Patch Test (Test Alergjik): Procedura dhe Rëndësia

Çfarë është një test epikutan?

Testi epikutan është një test i lëkurës për diagnostikimin e alergjive të kontaktit (dermatiti alergjik i kontaktit ose dermatiti alergjik i kontaktit). Ato shkaktohen nga kontakti i zgjatur i drejtpërdrejtë i lëkurës me substancën nxitëse (alergjen, p.sh. gjerdan që përmban nikel). Për shkak se reaksioni alergjik ndodh me një vonesë kohore, mjekët flasin për një alergji të tipit të vonë (tipi IV).

Kur bëni një test epikutan?

Mjekët kryejnë një test epikutan kur dyshojnë ose duan të përjashtojnë një alergji kontakti te dikë. Ky mund të ndodhë, për shembull, me ndryshime të përsëritura të paqarta të lëkurës.

Testi epikutan mund të përdoret për të hetuar alergjitë e mëposhtme, për shembull:

  • Alergjia ndaj nikelit dhe alergjitë ndaj metaleve të tjera
  • Alergji nga latex
  • Alergji ndaj aromave ose ngjyrave
  • Alergjitë e kontaktit ndaj bimëve të ndryshme

Çfarë bëhet në një test epikutan?

Në një test epikutan, ekzaminuesi zakonisht ngjit shkaktarët e mundshëm të alergjisë (alergjenët) në shpinën e pacientit, ose në pjesën e sipërme të krahut ose kofshës. Për këtë qëllim, ai zakonisht e përzien alergjenin me vazelinë (substancë mbartëse). Ky preparat aplikohet më pas për testimin e flapave, fletëve ose në dhomat e aluminit dhe ngjitet me shirit.

Patch zakonisht qëndron në lëkurë për dy ditë. Pas dy ditësh, mjeku kontrollon nëse ka ndonjë reaksion alergjik të lëkurës në një ose më shumë vende: Lëkura është e kuqe dhe e fryrë, kruhet ose rrjedh dhe mund të jenë formuar flluska të vogla.

Cilat janë rreziqet e një testi epikutan?

Testi epikutan është një ekzaminim relativisht i sigurt. Megjithatë, ka edhe rreziqe dhe efekte anësore. Në vendin e testuar të lëkurës

  • akumulimi i nxehtësisë dhe lagështisë ose shiritat ngjitës mund të irritojnë lëkurën,
  • reaksioni i testit mund të zgjasë për një kohë të gjatë (normalisht reaksionet alergjike zhduken brenda dy javësh),

Pas një testi epikutan, efektet anësore që prekin pjesë të tjera të trupit ose të gjithë trupin janë gjithashtu të mundshme. Për shembull, një skuqje ekzistuese mund të përkeqësohet ose një skuqje e shëruar mund të ndizet përsëri.

Rrallëherë, njerëzit zhvillojnë një mbindjeshmëri të re ndaj një prej alergeneve të testit. Më pas mjekët flasin për një sensibilizimin parësor. Për të minimizuar këtë rrezik, mjeku shqyrton me kujdes se cilat substanca duhet të përdorë në testin epikutan.

Gjithashtu të rralla, por ende të mundshme, janë reaksionet alergjike kërcënuese për jetën (shoku anafilaktik).

Nëse vëreni papritur ankesa të tilla si ndjesi shpimi gjilpërash në trup, gulçim, dhimbje barku ose marramendje gjatë një testi epikutan, telefononi menjëherë shërbimet e urgjencës.

Çfarë duhet të kem parasysh gjatë testit epikutan?

Për sa kohë që keni aplikuar njollat ​​për testin epikutan, nuk duhet të bëni dush, të bëni asnjë sport dhe të shmangni djersitjen e madhe.

Në disa rrethana, mjekët nuk mund të urdhërojnë një test epikutan. Ky është rasti, për shembull, nëse pacientët vuajnë nga një skuqje e madhe e lëkurës në trup ose nga një sëmundje tjetër akute.

Gjithashtu, nëse lëkura kohët e fundit është trajtuar me "kortizon", nuk këshillohet një test epikutan: ai mund të shtypë reaksionin alergjik dhe të falsifikojë rezultatin. Ju mund të lexoni më shumë rreth kundërindikacioneve të tilla në artikullin tonë "Testi i alergjisë".