Fraktura e legenit: Origjina, Komplikimet, Trajtimi

Fraktura e legenit: përshkrim

Legeni është lidhja midis shtyllës kurrizore dhe këmbëve dhe gjithashtu mbështet organet e brendshme. Ai përbëhet nga disa kocka individuale që janë të lidhura fort me njëra-tjetrën dhe formojnë unazën e legenit. Në thelb, një frakturë e legenit mund të ndodhë në seksione të ndryshme të legenit.

Fraktura e legenit: klasifikimi

Bëhet dallimi në frakturat e legenit midis lëndimeve të unazës së legenit dhe acetabulumit. Shoqata për Osteosintezën (AO) ndan dëmtimet e ndryshme të unazës së legenit sipas stabilitetit të unazës së legenit. Bëhet një dallim i përafërt midis një frakture të qëndrueshme dhe të paqëndrueshme të unazës së legenit.

Frakturë e qëndrueshme e unazës së legenit

Frakturë e paqëndrueshme e unazës së legenit

Një frakturë e paqëndrueshme e unazës së legenit është një frakturë e plotë që përfshin unazat e përparme dhe të pasme të legenit. Profesionistët mjekësorë i referohen kësaj si tipi B kur legeni është vertikalisht i qëndrueshëm, por i paqëndrueshëm rrotullues. Kjo vlen, për shembull, për frakturën e simfizës - "lëndim i librit të hapur": simfiza pubike është copëtuar në këtë rast dhe dy gjysmat e simfizës hapen si një libër.

Për më tepër, një frakturë e legenit quhet tip C nëse është një frakturë plotësisht e paqëndrueshme e legenit. Legeni gris për shkak të forcave vertikale gravitacionale dhe është i paqëndrueshëm vertikalisht dhe rrotullues.

Frakturë acetabulare

Një frakturë acetabulare shpesh ndodh në kombinim me një dislokim të kofshës ("ija e dislokuar"). Në disa raste (15 për qind), lëndohet edhe nervi periferik i këmbës, nervi shiatik (nervus ischiadicus).

Politrauma

Një frakturë e legenit është një dëmtim serioz. Në 60 për qind të rasteve, pacientët kanë lëndime edhe në pjesë të tjera të trupit (d.m.th. janë të politraumatizuar). Në veçanti, dëmtimet e mëposhtme mund të ndodhin në kombinim me një frakturë të legenit:

 • Fraktura të skeletit periferik (në 69 përqind të pacientëve me fraktura të legenit).
 • Lëndimi traumatik i trurit (në 40 përqind)
 • Lëndimet e gjoksit (në 36 përqind)
 • Lëndimet e organeve të barkut (në 25 përqind)
 • Lëndimi i shtyllës kurrizore (në 15 përqind)
 • Lëndimet urigjenitale, të cilat janë lëndime në traktin urinar dhe gjenital (në 5 përqind)

Fraktura e legenit: simptoma

Përveç kësaj, shenjat e kontuzionit ose mavijosjet mund të shfaqen në pjesët e varura të trupit si testikujt, labia dhe perineumi. Në disa raste, fraktura e legenit mund të shkaktojë që këmbët të kenë gjatësi të ndryshme.

Frakturat e paqëndrueshme të legenit ndodhin shpesh si pjesë e lëndimeve të shumta (politrauma). Për shembull, urina me gjak mund të tregojë një dëmtim të fshikëzës, i cili është më i zakonshëm në lidhje me frakturat e legenit.

Pacientët shpesh i kanë kockat e legenit të zhvendosur lehtësisht nga njëra-tjetra. Në raste ekstreme, legeni hapet si një libër ("libër i hapur"). Ecja nuk është më e mundur për një person me një dëmtim të tillë.

Fraktura e legenit: shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Një frakturë e legenit zakonisht ndodh si rezultat i një rënieje ose aksidenti. Shkaku është forca e konsiderueshme direkte ose indirekte në legen, si rënia nga një lartësi e madhe ose aksidenti me motor ose automobilistik.

