Kanceri i pankreasit: simptomat, prognoza

Vështrim i shkurtër

 • Simptomat: Nuk ka simptoma për një kohë të gjatë; më vonë, dhimbje në pjesën e sipërme të barkut, dhimbje shpine, humbje peshe, humbje oreksi, verdhëz, diabet mellitus, nauze dhe të vjella, çrregullime të tretjes, jashtëqitje të yndyrshme, etj.
 • Kursi i sëmundjes dhe prognoza: Shërimi është i mundur vetëm për sa kohë që tumori është i lokalizuar; zakonisht prognozë e pafavorshme sepse tumori shpesh zbulohet vonë dhe rritet në mënyrë agresive
 • Ekzaminimet: Analizat e gjakut, ekografia abdominale, ekografia endoskopike, CT, MRI, Kolangiopankreatikografia me rezonancë magnetike (MRCP), heqja dhe analiza e mostrës së indeve, laparoskopia.
 • Trajtimi: kirurgji, kimioterapi nëse është e nevojshme, radioterapi (vetëm në raste të caktuara), terapi dhimbjeje
 • Parandalimi: nuk ka masa specifike apo programe parandaluese; megjithatë, këshillohet që të shmangen faktorët e rrezikut

Çfarë është kanceri i pankreasit?

 • Pjesa më e madhe formohet nga indi ekzokrin. Ai prodhon një lëng tretës që përmban enzima, i cili drejtohet në zorrën e hollë dhe është thelbësor për të zbërthyer dhe tretur ushqimin e gëlltitur.

Të dy funksionet e pankreasit janë jetike për organizmin e njeriut. Nëse njëri prej tyre dështon, për shembull për shkak të një tumori ose për shkak të një sëmundjeje tjetër, kjo është kërcënuese për jetën e personit të prekur.

Më shpesh, kanceri i pankreasit zhvillohet në pjesën e kokës së pankreasit.

Sa i shpeshtë është kanceri i pankreasit?

Kanceri i pankreasit është një sëmundje relativisht e rrallë. Megjithatë, është tumori i tretë më i zakonshëm i traktit gastrointestinal pas kancerit të stomakut dhe zorrës së trashë. Rreziku i sëmundjes është pak më i lartë për burrat sesa për gratë. Mosha mesatare e fillimit është rreth 72 vjeç për burrat dhe 76 vjeç për gratë.

Cilat janë simptomat e kancerit të pankreasit?

Sapo shfaqen simptomat, kanceri i pankreasit shpesh është tashmë aq i avancuar saqë tumori shtyp strukturat fqinje si kanali biliar, stomaku dhe zorra e hollë ose rritet në to. Nuk është e pazakontë që metastazat të jenë të pranishme. Simptomat e mëposhtme shfaqen shpesh në këtë fazë të avancuar të kancerit të pankreasit:

 • humbja e oreksit
 • humbje peshe e padëshiruar: nëse, për shkak të kancerit të pankreasit, indi ekzokrin prodhon shumë pak ose aspak enzima tretëse, organizmi i zbërthen lëndët ushqyese në zorrë vetëm në një masë të kufizuar ose aspak. Furnizimi i dëmtuar i lëndëve ushqyese çon në humbje peshe.
 • Nauze, të vjella, diarre dhe fryrje.
 • Verdhëza (ikterus): Kanceri në kokën e pankreasit shtyp ose pengon kanalin biliar në disa raste. Biliare pastaj kthehet, duke shkaktuar verdhëz: lëkura, mukozat dhe sklera e bardhë në sy kthehen në të verdhë. Urina është e errët, jashtëqitja me ngjyrë të çelur. Në disa pacientë, verdhëza shfaqet si një simptomë e hershme e kancerit të pankreasit.
 • Kollë dhe gulçim në metastaza në mushkëri ose pleurë
 • Dhimbje kockore në metastazat skeletore
 • Simptomat neurologjike në rast të metastazave në sistemin nervor qendror

Simptomat e kancerit të pankreasit janë të ngjashme me ato të pankreatitit. Ndonjëherë këto dy gjendje ndodhin së bashku. Kjo e bën diagnozën më të vështirë.

Më rrallë, mpiksjet e vogla të gjakut formohen në kancerin e pankreasit për shkak të presionit në enët përreth. Këto mund të bllokojnë enën e prekur (trombozë). Kjo ndodh shpesh në venën shpretke, për shembull, e cila shkon afër pankreasit.

