Lakimi i penisit: Shkaqet dhe trajtimi

Vështrim i shkurtër

 • Simptomat: Në formë kongjenitale, lakimi i penisit është simptoma kryesore; në formë të fituar, lakim, ngurtësim nodular, dhimbje gjatë marrëdhënieve seksuale, mundësisht ndjesi shpimi gjilpërash, mosfunksionim erektil
 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Forma kongjenitale: Mutacion gjeni, shpesh së bashku me ndryshime të tjera gjenitale. I fituar: Shkaku ende i panjohur, mundësisht mikrolëndime nga aksidenti; Faktorët e rrezikut: metabolizmi i dëmtuar i indit lidhor, medikamente të caktuara, hipertensioni, diabeti, marrëdhëniet e forta.
 • Diagnoza: historia mjekësore, ekzaminimi fizik, fotografia e pjesës në ereksion, ekografia, ekografia doppler, rrallë imazhe me rreze X dhe rezonancë magnetike.
 • Trajtimi: medikamente si tableta ose injeksione, pompa ose zgjerues të penisit, kirurgji në raste më të rënda
 • Prognoza: Kongjenitale: lakim i përhershëm pa kirurgji. E fituar: zhdukja spontane ose rritja e lakimit është e mundur. Trajtimet zakonisht përgjigjen mirë; kirurgjia është e rrallë e nevojshme.
 • Parandalimi: Nëse ndodh lëndimi i penisit, si p.sh. gjatë marrëdhënieve seksuale, konsultohuni me një mjek, sqaroni fillimin e papritur të lakimit të penisit

Çfarë është lakimi i penisit?

Forma e fituar e lakimit të penisit quhet induratio penis plastica (IPP, forcim plastik i penisit). Këtu, corpus cavernosum shpesh përkulet lart, dhe në disa raste, anash. Një sinonim për IPP është sëmundja Peyronie ose sëmundja Peyronie.

Një lakim i lindur i penisit bazohet në një defekt në materialin gjenetik. Prandaj, shpesh ndodh me çrregullime të tjera të organit seksual mashkullor.

Një shkak specifik për lakimin e fituar të penisit nuk dihet saktësisht. Kryesisht meshkujt e moshës 45 deri në 65 vjeç vuajnë nga devijimi i penisit. Në përgjithësi, lakimi i penisit ndodh në rreth një në 1000 burra. Megjithatë, ekspertët dyshojnë për një numër shumë më të madh të rasteve të paraportuara.

Shpesh, lakimi është vetëm i butë. Me kalimin e kohës, megjithatë, është e mundur që ajo të rritet dhe të ndërhyjë me dhimbje në ereksion. Në raste të tjera, devijimet regresohen në mënyrë spontane. Një lakim i lindur i penisit mbetet i pandryshuar në shumicën e rasteve.

Një lakim i lehtë i penisit nuk është domosdoshmërisht patologjik. Anëtari mashkull është rrallë plotësisht i drejtë dhe natyrisht është mjaft i ndryshueshëm në formë.

Simptomat

Induracionet zhvillohen brenda disa javësh deri në muaj - ndonjëherë edhe "brenda natës". Ato ndryshojnë në madhësi (zakonisht një deri në tre centimetra) dhe në disa raste përhapen për të mbuluar të gjithë boshtin e penisit.

Nëse indi lidhor ngërthehet dhe ngurtësohet, ekspertët flasin për fibrozë. Në fibrozë, indi lidhor shumëfishohet në një mënyrë beninje dhe zakonisht transformohet nga një ind i butë, elastik në një ind më të fortë dhe me dhëmbëza. Këto ndryshime (fibroza e penisit) bëjnë që indet në zonën e pllakave të tkurren, duke lakuar kështu penisin në anën e sëmurë.

Kështu, lakimi i fituar i penisit është më shumë një simptomë sesa një sëmundje. Shtrirja e lakimit të penisit është më e dukshme në penisin në ereksion. Herë pas here, penisi përkulet në dy drejtime (lakimi i penisit dydrejtues), si lart dhe në njërën anë.

