Pantozoli rregullon acidin e stomakut

Ky është përbërësi aktiv në Pantozol

Përbërësi aktiv në Pantozol quhet pantoprazol. I përket grupit të frenuesve selektivë të pompës protonike. Kjo është një klasë e përbërësve aktivë që zënë qelizat që prodhojnë acid në mukozën e stomakut dhe në këtë mënyrë reduktojnë sekretimin e acidit gastrik. Kjo mbron stomakun dhe zorrët nga acarimi.

Kur përdoret Pantozol?

Ilaçi rekomandohet:

 • për urthin, dmth kur acidi i tepërt i stomakut ngrihet në ezofag, duke shkaktuar acarim dhe inflamacion të rëndë.
 • për ulcerat e stomakut (ulcus ventriculi)
 • kur merrni qetësues kundër dhimbjeve

Cilat janë efektet anësore të Pantozol?

Pantozoli mund të shkaktojë efekte anësore. Megjithatë, këto ndodhin me frekuencë të ndryshme.

Efektet anësore më të zakonshme të Pantozol përfshijnë ankesat gastrointestinale të tilla si fryrje, diarre, kapsllëk ose dhimbje barku. Herë pas here mund të shfaqen edhe nauze dhe të vjella.

Herë pas here, janë të mundshme reaksione alergjike të lëkurës, të cilat shfaqen si kruajtje, skuqje të lëkurës dhe edemë (mbajtje uji). Çrregullimet e gjumit, dhimbja e kokës dhe marramendja janë gjithashtu efekte anësore të njohura të Pantozol.

Rrallë, përqendrimi i bilirubinës (produkti i zbërthimit të pigmentit të kuq të gjakut) rritet në gjak.

Dhimbja e muskujve është përshkruar gjithashtu si një efekt anësor i Pantozol.

Ju duhet të jeni të vetëdijshëm për sa vijon kur përdorni Pantozol

Pantozol nuk duhet të merret:

 • nëse dihet se jeni tepër i ndjeshëm ndaj substancës aktive ose përbërësve të tjerë të ilaçit
 • nëse jeni duke marrë në të njëjtën kohë një ilaç që përmban atazanavir (për trajtimin e infeksionit HIV)
 • në kombinim me antibiotikë nëse keni probleme me mëlçinë ose veshkat
 • Fëmijët nën moshën 18 vjeç nuk duhet ta marrin këtë ilaç.

Kujdes i veçantë duhet treguar kur merrni Pantozol nëse:

 • funksioni i mëlçisë është i dëmtuar.
 • merret për një periudhë më të gjatë kohore (më shumë se 1 vit).
 • Një bakter i stomakut (Helicobacter pylori) duhet të hiqet plotësisht, pasi sasia e reduktuar e acidit të stomakut e shkaktuar nga substanca aktive favorizon rritjen e baktereve.
 • osteoporoza (humbja e kockave)). Ilaçi mund të rrisë rrezikun e frakturave, veçanërisht të rruazave dhe kyçit të dorës.
 • pacienti vuan nga mungesa e vitaminës B12. Kjo është për shkak se Pantozol mund të çojë në absorbimin më të dobët të vitaminës B12 nga trupi.

Ilaçi zakonisht merret një herë në ditë. Përdorimi i ilaçit nuk është i kufizuar në kohë.

Shtatzënia dhe ushqyerja me gji

Nuk dihet se çfarë efektesh mund të ketë Pantozol tek fëmija i palindur. Prandaj, ilaçi nuk duhet të merret gjatë shtatzënisë. Megjithatë, dihet se ilaçi mund të kalojë në qumështin e gjirit. Mjeku duhet të vendosë nëse trajtimi gjatë ushqyerjes me gji ka kuptim për nënën dhe fëmijën.

Si të merrni Pantozol

Me përjashtim të një forme farmaceutike, të gjitha produktet Pantozol kërkojnë recetë dhe janë të disponueshme në barnatore. Produkti disponohet në formën e tabletave të mbështjella me zorrë që përmbajnë 20 mg ose 40 mg të përbërësit aktiv. Tableta më e lehtë 20 mg shitet gjithashtu si Pantolzol-Control dhe disponohet pa recetë.

Informacion i plotë për këtë ilaç

Këtu do të gjeni informacionin e plotë mbi ilaçin si shkarkim (PDF)