Nëse kanceri i pankreasit përhapet në peritoneum (karcinomatoza peritoneale), qelizat e kancerit sekretojnë lëngje në zgavrën e barkut - zhvillohet "pikëzimi i barkut" (asciti). Shenjat e mundshme janë një bark i fryrë ose i zmadhuar, shtim i padëshiruar në peshë dhe probleme me tretjen.

Cila është jetëgjatësia me kancerin e pankreasit?

Format endokrine shumë më të rralla të kancerit të pankreasit, nga ana tjetër, zakonisht rriten më ngadalë dhe më pak agresivisht. Prandaj, prognoza e tyre është shpesh më e favorshme, dhe të prekurit shpesh mbijetojnë për disa vite edhe nëse diagnostikohen vonë.

Në përgjithësi, kanceri i pankreasit ka një nga nivelet më të ulëta të mbijetesës nga të gjithë kanceret. Pothuajse po aq njerëz vdesin nga kanceri i pankreasit çdo vit sa janë diagnostikuar rishtazi me të. Pesë vjet pas diagnozës, vetëm rreth dhjetë për qind e të prekurve nuk kanë vdekur ende nga tumori i pankreasit.

Arsyeja për këtë është diagnoza zakonisht e vonshme dhe rritja agresive, e cila bën që metastazat të formohen herët. Si rezultat, operacioni kurativ është rrallë i mundur.

Shkaqet e kancerit të pankreasit ende nuk janë hulumtuar plotësisht. Megjithatë, pirja e duhanit dhe konsumimi i lartë i alkoolit konsiderohen si faktorë rreziku të besueshëm: Sipas ekspertëve, i ashtuquajturi niveli i kotininës është i ngritur te duhanpirësit e rëndë. Kjo substancë prodhohet kur nikotina shpërbëhet në trup dhe konsiderohet kancerogjene. Konsumimi i rregullt i alkoolit shpesh inflamon pankreasin – dhe inflamacioni kronik e bën indin e gjëndrave më të ndjeshëm ndaj kancerit të pankreasit.

Disa sëmundje janë faktorë rreziku të përcaktuar më tej. Për shembull, gratë me kancer të trashëguar të gjirit ose kancer ovarian dhe të afërmit e tyre kanë një rrezik në rritje të kancerit të pankreasit.

A është kanceri i pankreasit i trashëgueshëm?

Ekzaminimet dhe diagnoza

Nëse dyshohet për kancer pankreatik, mjeku fillimisht do të kryejë një intervistë të detajuar me pacientin për të marrë historinë e tij ose të saj mjekësore (anamnezën). Ndër të tjera, mjeku do të kërkojë një përshkrim të hollësishëm të të gjitha simptomave, çdo sëmundje të mëparshme dhe çdo kancer të njohur të pankreasit në familje.

Ekzaminimi fizik: Mjeku palpon barkun, për shembull, për të zbuluar ënjtjen ose ngurtësimin në zgavrën e barkut.

Ekografia e barkut: Me anë të ultrazërit, mjeku vlerëson madhësinë dhe gjendjen e pankreasit, si dhe të organeve të tjera të barkut (mëlçisë, fshikëzës së tëmthit, stomakut, zorrës së hollë, etj.) dhe nyjeve limfatike përreth dhe i ekzaminon ato për metastaza. Megjithatë, tumoret e vegjël me diametër më të vogël se një centimetër nuk mund të zbulohen. Ekzaminimi me ultratinguj është zakonisht ekzaminimi i parë imazherik kur dyshohet për kancer pankreatik.

Mostra e indit: Mjeku zakonisht merr mostra të indeve nga zona të dyshimta gjatë endosonografisë. Përndryshe, ai fut një gjilpërë të zbrazët direkt në pankreas përmes murit të barkut.

Tomografia e kompjuterizuar (CT): Ky ekzaminim i veçantë me rreze X prodhon imazhe të hollësishme të prerjes tërthore të pankreasit dhe strukturave të tjera. Kjo bën të mundur vlerësimin e saktë të vendndodhjes dhe madhësisë së tumorit dhe zbulimin e metastazave (për shembull, në nyjet limfatike ose në mëlçi).

Kolangiopankreatikografia me rezonancë magnetike (MRI) është veçanërisht informuese në lidhje me diagnozën e kancerit të pankreasit: Ky ekzaminim MRI vizualizon në mënyrë specifike sistemet duktale të pankreasit dhe biliare në detaje. Shumica e kancereve të pankreasit zhvillohen nga qelizat që veshin kanalet ekskretuese të indit të gjëndrës ekzokrine (të quajtura adenokarcinoma).

