Ileusi paralitik: Përkufizimi, Shkaqet, Simptomat

Vështrim i shkurtër

  • Shkaqet: mpiksja e gjakut në enët e zorrëve, operacioni abdominal, funksioni nervor i dëmtuar, çrregullimet metabolike, disa medikamente, sëmundjet kronike të zorrëve.
  • Simptomat: Nauze, të vjella, bark i zgjeruar, dhimbje barku difuze, pa zhurmë të zorrëve.
  • Kursi i sëmundjes dhe prognoza: Në varësi të shkakut, kërcënuese për jetën pa trajtim
  • Ekzaminimi dhe diagnostikimi: Ekzaminimi fizik, dëgjimi i barkut, rëntgen, ekzaminimi me ultratinguj
  • Trajtimi: Medikamente që stimulojnë peristaltikën e zorrëve, tuba e stomakut, klizmë, rrallë edhe kirurgji.
  • Parandalimi: pa masë të përgjithshme, masa stimuluese të tretjes gjatë marrjes së medikamenteve të caktuara

Çfarë është ileusi paralitik?

Në ileusin paralitik, kalimi intestinal është në ndalesë. Në ndryshim nga forma mekanike, këtu shkaktohet paraliza e muskujve të zorrëve. Ka disa shkaqe të obstruksionit paralitik të zorrëve. Mpiksjet e gjakut, operacioni abdominal, sëmundjet e zorrëve dhe mosfunksionimi metabolik ose nervor janë ndër shkaqet.

Simptomat e ileusit paralitik zakonisht shfaqen më tinëzare sesa në format e tjera të obstruksionit të zorrëve. Një tregues tipik i paralizës së zorrëve sigurohet duke dëgjuar barkun: çdo zhurmë e zorrëve mungon.

Cilat janë shkaqet e ileusit paralitik?

Ka shkaqe të ndryshme të ileusit paralitik (paralizë intestinale). Ndonjëherë shkaktohet nga mbyllja e një ene të zorrëve nga një mpiksje gjaku. Më pas mpiksja ose është formuar drejtpërdrejt në vend në enën e gjakut në fjalë (tromb) ose është larë me qarkullimin e gjakut nga diku tjetër (emboli).

Nëse mpiksja e bllokon plotësisht enën, indi i zorrëve që aktualisht furnizohet nga kjo enë nuk merr më oksigjen dhe lëndë ushqyese - ai vdes (nekrozë). Mjekët e quajnë këtë ngjarje si një infarkt mezenterik.

Në raste të tjera, ileusi paralitik zhvillohet si refleks pas operacioneve në zgavrën e barkut. Operacioni shkakton stimuj mekanikë, duke bërë që lëvizja e zorrëve të ndalet (ileusi postoperativ). Ileusi paralitik gjithashtu ndodh ndonjëherë në mënyrë refleksive gjatë dhimbjeve biliare ose renale.

Në sëmundjet që prekin nervat (si siringomyelia, herpes zoster), ndonjëherë ndodh e ashtuquajtura paralizë neurogjenike intestinale.

Sëmundjet kronike inflamatore të zorrëve si sëmundja e Crohn dhe koliti ulceroz janë gjithashtu shkaku i ileusit paralitik në disa raste.

Për më tepër, disa ilaçe ndonjëherë shkaktojnë paralizë të zorrëve. Këto përfshijnë, për shembull, qetësues të fortë kundër dhimbjeve nga grupi i opiateve, barnat e Parkinsonit, ilaqet kundër depresionit dhe ilaçet antispazmatike (spasmolitikët). Në raste ekstreme, abuzimi me laksativët mund të çojë edhe në ileus paralitik.

Çrregullimet e ekuilibrit të elektroliteve dhe metabolizmit janë gjithashtu shkaqe të mundshme. Për shembull, mungesa e kaliumit (hipokalemia) dhe koma ketoacidotike (një ndërlikim i rëndë i diabetit mellitus) i vënë pacientët në rrezik për arrest intestinal.

Në disa pacientë, ileusi paralitik mund t'i atribuohet toksicitetit urinar. Kjo kuptohet si një grumbullim i substancave urinare në gjak (uremia) si rezultat i funksionit të dëmtuar të veshkave. Shkaqe të tjera të mundshme të ileusit paralitik përfshijnë hipotiroidizmin (gjendra tiroide joaktive) dhe lëndimet e barkut.