Nëse penisi i lakuar devijon ndjeshëm nga boshti i drejtë, ka mundësi që të ketë probleme gjatë marrëdhënieve seksuale. Përveç kësaj, penisi bëhet më pak i ngurtë nga pllakat në drejtim të glansit, të cilin ekspertët i referohen si ngurtësi e zvogëluar. Disa pacientë ankohen për dhimbje, veçanërisht gjatë ereksionit dhe gjatë seksit. Në pushim, kjo dhimbje penile është shumë e rrallë. Penisi i lakuar nuk kufizon urinimin ose rrjedhjen e urinës.

Në lakimin e lindur të penisit, vetë lakimi është simptoma kryesore. Simptomat tipike si në variantin e fituar janë të rralla. Shumica e pacientëve paraqiten te mjeku para ose pas kontaktit të tyre të parë seksual. Në varësi të shtrirjes, marrëdhëniet seksuale mund të jenë të dëmtuara - por kjo është e rrallë.

Për disa pacientë, lakimi i penisit është më shumë një problem psikologjik ose kozmetik. Devijimi nga norma më pas mund të perceptohet si një barrë. Kjo përkeqësohet nga mosfunksionimi i mundshëm erektil dhe problemet gjatë seksit.

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Ashtu si me simptomat, duhet bërë një dallim midis formave të lindura dhe të fituara të lakimit të penisit. Shkaqet e provuara të lakimit të penisit mungojnë deri më tani. Megjithatë, ka hamendje dhe të dhëna që tregojnë për shkaqet e mundshme të devijimit të penisit.

Lakim i lindur i penisit

 • Hypospadias: Gryka e uretrës shtrihet poshtë glansit, pra në pjesën e poshtme të penisit. Nën hapjen e uretrës, e cila është shumë e thellë, një kordon i trashë i indit lidhor, korda, shkon drejt testikut. E kthen penisin poshtë.
 • Megaluretra: Uretra e zgjeruar në formë baloni. Këtu mungojnë pjesë të tre indeve ngrerë të penisit. Si rezultat, uretra zgjerohet jashtëzakonisht. Ky çrregullim i zhvillimit shpesh rezulton në një lakim lart të penisit.
 • Epispadias: Ekziston një hapje e dytë uretrale në boshtin e penisit.

Shkencëtarët supozojnë se një mungesë e hormoneve seksuale mashkullore (androgjene) gjatë zhvillimit embrional është përgjegjëse për këto keqformime.

Lakim i fituar i penisit

Shkaku i lakimit të fituar të penisit, ose sëmundja Peyronie, është ende i panjohur. Megjithatë, ekspertët kanë paraqitur një sërë teorish që përpiqen të shpjegojnë një penis të shtrembër.

aksident

trashëgim

Nëse disa meshkuj janë më të ndjeshëm ndaj lakimit të penisit se të tjerët për shkak të përbërjes së tyre gjenetike, nuk është vërtetuar qartë deri më sot. Megjithatë, shkencëtarët kanë zbuluar se rreth 25 deri në 40 për qind e meshkujve me lakim të fituar të penisit kanë gjithashtu sëmundjen e Dupuytren. Sëmundja e Dupuytren është një gjendje në të cilën rritjet beninje të indit lidhor shkaktojnë formimin e nyjeve në pëllëmbën e dorës. Shfaqja e shpeshtë e njëkohshme e të dyjave sugjeron një lidhje gjenetike.

Çrregullime metabolike

Shumë meshkuj pësojnë dëmtime të vogla të pavërejtura brenda penisit. Megjithatë, jo të gjithë zhvillojnë lakimin e penisit të fituar. Prandaj, disa ekspertë supozojnë një çrregullim të metabolizmit të indit lidhës. Kjo çon në faktin se jo fibrat origjinale, elastike të indeve përdoren për riparim, por fijet më të forta. Rezultati i këtyre proceseve të rimodelimit mund të ndihet më vonë si nyje tipike.

