Insuficienca pankreatike: progresion, simptoma

Vështrim i shkurtër

 • Ecuria dhe prognoza: Shpesh progresive në çrregullimet kronike të pankreasit, por simptomat shpesh nuk shfaqen për shumë vite; jo i shërueshëm, por i trajtueshëm
 • Simptomat: Në formë ekzokrine, nauze, të vjella, diarre, jashtëqitje të yndyrshme, humbje peshe, fryrje; në formë endokrine, simptoma tipike të diabetit
 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Zakonisht inflamacion akut ose kronik i pankreasit, operacione dhe tumore në pankreas, sëmundje të caktuara metabolike
 • Diagnoza: Ekzaminimi fizik, aktiviteti i enzimave të pankreasit në jashtëqitje, vlerat e gjakut, ekografia dhe teknika të tjera imazherike.
 • Trajtimi: Dietë e përshtatur me pak yndyrë, abstenim nga alkooli, zëvendësim i enzimave të pankreasit që mungojnë, furnizim me vitamina që mungojnë, në rast të pamjaftueshmërisë endokrine terapi me insulinë.

Çfarë është pamjaftueshmëria e pankreasit?

Pankreasi ndodhet në pjesën e sipërme të barkut, menjëherë pas stomakut. Ka dy punë themelore: Së pari, prodhon enzima tretëse (funksioni ekzokrin). Së dyti, prodhon gjithashtu hormone si insulina dhe glukagon (funksioni endokrin). Këto hormone janë të përfshira në rregullimin e sheqerit në gjak.

Insuficienca ekzokrine e pankreasit

Pankreasi prodhon rreth një deri në dy litra sekrecione tretëse çdo ditë. Kjo arrin në duodenum nëpërmjet kanalit pankreatik dhe këtu mbështet tretjen e ushqimit të gëlltitur: sekreti pankreatik neutralizon acidin gastrik që ka hyrë në zorrë me pulpën e ushqimit. Sekreti përmban edhe enzima për tretjen e proteinave, yndyrave dhe karbohidrateve.

Nëse pankreasi prodhon shumë pak ose aspak enzima tretëse, mjekët flasin për pamjaftueshmëri ekzokrine të pankreasit. Simptomat e kësaj forme të sëmundjes zakonisht shfaqen vetëm kur 90 për qind e funksionit të organit tashmë ka dështuar.

Pamjaftueshmëria endokrine e pankreasit

Nëse pankreasi prodhon shumë pak hormone ose aspak, mjekët e quajnë këtë si pamjaftueshmëri pankreatike endokrine. Insulina dhe glukagoni janë ndër hormonet më të njohur të pankreasit. Së bashku, ato rregullojnë nivelet e glukozës në gjak:

 • Insulina është përgjegjëse për të siguruar që sheqeri (glukoza) në gjak të absorbohet në qelizat e trupit - niveli i sheqerit në gjak bie.

Shumica e njerëzve me insuficiencë pankreatike endokrine vuajnë nga ajo që njihet si diabeti mellitus, sepse pankreasi prodhon shumë pak insulinë ose aspak.

Nëse niveli i sheqerit në gjak është shumë i lartë, quhet hiperglicemia. Nëse është shumë i ulët, quhet hipoglikemia.

A është e shërueshme pamjaftueshmëria e pankreasit?

Ecuria e insuficiencës pankreatike varet nga shkaqet. Për shembull, ndërsa pankreasi shpesh shërohet plotësisht nga një pankreatit akut i lehtë, rreziku i pamjaftueshmërisë së pankreasit rritet me një rrjedhë të rëndë të sëmundjes. Kjo është veçanërisht e vërtetë për pamjaftueshmërinë endokrine të pankreasit.

Inflamacioni kronik i pankreasit (pankreatiti kronik) çon në një humbje progresive të funksioneve ekzokrine dhe endokrine. Në këtë proces, mosfunksionimi ekzokrin zakonisht i paraprin mosfunksionimit endokrin. Megjithatë, edhe kjo zakonisht bëhet e dukshme vetëm kur indet tashmë janë shkatërruar kryesisht.

Një insuficiencë ekzistuese e pankreasit nuk mund të kurohet. Megjithatë, mund të ndikohet pozitivisht me terapinë e duhur dhe simptomat zakonisht mund të reduktohen në një nivel të tolerueshëm. Prognoza varet kryesisht nga nëse vetëm një funksion (ekzokrin ose endokrin) është i dëmtuar dhe nga shkaku themelor i sëmundjes. Disa sëmundje që çojnë në insuficiencë pankreatike mund të ndikojnë në jetëgjatësinë. Këto përfshijnë kancerin e pankreasit (kanceri i pankreasit), për shembull. Megjithatë, nuk ka një përgjigje të përgjithshme për jetëgjatësinë e pacientëve me insuficiencë pankreatike ekzokrine ose endokrine dhe sëmundjet shoqëruese përkatëse.