Tomografia me emetim pozitron (PET): Në PET, pacienti fillimisht merr një substancë të etiketuar në mënyrë radioaktive. Kjo grumbullohet në indin e tumorit për shkak të aktivitetit të lartë metabolik. Kjo lejon që indi tumoral të dallohet lehtësisht nga indi i shëndetshëm përreth gjatë tomografisë.

X-ray e gjoksit: Imazhet me rreze X mund të zbulojnë çdo tumor të bijës (metastaza) në mushkëri.

Shintigrafia e skeletit: Ky ekzaminim përdoret për të zbuluar metastazat e kockave. Pacientit i jepet një substancë radioaktive me veprim të shkurtër që akumulohet në mënyrë specifike në metastazat e kockave. Vendet e tumorit mund të vizualizohen më pas me një kamerë të veçantë.

Karcinoma e pankreasit: faza

 • Faza 1: Tumori kufizohet në pankreas.
 • Faza 2: Tumori arrin një madhësi prej më shumë se katër centimetra në diametër; Përndryshe, nëse madhësia e tumorit është më e vogël, nyjet limfatike tashmë janë të përfshira.
 • Faza 3: Nyjet limfatike përreth preken gjithnjë e më shumë dhe tumori tashmë mund të rritet në enë gjaku më të mëdha në afërsi të tij.
 • Faza 4: Metastazat janë formuar edhe në organe të tjera (të tilla si metastazat në mushkëri ose mëlçi).

Nëse kanceri i pankreasit zbulohet në një fazë të hershme, mjeku do të përpiqet ta kurojë atë sa më plotësisht të jetë e mundur. Megjithatë, kanceri i pankreasit zakonisht zbulohet shumë vonë. Një kurë atëherë zakonisht nuk është më e mundur. Në këtë rast, trajtimi shërben për të lehtësuar simptomat e të prekurve dhe për të ngadalësuar ose ndaluar përhapjen e mëtejshme të tumorit (terapi paliative).

Terapia kirurgjikale

Kirurgjia konsiderohet vetëm në dhjetë deri në 20 përqind të pacientëve me kancer pankreatik. Operacioni është vërtet efektiv vetëm nëse indi përreth është ende pa kancer. Nëse tumori mund të hiqet plotësisht gjatë operacionit, një kurë mund të jetë e mundur.

Në rastin e kancerit të pankreasit në bishtin e pankreasit, mjeku shpesh duhet të heqë edhe shpretkën. Në disa raste të kancerit të pankreasit, nuk mjafton të shkëputet indi i sëmurë nga pankreasi - mjeku duhet të heqë të gjithë pankreasin.

Gjatë operacionit, kirurgu gjithashtu heq të paktën dhjetë deri në dymbëdhjetë nyjet limfatike fqinje. Nëse nuk preken nga qelizat kancerogjene, ekziston mundësia që tumori të mos jetë përhapur ende.

kimioterapia

Si rregull, operacioni i kancerit të pankreasit pasohet nga kimioterapia (kimioterapia ndihmëse). Pacientit i jepen medikamente speciale (citostatikë) që parandalojnë shumimin e qelizave kancerogjene.

Ndonjëherë kërkohet kimioterapia edhe para operacionit. Kjo kimioterapi neoadjuvante është krijuar për të zvogëluar tumorin në mënyrë që të hiqet më lehtë. Nëse tumori është tashmë i avancuar dhe operacioni nuk është më një opsion, kimioterapia paliative për kancerin e pankreasit është trajtimi i zgjedhur. Qëllimi është zgjatja e mbijetesës dhe përmirësimi i cilësisë së jetës.

Radioterapia

Ekspertët në përgjithësi nuk rekomandojnë terapi me rrezatim (radioterapi) për kancerin e pankreasit. Megjithatë, është e mundur brenda kuadrit të studimeve të kontrolluara. Zakonisht përdoret në kombinim me kimioterapinë (radiokimioterapi) te pacientët me kancer pankreatik të avancuar lokalisht për të cilët operacioni nuk premton sukses.

Në rastin e kancerit të pankreasit që nuk mund të shërohet më, mjekët përdorin gjithashtu rrezatim për të lehtësuar në mënyrë specifike simptomat si dhimbja e tumorit.

Koncepte të tjera terapie

Opsioni i përdorimit të qasjeve më të reja terapeutike si terapitë e synuara dhe imunoterapitë zakonisht është i disponueshëm vetëm për kancerin e pankreasit në kontekstin e provave klinike. Nuk ka ende të dhëna të mjaftueshme për efikasitetin dhe përfitimin e këtyre metodave të trajtimit në kancerin e pankreasit.