Thyerja më e zakonshme e legenit është një frakturë e ulur ose frakturë e kockës pubike dhe zakonisht është e padëmshme. Mund të ndodhë edhe në rënie të thjeshta (si p.sh. rrëshqitja në akull të zi).

Thyerjet e paqëndrueshme janë shpesh rezultat i aksidenteve dhe rënieve nga lartësi të mëdha. Në shumicën e rasteve, dëmtohen edhe kockat dhe organet e tjera (politrauma). Një dëmtim i fshikëzës është veçanërisht i rrezikshëm.

Fraktura e legenit tek të moshuarit

Të moshuarit mbi 70 vjeç janë veçanërisht të ndjeshëm ndaj një frakture të legenit, sepse shpesh vuajnë nga osteoporoza: në këtë rast, kocka dekalcifikuar, numri i barkut të kockave zvogëlohet dhe korteksi i kockave bëhet më i hollë. Edhe një forcë e vogël mund të rezultojë në një frakturë. Pacientët shpesh kanë fraktura të tjera të kockave, të tilla si një frakturë e qafës së femurit. Gratë janë veçanërisht të prekura nga kjo.

Fraktura e legenit: ekzaminimet dhe diagnoza

 • Si ka ndodhur aksidenti?
 • A kishte trauma direkte apo indirekte?
 • Ku ndodhet fraktura e mundshme?
 • Si e përshkruani dhimbjen?
 • A ka pasur lëndime apo dëmtime të mëparshme?
 • A ka pasur ankesa të mëparshme?

Ekzaminim fizik

Më pas, mjeku do të ekzaminojë nga afër individin për dëmtime të jashtme dhe do të palpojë legenin për parregullsi. Ai do të përdorë presionin e matur në kovën e legenit për të kontrolluar nëse legeni është i paqëndrueshëm. Ai palpon simfizën pubike dhe bën një ekzaminim rektal (ekzaminim përmes anusit) me gisht për të përjashtuar gjakderdhjen.

Mjeku gjithashtu kontrollon funksionin motorik dhe ndjeshmërinë e këmbëve për të parë nëse ndonjë nerv është dëmtuar. Ai gjithashtu kontrollon rrjedhjen e gjakut në këmbë dhe këmbë duke ndjerë pulsin në këmbë, për shembull.

Procedurat e imazhit

Nëse dyshohet për një frakturë të unazës së pasme të legenit, gjatë ekzaminimit me rreze X merren imazhe shtesë të pjerrëta. Kjo lejon një vlerësim më të mirë të rrafshit të hyrjes së legenit, si dhe të sakrumit dhe nyjeve sakroiliake (nyjet midis sakrumit dhe iliumit). Kështu, pjesët e frakturave të zhvendosura ose të zhvendosura mund të lokalizohen më saktë.

Nëse dyshohet për një frakturë të pasme të legenit, frakturë acetabular ose frakturë e sakrumit, tomografia e kompjuterizuar (CT) mund të japë qartësi. Imazhi i saktë gjithashtu i lejon mjekut të vlerësojë më saktë ashpërsinë e dëmtimit - si dhe indet e buta ngjitur. Për shembull, CT i lejon mjekut të shohë se sa larg është përhapur një mavijosje.

Imazhe me rezonancë magnetike (MRI) përdoret për të vlerësuar një frakturë tek fëmijët dhe pacientët më të vjetër. Ndryshe nga CT, ajo nuk përfshin ekspozimin ndaj rrezatimit.

Nëse dyshohet se shkaktar i frakturës së legenit është osteoporoza, bëhet densitometria e kockave.

Ekzaminime speciale

Në lidhje me një frakturë të legenit, shpesh ndodhin lëndime në traktin urinar si ureteri, fshikëza dhe uretra. Prandaj, urografia ekskretuese (një formë urografie) përdoret për të ekzaminuar veshkat dhe traktin urinar drenues. Për këtë qëllim, pacientit i injektohet një mjet kontrasti nëpërmjet venës, i cili ekskretohet nëpërmjet veshkave dhe mund të vizualizohet në imazhin me rreze X.

