Pantoprazoli: Efektet, marrja, efektet anësore

Si funksionon pantoprazoli

Stomaku i njeriut prodhon acid gastrik (përbërësi kryesor i të cilit është acidi klorhidrik) për të tretur ushqimin. Megjithatë, për të parandaluar tretjen e tij, mukoza e stomakut gjithashtu lëshon një sekrecion viskoz që mbron qelizat e mukozës nga acidi agresiv. Membrana mukoze në ezofag mbrohet nga acidi shumë irritues i stomakut nga një muskul sfinkter në hyrje të stomakut (sfinkteri ezofageal).

Nëse prodhohet shumë acid dhe/ose sfinkteri nuk funksionon siç duhet, acidi i stomakut mund të hyjë në ezofag dhe të sulmojë mukozën atje. Kjo çon në dhimbje (urth) dhe reaksione inflamatore (ezofagit). E njëjta gjë mund të ndikojë në mukozën e stomakut.

Acidi i stomakut mund të jetë gjithashtu fajtor nëse një ulçerë ekzistuese e stomakut nuk shërohet ose shërohet vetëm shumë ngadalë duke irrituar vazhdimisht indet.

Frenuesit e pompës së protonit

Përbërësi aktiv pantoprazoli frenon të ashtuquajturat pompa protonike, të cilat janë përgjegjëse për sekretimin e acidit të stomakut në mukozën e stomakut. Për ta bërë këtë, ajo duhet të transportohet në stomak përmes qarkullimit të gjakut. Vetëm atje ai shndërrohet në formën aktive nga mjedisi acid në qelizat e stomakut (qelizat parietale), i cili më pas pengon pompat e protonit.

Efekti i pantoprazolit nuk i lehtëson menjëherë simptomat për shkak të mekanizmit të tij të veprimit. Efekti maksimal zakonisht arrihet pas dy deri në tre ditë. Kjo duhet të kihet parasysh kur vetë-mjekoni.

Kur përdoret pantoprazoli?

Pantoprazoli përdoret për të reduktuar prodhimin e acidit të stomakut të trupit. Kjo është e nevojshme në rastet e urthit, inflamacionit të ezofagut të shkaktuar nga rritja e acidit të stomakut (ezofagiti refluks) dhe për të nxitur regresionin e ulçerës së stomakut.

Kombinimet e pantoprazolit dhe antibiotikëve gjithashtu përdoren zakonisht për të trajtuar një infeksion me bakterin Helicobacter pylori. Shpesh shkakton inflamacion të mukozës së stomakut (gastriti i tipit B). Nëse nuk trajtohet, mikrobi i stomakut mund të çojë në ulcerat e stomakut dhe madje edhe kancerin e stomakut.

Pantoprazoli përdoret gjithashtu shpesh si një terapi shoqëruese në trajtimin afatgjatë me barna anti-inflamatore jo-steroide (NSAIDs). Këto qetësues mund të shkaktojnë efekte anësore të lidhura me acidin e stomakut. Pantoprazoli mund të mbrojë kundër kësaj.

Frenuesi i pompës protonike përdoret si për terapi afatshkurtër ashtu edhe për trajtim afatgjatë, kjo e fundit, megjithatë, vetëm nëse rekomandohet nga mjeku.

Si përdoret pantoprazoli

Pantoprazoli zakonisht administrohet si një tabletë e mbështjellur me zorrë, më rrallë si një tretësirë ​​për injeksion.

Në raste të rralla, mund të nevojiten disa tableta për çdo marrje - për shembull në sindromën Zollinger-Ellison (gastrinoma). Në këtë rast, qelizat e tumorit që prodhojnë gastrinë prodhojnë shumë acid në stomak. Kjo rezulton në dëmtim të mukozës (ulçera).

Çfarë efektesh anësore ka pantoprazoli?

Në përgjithësi, disa efekte anësore ndodhin gjatë trajtimit me pantoprazol. Megjithatë, deri në dhjetë për qind e të trajtuarve përjetojnë ankesa gastrointestinale si diarre, kapsllëk ose fryrje. Dhimbje koke dhe marramendje janë gjithashtu të mundshme.

Përdorimi afatgjatë i frenuesit të pompës protonike (një vit ose më gjatë) në veçanti mund të shkaktojë një rritje të niveleve të enzimës së mëlçisë, mungesë të vitaminës B12, mungesë magnezi dhe fraktura të kockave (veçanërisht në pacientët e moshuar dhe ata në rrezik të osteoporozës). Efektet anësore të tilla ndodhin edhe me frenuesit e tjerë të pompës protonike.

Simptomat e mbidozimit nuk njihen tek njerëzit.

Çfarë duhet pasur parasysh kur merrni pantoprazol?

Pantoprazoli nuk duhet të përdoret tek fëmijët nën 12 vjeç për shkak të mungesës së përvojës.

Pantoprazoli mund të ndryshojë shkallën e përthithjes së barnave të tjera. Në veçanti, medikamentet shumë efektive (të tilla si opiatet si morfina) mund të përthithen nga zorrët jashtëzakonisht shpejt, duke çuar në nivele më të larta të gjakut. Prandaj, duhet të konsultoheni me një mjek ose farmacist përpara se të përdorni pantoprazol dhe medikamente të tjera në të njëjtën kohë.

Si të merrni ilaçe me pantoprazol

Në Gjermani, Austri dhe Zvicër, përbërësi aktiv pantoprazol mund të merret vetëm në farmaci.

Në të tre vendet, tabletat që përmbajnë deri në 20 miligramë pantoprazol janë të disponueshme pa recetë, por vetëm në paketime me 7 dhe 14 tableta. Kjo është për të parandaluar që pacientët të marrin frenuesin e pompës protonike për një kohë të gjatë me iniciativën e tyre. Tabletat me dozë më të lartë (40 miligram) dhe solucionet e injektimit kërkojnë një recetë.

Histori

Përbërësi aktiv pantoprazoli doli në treg vetëm pas omeprazolit (frenuesi i parë i pompës protonike). Është një preparat analog, që do të thotë se fushat e aplikimit dhe mënyra e veprimit janë pothuajse identike.

Informacione të mëtejshme interesante

Marrja e Pantoprazolit mund të prodhojë një rezultat pozitiv të rremë në një test të shpejtë për THC, përbërësi psikoaktiv i marihuanës/kanabisit.