Terapia e dhimbjes

Shumë njerëz me kancer pankreatik vuajnë nga dhimbje të forta në bark. Këto trajtohen me anë të terapisë së dhimbjes sipas skemës hap pas hapi të Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH):

Për disa pacientë me kancer të pashërueshëm të pankreasit, terapia e dhimbjes me ilaçe nuk ndihmon mjaftueshëm. Në raste të tilla, mjeku mund të përpiqet të bllokojë një pleksus nervor në bark, të ashtuquajturin pleksus celiac. Kjo ndalon stimujt e dhimbjes që të transmetohen në tru.

masa të tjera

Kjo shpesh mund të arrihet me terapi dhimbjeje të përshtatur individualisht (siç përshkruhet më sipër). Nëse është e nevojshme, shtohen masa të tjera paliative. Nëse, për shembull, tumori ngushton ose mbyll kanalin biliar, të prekurit vuajnë nga verdhëza. Në këtë rast, kirurgjia endoskopike është e dobishme: mjeku fut një tub të vogël plastik (stent) në kanalin biliar për ta mbajtur atë të hapur.

Përveç mjekëve, fizioterapistët, masazhistët, punonjësit socialë, psikologët dhe kapelanët mbështesin trajtimin paliativ të të prekurve nga kanceri pankreatik.

Dietë për kancerin e pankreasit

Kanceri i pankreasit shpesh prish funksionin e pankreasit. Kjo është e vërtetë edhe pas operacionit në të cilin kirurgët kanë hequr pankreasin ose pjesë të tij. Pankreasi prodhon enzima të rëndësishme tretëse. Ai gjithashtu kontrollon ekuilibrin e sheqerit në gjak me hormone të tilla si insulina.

Të ushqyerit në karcinomën e kokës së pankreasit

Në rast kanceri të pankreasit ose pas funksionimit të tij, këshillohet rregullimi i dietës. Këshillat dietike për kancerin e pankreasit janë:

 • Mos hani vakte të mëdha: Hani disa herë gjatë ditës (pesë deri në tetë herë) dhe në sasi më të vogla.
 • Jo vakte me yndyrë të lartë: Gjithashtu, përdorni yndyrna të veçanta gjatë gatimit, të ashtuquajturat yndyrna MCT (= trigliceride me zinxhir të mesëm). Ju mund t'i gjeni këto në një dyqan ushqimesh të shëndetshme, për shembull.
 • Përtypni shumë: Kjo siguron që pështyma e mjaftueshme të përzihet me ushqimin. Ai përmban substanca që kanë një efekt të ngjashëm me enzimat e pankreasit.
 • Pini siç duhet: Pini kryesisht ujë, çaj ose lëngje perimesh. Është mirë të lini plotësisht mënjanë alkoolin në rastin e kancerit të pankreasit. Ushtron shumë tendosje në organ.

Si rregull i përgjithshëm, hani atë që toleroni më mirë. Për ta zbuluar këtë, ju ndihmon të mbani një ditar ushqimor.

Dietë në kancerin e pankreasit

Kjo ndodh sepse, përveç injektimit të insulinës, të prekurit tani duhet të mësojnë të njohin edhe shenjat e hipoglikemisë, për shembull. Simptomat përfshijnë, për shembull:

 • dridhje
 • oreks grabitës
 • Djersitje
 • palpitations
 • Problemet e qarkullimit të gjakut
 • lodhje
 • ngatërrim
 • të fikët, koma

Individët e prekur duhet të mbajnë gjithmonë dekstrozë ose solucione të veçanta sheqeri në rast urgjence. Gjithashtu informoni ata që ju rrethojnë në mënyrë që në rast urgjence të dinë se çfarë po ndodh dhe të jenë në gjendje të ndihmojnë në përputhje me rrethanat.

Nëse kanceri ka shkatërruar pjesë të mëdha të pankreasit ose mjekët e kanë hequr plotësisht organin, mungojnë proteinat e rëndësishme tretëse dhe hormonet. Më pas, të prekurve u jepen ilaçe me enzima dhe i injektojnë vetes insulinë që atëherë. Edhe këtu, kontaktet më të rëndësishme janë mjekët kurues dhe nutricionistët.

Parandalim

Studimet kanë treguar se një dietë e pasur me fruta dhe perime me përmbajtje të lartë fibrash dhe shumë vitamina redukton rrezikun e sëmundjeve. Kjo vlen jo vetëm për kancerin e pankreasit, por edhe për shumicën e kancereve të tjera. Megjithatë, nuk ka rekomandime specifike dietike që zvogëlojnë rrezikun e kancerit të pankreasit në veçanti.