Uretrografia është një imazh me rreze X të uretrës. Mund të përdoret për të diagnostikuar çarjet e uretrës. Për ta bërë këtë, mjeku injekton një medium kontrasti direkt në uretër dhe më pas e bën atë me rreze x.

Fraktura e legenit: trajtim

Një frakturë e legenit ka një rrezik të lartë të trombozës. Trajtimi për frakturën e legenit ndryshon sipas asaj se sa të rënda janë lëndimet (gjendja e unazës së pasme të legenit është e rëndësishme) dhe gjendjes së pacientit.

Një dëmtim i qëndrueshëm i legenit të tipit A me një unazë legeni të paprekur mund të trajtohet me metoda konservatore. Së pari, pacienti duhet të jetë në pushim në shtrat me parzmore legeni për disa ditë. Pas kësaj, ai mund të fillojë të bëjë ushtrime lëvizshmërie ngadalë me një fizioterapist - me administrim adekuat të qetësuesve.

Legeni stabilizohet në rast urgjence - ose me një "fiksues të jashtëm" të përparmë (sistemi mbajtës për imobilizimin e frakturave, i cili është ngjitur në kockë nga jashtë përmes lëkurës) ose një kapëse legeni. Nëse lëndohet edhe shpretka ose mëlçia, zgavra e barkut hapet në mënyrë urgjente. Kirurgu pastron mavijosjen e madhe dhe ndalon gjakderdhjen me perde të barkut. Nëse ka një frakturë të kockës pubike, kocka pubike ri-stabilizohet me pllaka.

Për frakturat e kyçeve (të tilla si fraktura acetabulare), operacioni është gjithmonë i nevojshëm për të parandaluar konsumimin e parakohshëm të kyçit. Operacioni i acetabulumit duhet të kryhet gjithmonë në qendra të specializuara, pasi është një procedurë mjaft e kërkuar. Thyerjet fiksohen me vida dhe pllaka ose një stabilizues të jashtëm si "fiksuesi i jashtëm".

Fraktura e legenit: komplikime

Një sërë komplikimesh mund të ndodhin me një frakturë të legenit:

 • Dëmtime të fshikëzës dhe uretrës, vaginës dhe anusit
 • Dëmtimi i nervave (siç është nervi obturator)
 • te meshkujt me frakturë të kockës pubike: impotencë
 • ruptura e diafragmës si dëmtim shoqërues
 • tromboza venoze (mbyllja e venave për shkak të formimit të mpiksjes së gjakut)

Komplikimet e mëposhtme janë të mundshme me frakturën acetabulare:

 • artroza post-traumatike (në varësi të shkallës së shkatërrimit të kërcit dhe artikulacionit)
 • osifikimi heterotopik (shndërrimi i indit të butë në ind kockor): Për parandalim, zona e kirurgjisë mund të rrezatohet (dy orë para operacionit dhe deri në 48 orë më pas) dhe mund të jepen qetësues kundër dhimbjeve të llojit NSAID.
 • Nekroza e kokës së femurit (vdekja e kokës së femurit), nëse trauma ka qenë shumë intensive dhe koka e femurit nuk është furnizuar me gjak për një kohë të gjatë

Fraktura e legenit: rrjedha e sëmundjes dhe prognoza

Një frakturë e paqëndrueshme e legenit gjithashtu zakonisht shërohet mirë me terapinë e duhur. Komplikime të tilla si çrregullime të shërimit të plagëve, gjakderdhje, gjakderdhje dytësore dhe infeksione janë të rralla. Në disa raste, nervat që furnizojnë fshikëzën dhe zorrën mund të dëmtohen si rezultat i frakturës së legenit. Pacienti mund të mos jetë në gjendje të mbajë jashtëqitjen ose urinën (mosmbajtje fekale dhe urinare). Po kështu, funksioni seksual mund të jetë i dëmtuar tek meshkujt.

Rezultati terapeutik në frakturat e paqëndrueshme të legenit varet kryesisht nga dëmtimet shtesë. Megjithatë, në shumicën e rasteve, lëvizjet e përditshme dhe sforcimet normale fizike janë të mundshme përsëri më pas.