Në çdo rast, personat e prekur duhet të shmangin faktorët nxitës si alkooli, pasi ato përkeqësojnë insuficiencën pankreatike.

Simptomat e pamjaftueshmërisë së pankreasit

Varësisht se cili rajon i pankreasit nuk funksionon më siç duhet, pamjaftueshmëria e pankreasit do të shfaqë simptoma të ndryshme.

Simptomat e pamjaftueshmërisë ekzokrine të pankreasit

Para së gjithash, tretja e yndyrës shkakton probleme për të prekurit – zorra nuk është më në gjendje të zbërthejë në mënyrë efektive yndyrën e dietës, gjë që mund të shkaktojë nauze dhe të vjella.

Nëse pamjaftueshmëria ekzokrine e pankreasit është shumë e avancuar, yndyrnat që përmbahen në ushqim nuk arrijnë më mjaftueshëm në qelizat e zorrëve dhe ekskretohen përsëri në jashtëqitje. Simptomat tipike janë diarreja e yndyrshme (jashtëqitja e yndyrshme) me dhimbje barku. Jashtëqitja duket e yndyrshme dhe me shkëlqim dhe zakonisht ka erë të keqe. Ndonjëherë jashtëqitja është gjithashtu e çngjyrosur ose e hollë si në diarre.

Për shkak të tretjes së dëmtuar, njerëzit me insuficiencë pankreatike ekzokrine shpesh humbin shumë peshë edhe pse hanë mjaftueshëm. Një tjetër pasojë e tretjes së dëmtuar të yndyrës: trupi nuk thith më vitaminat e tretshme në yndyrë E, D, K dhe A siç duhet. Kjo është arsyeja pse shpesh zhvillohet një mungesë vitamine. Mungesa e vitaminës, nga ana tjetër, shkakton grupin e vet të simptomave. Për shembull, një mungesë e rëndë e vitaminës K çon në një tendencë të shtuar për gjakderdhje.

Pamjaftueshmëria ekzokrine e pankreasit shpesh rezulton nga inflamacioni i përsëritur i pankreasit. Kjo është arsyeja pse të prekurit shpesh vërejnë simptomat e një pankreatiti të tillë: tipike janë dhimbjet në formë rripi në pjesën e sipërme të barkut që rrezatojnë në shpinë.

Simptomat e insuficiencës endokrine të pankreasit

Në pamjaftueshmërinë endokrine të pankreasit, metabolizmi i sheqerit në veçanti është i shqetësuar, sepse pankreasi prodhon shumë pak hormone që rregullojnë sheqerin në gjak.

Nëse pankreasi nuk prodhon mjaftueshëm insulinë, qelizat nuk janë më në gjendje të thithin sheqerin që qarkullon në gjak. Si rezultat, nivelet jashtëzakonisht të larta të sheqerit në gjak (hiperglicemia) janë të mundshme. Rezultati janë simptoma të njohura edhe nga diabeti, si etja, urinimi i shpeshtë ose lodhja.

Nëse glukagoni mungon kryesisht në insuficiencën endokrine të pankreasit, trupi nuk është më në gjendje të kompensojë një nivel shumë të ulët të glukozës në gjak. Kjo ndodh, për shembull, kur një person nuk ka ngrënë për disa orë. Normalisht, glukagoni më pas mobilizon rezervat e energjisë së trupit për të rritur nivelin e glukozës në gjak. Nëse kjo nuk është e mundur, mund të ndodhë hipoglikemia e rëndë. Simptomat tipike përfshijnë dridhje, djersitje të ftohta dhe humbje të vetëdijes. Disa njerëz raportojnë simptoma të tilla si lodhje ose djersitje gjatë natës në lidhje me pamjaftueshmërinë e pankreasit. Megjithatë, këto nuk janë tipike për pamjaftueshmërinë e pankreasit.

Pamjaftueshmëria e pankreasit: shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Në shumicën e rasteve, pamjaftueshmëria e pankreasit zhvillohet në kontekstin e inflamacionit akut ose kronik të pankreasit (pankreatiti). Herë pas here, shkaku është sëmundja metabolike fibroza cistike, një tumor malinj ose operacioni në të cilin është hequr një pjesë ose e gjithë pankreasi.