Shënim: Ndonjëherë ileusi paralitik zhvillohet nga ileusi mekanik (d.m.th., pengimi i zorrëve për shkak të një pengese mekanike).

Cilat janë simptomat e ileusit paralitik?

Në paralizën intestinale, barku fillimisht është shumë i zgjatur. Ndërsa gjendja përparon, muri i barkut është shumë i tensionuar dhe i fortë (barku i daulles). Nuk kalon as jashtëqitja, as era (mbajtje e jashtëqitjes dhe erës).

Lemza, të përziera, të vjella dhe dhimbje në zonën e barkut janë simptoma të tjera të zakonshme.

Cila është prognoza për sëmundjen paralitike të zorrëve?

Ecuria e sëmundjes në obstruksionin paralitik të zorrëve varet nga shkaku i saj. Nëse nuk trajtohet, ekziston rreziku i zhvillimit të komplikimeve kërcënuese për jetën. Kjo është veçanërisht e vërtetë nëse paraliza e zorrëve ka pasuar një pengesë mekanike të zorrëve.

Në rastet e paralizës reflekse të zorrëve pas operacionit, prognoza është zakonisht e mirë me trajtimin e duhur.

Si diagnostikohet ileusi paralitik?

Ekzaminimi fizik dhe radiografia janë hapat më të rëndësishëm në diagnostikimin e ileusit paralitik:

Gjatë ekzaminimit fizik, mjeku dëgjon plotësisht barkun me një stetoskop. Nëse tingujt e zorrëve nuk dëgjohen në asnjë rajon abdominal, dyshohet fort ileusi paralitik. Mjekët i referohen fenomenit si "heshtje varri" në bark. Nëse tingujt e zorrëve janë të dëgjueshme, kjo përjashton ileusin paralitik.

Si trajtohet ileusi paralitik?

Pacientët me ileus paralitik (ose një formë tjetër të obstruksionit të zorrëve) fillimisht nuk lejohen të hanë apo pinë asgjë derisa zorrët të jenë rikuperuar përmes terapisë. Pacientët marrin lëngjet dhe lëndët ushqyese të nevojshme përmes një IV.

Përveç kësaj, ilaçet mund të administrohen përmes aksesit në venë. Këto janë kryesisht përbërës aktivë që stimulojnë lëvizjen e zorrëve (peristaltikën). Ato përdoren për të lëvizur përsëri zorrën e paralizuar. Nëse është e nevojshme, pacientëve u jepen medikamente të tjera si qetësues kundër dhimbjeve ose agjentë kundër të përzierave dhe të vjellave.

Përveç kësaj, një tub stomaku futet për të kulluar përmbajtjen e ngecur të stomakut dhe zorrëve. Zorra mund të zbrazet edhe me ndihmën e një klizme rektale.

Përveç kësaj, është e rëndësishme të eliminohet shkaku i paralizës së zorrëve. Për shembull, hipotiroidizmi ose një defekt i rëndë metabolik te diabetikët si shkaktarë të ileusit paralitik duhet të trajtohen në përputhje me rrethanat.

Masa të tilla konservative zakonisht janë të mjaftueshme për të korrigjuar paralizën e zorrëve. Kirurgjia është e nevojshme, megjithatë, nëse ileusi paralitik është zhvilluar nga një obstruksion mekanik i zorrëve ose nëse është i pranishëm peritoniti.

A mund të parandalohet ileusi paralitik?

Njerëzit që marrin medikamente të caktuara (si p.sh. opiatet) mund të jenë në rrezik më të lartë për ileus paralitik. Në atë rast, ka kuptim të kërkosh këshilla nga një mjek se cilat masa – si p.sh. në dietë – kontribuojnë në funksionimin e shëndetshëm motorik të zorrëve.

Nuk këshillohet të merrni laksativë vetë. Kjo është për shkak se disa nga këta agjentë bëjnë që trupi të bëhet i zakontë kur përdoren vazhdimisht. Si rezultat, ekziston rreziku që të ndodhë paraliza e zorrëve. Nëse vuani nga kapsllëku, këshillohet të flisni me mjekun tuaj për kundërmasa të arsyeshme.