurë rëndë. Grupe të ndryshme barnash janë në dispozicion si analgjezik.

Në shumë vende, mjekët lejohen të përdorin kanabis ose ilaçe që përmbajnë kanabis për terapi dhimbjeje në raste të caktuara, për shembull në Gjermani, Austri dhe Zvicër. Rregulloret e sakta ndryshojnë nga vendi në vend, për shembull në cilën formë mund të përdoret kanabisi medicinal (p.sh. vetëm ilaçe që përmbajnë kanabis ose, për shembull, edhe lule të thata kanabisi) dhe në cilat raste (p.sh. dhimbje tumori).

Metoda të tjera trajtimi si akupunktura dhe fizioterapia mund të plotësojnë terapinë e dhimbjes.

Trajtime të tjera paliative medicinale.

Përveç dhimbjes, shumë ankesa të tjera të njerëzve të sëmurë rëndë mund të trajtohen me medikamente - për shembull, të përziera, kapsllëk, humbje oreksi, rritje e presionit intrakranial, shqetësim respirator, depresion, ankth, shqetësim dhe panik.

Çfarë ndihmon tjetër

Shumë simptoma si dhimbja, tensioni ose gulçimi mund të reduktohen me terapinë e duhur fizike. Kjo perfshin:

 • Fizioterapi klasike
 • Terapi frymëmarrjeje
 • Ushtrime dush
 • Terapi komplekse fizike dekongjestive
 • Stimulimi nervor elektrik transkutan (TENS), rryma stimuluese
 • Zorrë e trashë, indi lidhor, refleksologjia e këmbëve dhe masazhi klasik
 • Fango, ajër i nxehtë, dritë e kuqe

Si i sëmuri terminal, ashtu edhe të afërmit e tij mund të përfitojnë nga psikoterapia paliative. Metodat e përshtatshme të terapisë psikologjike mund të përfshijnë:

 • Bisedë terapi
 • Ndërhyrja në krizë
 • Ulja e stresit
 • Psikoedukimi përmes edukimit dhe trajnimit
 • Teknika relaksuese
 • Art, kreativ, terapi dizajni

Shumë persona të prekur dhe/ose të afërm të tyre përfitojnë gjithashtu nga shkëmbimi në një grup vetë-ndihme.

Terapia e të ushqyerit gjithashtu luan një rol të madh. Gjatë një sëmundjeje të rëndë dhe trajtimit të saj, shumë persona të prekur luftojnë me simptoma të tilla si humbja e oreksit, nauze dhe të vjella. Shpesh, simptomat shoqëruese të tilla si inflamacioni i mukozës së gojës ose çrregullimet e shijes dhe gëlltitjes e bëjnë të vështirë edhe të ngrënit. Humbja e peshës është atëherë pasoja. Veçanërisht në rastin e sëmundjeve të rënda, megjithatë, trupi varet nga një furnizim i mirë me lëndë ushqyese.

Nëse është e mundur, bëhet një përpjekje për ta arritur këtë përmes ngrënies dhe pirjes normale. Rekomandimet e mëposhtme zbatohen përgjithësisht për një dietë të tillë orale:

 • ushqime të plota të pasura me vitamina, ushqime të freskëta, shumë lëngje
 • shmangia e alkoolit, kafes, ushqimeve të yndyrshme
 • pa dietë: proteina dhe yndyra të mjaftueshme!
 • disa vakte të vogla të shpërndara gjatë gjithë ditës
 • prezantim tërheqës

Megjithatë, disa pacientë kanë nevojë për ushqim artificial. Këtu, bëhet një dallim midis dy formave:

 • ushqyerja enterale: furnizimi me lëndë ushqyese nëpërmjet një tubi ushqimor (tubi i stomakut), funksioni i zorrëve ruhet
 • të ushqyerit parenteral: furnizimi i lëndëve ushqyese duke anashkaluar traktin tretës, d.m.th. drejtpërdrejt përmes infuzioneve në venë

Në fazën e fundit të jetës, ushqimi artificial indikohet rrallë. Në shumicën e rasteve, është pjesë e procesit të vdekjes nëse personi që vdes refuzon të hajë.