Pamjaftueshmëria e pankreasit në inflamacion të pankreasit.

Pankreasi inflamohet për arsye të ndryshme. Mjekët bëjnë dallimin midis pankreatitit akut dhe atij kronik. Inflamacioni akut shkaktohet në më shumë se gjysmën e rasteve nga sëmundje të rrugëve biliare si stenoza apo gurët në tëmth. Shpesh, konsumimi i tepërt i alkoolit është gjithashtu fajtor për sëmundjen. Në raste të rralla, medikamentet (për shembull, estrogjenet, ciklosporina, ilaçet për HIV), lëndimet e barkut, infeksionet ose çrregullimet gjenetike shkaktojnë pankreatitin akut.

Konsumimi i rregullt dhe i tepruar i alkoolit është përgjegjës për inflamacionin kronik të pankreasit në 80 për qind. Më rrallë, shkaktohet nga medikamente, ndryshime gjenetike ose sëmundje metabolike që ndikojnë në metabolizmin e yndyrës ose gjëndrat paratiroide. Në rastet e inflamacionit të përsëritur të pankreasit (pankreatiti i përsëritur), gjithnjë e më shumë qeliza të pankreasit dëmtohen gradualisht. Rezultati është pamjaftueshmëria kronike e pankreasit.

Pamjaftueshmëria e pankreasit në fibrozën cistike

Tek individët e prekur, sekrecioni është shumë më viskoz se tek një person i shëndetshëm. Si rezultat, ajo bllokon kanalin pankreatik. Si rezultat, enzimat e tretjes nuk aktivizohen fillimisht në zorrë, por përsëri në pankreas, në mënyrë që organi të tretet dhe të inflamohet në një masë të caktuar. Gjëja e parë që zhvillohet është pamjaftueshmëria ekzokrine e pankreasit. Ndërsa sëmundja përparon, mund të zhvillohet edhe pamjaftueshmëria endokrine e pankreasit.

Pamjaftueshmëria e pankreasit në tumore ose pas operacionit

Në rastin e tumoreve malinje të vendosura pranë pankreasit, ndonjëherë është e nevojshme të hiqet kirurgjikisht një pjesë e pankreasit për shkak të afërsisë anatomike. Ky është rasti, për shembull, me disa tumore të stomakut ose tumore të vetë pankreasit.

Pamjaftueshmëria e pankreasit: ekzaminimet dhe diagnoza

Personi i duhur për të kontaktuar nëse dyshohet për insuficiencë pankreatike është mjeku i familjes ose specialisti i sëmundjes interne. Përshkrimi i simptomave (anamneza) tashmë i jep mjekut informacion të rëndësishëm. Gjatë bisedës, mjeku mund të pyesë nëse personi i prekur:

 • ka jashtëqitje të yndyrshme dhe me shkëlqim
 • Ka diarre, dhe nëse po, sa shpesh në ditë
 • @ Ka pasur ndonjëherë inflamacion të pankreasit
 • Nuk i toleron mirë ushqimet e yndyrshme
 • Merr mjekim

Ekzaminim fizik

Pas marrjes së një historie mjekësore, nëse është e nevojshme, kryhet një ekzaminim fizik. Gjatë kësaj, mjeku dëgjon me stetoskop barkun dhe e palpon me kujdes.

Sqarimi i një mosfunksionimi të mundshëm të pankreasit përfshin gjithashtu inspektimin e lëkurës dhe syve. Çrregullimet e pankreasit mund të shkaktojnë zverdhje të lëkurës dhe syve (verdhëz). Megjithatë, verdhëza nuk është specifike për një çrregullim funksional të pankreasit! Gjithashtu shfaqet, për shembull, në sëmundjet e mëlçisë (hepatiti) ose kanalet biliare.

Testet laboratorike për insuficiencën pankreatike

Një test tjetër për diagnostikimin e insuficiencës pankreatike është përcaktimi i aktivitetit të enzimave pankreatike (elastaza dhe kimotripsina) në jashtëqitje. Ky ekzaminim i jashtëqitjes është pjesa më e rëndësishme e diagnozës së insuficiencës ekzokrine të dyshuar të pankreasit.

Nivelet e glukozës në gjak (glukoza e agjërimit dhe HbA1c) japin informacion nëse mund të jetë e pranishme pamjaftueshmëria endokrine e pankreasit.

