Cista radikulare: Parandalimi

Për të parandaluar cistet radikulare, vëmendja duhet t'i kushtohet zvogëlimit të individit faktorët e rrezikut.

Faktorët e rrezikut të sjelljes

Për shkak se një dhëmb i devitalizuar (me rrënjë të vdekur) është një parakusht për zhvillimin e a kist radikular, zakone të dobëta dietike dhe joadekuate higjiena orale rrisin rrezikun e karies dhe, prandaj, rreziku i zhvillimit potencial të një ciste radikulare si rezultat.

 • Dietë
  • I papërshtatshëm fluorur marrja (p.sh., përmes kripës së fluorizuar të tryezës).
  • Snacks ose vakte të shpeshta me sheqer ose të pasur me karbohidrate.
 • Higjiena e gojës
  • i pamjaftueshëm
  • Mungesë e fluorur marrja (nga produktet e kujdesit dentar).
 • Vizitë tek dentisti
  • Përdorimi i pamjaftueshëm i kontrolleve dentare.