Enzimat pankreatike - çfarë kuptimi kanë

Cilat janë enzimat e pankreasit?

Pankreasi përbëhet nga qeliza të ndryshme, siç janë të ashtuquajturat qeliza ishullore: Ato prodhojnë hormone të ndryshme si insulinë, glukagon dhe somatostatin dhe i lëshojnë këto në gjak sipas nevojës. Mjekët i referohen kësaj si funksioni endokrin i pankreasit.

Megjithatë, qelizat e ishujve përbëjnë vetëm rreth një deri në dy përqind të peshës totale të pankreasit. Qelizat e mbetura prodhojnë një deri në dy litra lëng tretës në ditë. Ky lëng përmban enzima të ndryshme. Ato lëshohen në zorrë dhe ndihmojnë në tretjen e ushqimit të gëlltitur. Mjekët e quajnë këtë funksion ekzokrin të pankreasit. Lëngu përmban enzimat e mëposhtme të pankreasit, ndër të tjera:

  • Enzimat që shpërbëjnë karbohidratet (alfa-amilaza, glukozidaza)
  • Enzimat që shpërbëjnë yndyrën (lipaza, fosfolipaza A dhe B, kolesteroli esteraza)
  • Enzimat që zbërthejnë acidet nukleike (deoksiribo- dhe ribonukleazat)
  • Enzimat që shpërbëjnë proteinat (tripsina, kimotripsina, elastaza, kolagjenaza, kallikreina, karboksipeptidaza)

Kur janë ngritur nivelet e enzimës?

Enzimat pankreatike mund të zbulohen ose në gjak ose në jashtëqitje, disa edhe në urinë.

Nëse enzimat janë të ngritura në gjak, jashtëqitje dhe/ose urinë, kjo mund të tregojë dëmtim të qelizave të pankreasit. Ky mund të jetë rasti, për shembull, në inflamacion akut ose kronik të pankreasit (pankreatiti). Pankreatiti mund të shkaktohet nga sëmundjet e kanaleve biliare, konsumimi i tepërt i alkoolit dhe, më rrallë, nga infeksionet, operacionet ose mjekimet. Enzimat më të rëndësishme pankreatike që mjeku do të përcaktojë nëse dyshohet për pankreatit janë amilaza dhe lipaza.

Kur nivelet e enzimave janë shumë të ulëta?

Në rastin e pankreatitit kronik ose kancerit të pankreasit, gjëndra mund të mos prodhojë më enzima të mjaftueshme tretëse (pamjaftueshmëria ekzokrine e pankreasit). Nëse dyshohet për këtë, zakonisht matet sasia e elastazës në jashtëqitje dhe kryhet një test i veçantë (testi sekretin-pankreozimin).