Imazhe për insuficiencën e pankreasit

Një metodë tjetër e vlerësimit të pankreasit është ekzaminimi me ultratinguj (sonografia). Megjithatë, duke qenë se pankreasi shtrihet mjaft thellë në bark dhe zakonisht mbulohet nga gazrat e zorrëve, është relativisht e vështirë të shihet me sonografi. Prandaj, endo-sonografia përdoret shpesh si një shtesë. Këtu, mjeku fut një kokë të vogël me ultratinguj përmes ezofagut në stomak në mënyrë që të vlerësojë organet fqinje prej andej.

Gjatë një ekzaminimi endoskopik, mjeku mund të vlerësojë nëse gurët pankreatik dhe ndryshimet në kanalet ekskretuese janë të pranishme. Për ta bërë këtë, ai shtyn një tub të hollë përmes gojës në grykën e kanalit pankreatik në duoden, si në një gastroskopie. Duke përdorur një sondë të vogël, mjeku injekton një medium kontrasti në kanalet pankreatike, duke i bërë ato lehtësisht të dukshme për imazhe me rreze x.

A mund të trajtohet pamjaftueshmëria e pankreasit?

Nëse pamjaftueshmëria ekzokrine e pankreasit ka një shkak specifik, është e rëndësishme që ky shkak të eliminohet nëse është e mundur. Për shembull, gurët ose ngushtimet në kanalin pankreatik mund të trajtohen në mënyrë endoskopike. Procedura është e ngjashme me gastroskopinë. Mjeku i heq gurët me pincë dhe një shportë të vogël, ose i shtyp ata dhe i nxjerr jashtë mbeturinat. Ai zgjeron shtrëngimet me një tullumbace të vogël dhe më pas fut një tub të vogël ("stent") për t'i mbajtur ato të hapura.

Dietë

Njerëzit me insuficiencë pankreatike ekzokrine duhet ta ndajnë dietën e tyre në pesë deri në shtatë vakte të vogla në ditë dhe të shmangin sa më shumë ushqimet e yndyrshme. Përveç kësaj, individët e prekur duhet të shmangin plotësisht alkoolin. Këto masa dietike shërbejnë për lehtësimin e sistemit tretës dhe në këtë mënyrë reduktojnë simptomat. Nëse jashtëqitjet e yndyrshme vazhdojnë të shfaqen pavarësisht kësaj diete, këshillohet që të reduktoni më tej përmbajtjen e yndyrës në dietë.

Zëvendësimi i enzimave

Nëse vetëm një ndryshim në dietë nuk çon në një përmirësim të simptomave, enzimat e sekretimit pankreatik mund të zëvendësohen. Për ta bërë këtë, pacientët marrin kapsula speciale disa herë në ditë. Këto kanë një shtresë enterike në mënyrë që enzimat tretëse që përmbajnë nuk aktivizohen derisa të arrijnë në zorrën e hollë. Enzimat tretëse të përfshira në ilaç zakonisht vijnë nga pankreasi i derrave të therur. Fetë që refuzojnë konsumimin e mishit të derrit gjithashtu zakonisht lejojnë përdorimin e këtyre barnave.

Zëvendësues i vitaminës

Vitaminat E, D, K, A janë të tretshme në yndyrë. Kjo do të thotë që trupi i thith ato në zorrë vetëm nëse ato treten (“emulsohen”) në yndyrë. Megjithatë, ky është rasti vetëm nëse yndyrat shpërbëhen gjithashtu nga disa enzima (lipaza). Yndyrnat e zbërthyera, së bashku me vitaminat e tretshme në yndyrë, formojnë një kompleks (“micelë”) që hyn lehtësisht në qelizat e zorrëve.

Pamjaftueshmëria ekzokrine e pankreasit mund të ndërhyjë në përthithjen adekuate të vitaminës për shkak të enzimave të pamjaftueshme për ndarjen e yndyrës. Në rast të pamjaftueshmërisë së rëndë të pankreasit (me shumë jashtëqitje yndyrore), është e rëndësishme që të furnizohen artificialisht vitaminat e tretshme në yndyrë me injeksion në muskul për të parandaluar manifestimet e mungesës.

Terapia me insulinë

Në rastin e insuficiencës pankreatike endokrine, personi i prekur duhet të kontrollojë rregullisht nivelin e glukozës në gjak. Nëse mungesa e insulinës çon në diabetin mellitus të tipit 1, është e nevojshme të mbështetet metabolizmi i sheqerit me ilaçe. Personat e prekur më pas duhet të injektojnë rregullisht insulinë.