Një studim tregon gjithashtu një lidhje midis sëmundjes së sheqerit në gjak (diabeti mellitus) dhe rritjes së rrezikut të zhvillimit të lakimit të penisit. Një studim tjetër sugjeron që diabetikët duhet të presin një kurs më të rëndë të induratio penis plastica. Megjithatë, ende mungon një numër i mjaftueshëm pacientësh për të vërtetuar vërtet këto korrelacione.

Dihet pak për faktorët që nxisin zhvillimin e devijimit të fituar të penisit. Deri më tani, lidhja midis sëmundjes dhe faktorëve të rrezikut nuk është zbuluar. Megjithatë, faktorët e mëposhtëm të rrezikut diskutohen në qarqet shkencore:

 • tension të lartë
 • @ Pirja e duhanit dhe alkoolit
 • moshë
 • Marrëdhënie e vështirë seksuale
 • Medikamente (të tilla si alprostadil për mosfunksionimin erektil; këtu lakimi i penisit konsiderohet një efekt anësor)
 • Ereksioni i përhershëm i dhimbshëm (i ashtuquajturi priapizëm; në këtë rast lakimi i penisit konsiderohet si pasojë e vonë)

Shkaqe të tjera të mundshme

Përveç IPP, shkaqet e mëposhtme mund të çojnë në lakimin e penisit:

 • Sindroma e manipulimit të uretrës (e shkaktuar nga dhëmbëza, si p.sh. kur objektet shtyhen në uretër, duke e dëmtuar atë)
 • Tumoret ose metastazat e penisit (karcinoma e penisit, tumori i penisit)
 • Tromboza e venës penile ose në korpusin kavernosum

Diagnoza dhe ekzaminimi

Nëse keni vënë re një lakim të penisit, dhimbje gjatë marrëdhënieve seksuale ose ngurtësim tipik të penisit, duhet të konsultoheni me një specialist të organeve urinare dhe gjenitale, urologun. Së pari, ai do të bëjë disa pyetje në lidhje me simptomat që po përjetoni. Duke vepruar kështu, urologu jo vetëm që do të trajtojë ndryshimet tuaja fizike, por do të pyesë edhe për faktorët e mundshëm të rrezikut dhe jetën tuaj seksuale:

 • Kur e keni vënë re penisin e shtrembër?
 • A është rritur lakimi i penisit që në fillim?
 • I vini re ndryshimet vetëm në penisin në ereksion?
 • A mund të ndjeni nyje të vogla ose shtrëngime përgjatë penisit?
 • A ju shkaktojnë dhimbje ndryshimet?
 • Keni probleme gjatë marrëdhënieve seksuale? A ju mbetet ereksioni gjatë seksit?
 • A është penisi juaj më pak i ngurtë se dikur, ndoshta vetëm në disa vende?

Mundohuni të kapërceni turpin tuaj dhe t'u përgjigjeni pyetjeve sa më hapur dhe sinqerisht të jetë e mundur. Kjo mund të duket e vështirë, megjithatë urologët janë ekspertë të trajnuar. Ato merren çdo ditë me problemet dhe sëmundjet e organit riprodhues mashkullor, përveç veshkave dhe organeve të traktit urinar.

Ekzaminim fizik

Pas një konsultimi të plotë me mjekun, zakonisht pason një ekzaminim i pjesëtarit mashkull. Gjatë këtij ekzaminimi, mjeku vlerëson nëse lakimi i penisit mund të shihet edhe në gjendje jo ereksion. Për më tepër, ai palpon boshtin e penisit dhe e ekzaminon atë për ngurtësim të mundshëm ose nyje (pllaka). Gjatë këtij procesi, penisi shtrihet pak. Në këtë mënyrë, urologu përcakton jo vetëm madhësinë, vendndodhjen dhe numrin e pllakave, por edhe gjatësinë e penisit. Kjo e bën më të lehtë përcaktimin e rrjedhës së mëtejshme të sëmundjes.

Fotografi makinash