Kërpudhat e penisit: Trajtimi dhe simptomat

Vështrim i shkurtër

  • Trajtimi: medikamente fungicide si pomada ose kremra, mos marrëdhënie seksuale, sauna ose pishinë nëse është e mundur, higjiena e duhur gjenitale
  • Simptomat: Skuqje e kokës dhe ndoshta lafshë, kruajtje, djegie dhe dhimbje gjatë urinimit dhe marrëdhënieve seksuale, flluska dhe rrjedhje
  • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Infeksioni me kërpudhat maja, zakonisht Candida albicans; SIDA ose sëmundje të tilla si diabeti mellitus janë faktorë rreziku, siç janë ndryshimi i partnerëve seksualë dhe marrëdhëniet e pambrojtura.
  • Diagnoza: Diagnoza vizuale, histori mjekësore, shtupë e lëkurës së prekur
  • Prognoza: Nëse trajtohet, sëmundja shërohet brenda pak ditësh; trajtoni edhe partnerët seksualë, përndryshe është i mundur ri-infeksioni i ndërsjellë

Çfarë është kërpudhat e penisit?

Mikoza e penisit është një infeksion mykotik (mikoza) që prek anëtarin mashkullor, penisin (veçanërisht glasin). Infeksioni, i njohur gjithashtu si balanitis candida (balaniti është një inflamacion i glass), ndonjëherë quhet në mënyrë të pasaktë "mikoza vaginale mashkullore". Në shumicën e rasteve, kërpudhat e majave nga gjinia Candida janë shkaku i infeksionit. Tek gratë, të njëjtat patogjene shkaktojnë një infeksion fungal të vaginës.

Patogjenët shpesh transmetohen gjatë marrëdhënieve seksuale, por rrugë të tjera transmetimi janë gjithashtu të mundshme. Prandaj është e këshillueshme që të trajtoni edhe partnerët tuaj seksualë.

Si trajtohet myku i penisit?

Për trajtimin e kërpudhave përdoren përbërës të veçantë aktivë, të njohur si antimykotikë. Antimikotikët pengojnë rritjen e kërpudhave ose i vrasin ato drejtpërdrejt. Në rastin e kërpudhave penile, balanitis Candida, antimikotikët zakonisht aplikohen nga jashtë, për shembull në formën e pomadave ose kremrave. Ju duhet t'i aplikoni këto rregullisht në zonat e prekura për disa ditë - mjeku juaj do t'ju japë udhëzime më të hollësishme.

Gjatë trajtimit, penisi duhet të mbahet sa më i thatë. Nëse kërpudhat e penisit rrjedhin, këshillohet që të mbështillni kokën dhe lafshën me shirita garzë pas aplikimit të agjentit antifungal për të thithur lagështinë.

Gjithashtu sigurohuni që të mbani higjienën e duhur gjatë trajtimit. Ndryshoni peshqirët dhe të brendshmet çdo ditë dhe lajini ato në një temperaturë prej të paktën 60 gradë Celsius.

Duhet të shmangni pishinat dhe saunat derisa infeksioni mykotik të jetë shëruar plotësisht.

Ndërhyrja kirurgjikale për shtrëngimin e lafshës

Për meshkujt me shtrëngim të lafshës, të cilët kanë në mënyrë të përsëritur kërpudhat e penisit, mund të këshillohet kirurgjia. Ashtu si me synetinë, lafsha hiqet. Kjo e bën më të lehtë pastrimin dhe mbajtjen e syrit të thatë në të ardhmen. Mjeku dhe pacienti vendosin së bashku për një operacion të tillë.

Cilat janë simptomat?

Është gjithashtu e mundur që flluska të vogla të formohen në glans. Në to mblidhen lëngje. Nëse fshikëzat shpërthejnë, penisi rrjedh. Një tjetër shenjë e kërpudhave të penisit janë depozitat e bardha në gri nën lafshë.

Nëse inflamacioni i kërpudhave është i kufizuar në glans, ai njihet si balanitis candida. Tek meshkujt e parrethprerë, zakonisht lafsha është gjithashtu e përflakur. Ky njihet si balanopostiti fungal.

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Infeksionet mykotike të penisit shkaktohen nga maja. Majaja Candida albicans është më shpesh përgjegjëse për infeksionin – ashtu si me infeksionet e majave vaginale tek gratë. Maja të tjera (si Candida glabrata) janë më pak të zakonshme.

Megjithatë, Candida albicans shfaqet në mënyrë asimptomatike në lëkurë dhe mukoza në 50 deri në 75 për qind të të gjithë njerëzve dhe bëhet patogjen vetëm në rastet e mungesës së imunitetit.

Faktorët e rrezikut

Penisi ka një florë natyrale të lëkurës që përbëhet nga lloje të ndryshme bakteresh dhe mikroorganizmash të tjerë. Këto krijojnë një mjedis në të cilin mikrobet e tjera patogjene normalisht nuk shumohen mirë. Prandaj, një florë e shëndetshme e penisit shumë rrallë çon në kërpudhat e penisit. Kryesisht zhvillohet kur flora e lëkurës së penisit është e shqetësuar.

Antibiotikët shpesh nxisin edhe kërpudhat e penisit: këto barna në përgjithësi kanë një efekt frenues ose vrasës mbi bakteret – duke përfshirë bakteret e dobishme të florës së lëkurës në zonën intime. Prandaj, terapia me antibiotikë mund të prishë ekuilibrin e florës natyrale të lëkurës dhe kështu të hapë rrugën për kërpudhat e penisit.

Në këtë kontekst, djemtë ose burrat me shtrëngim të lafshës (fimozë) janë veçanërisht të ndjeshëm ndaj kërpudhave të penisit: lafsha e shtrënguar shpesh nënkupton që smegma nuk mund të hiqet aq tërësisht sa është e nevojshme.

Një tjetër faktor rreziku për zhvillimin e mykut të penisit janë marrëdhëniet e shpeshta seksuale. Kushdo që kryen shpesh marrëdhënie seksuale të pambrojtura ka një rrezik në rritje të infeksionit për sëmundjet seksualisht të transmetueshme si myku i penisit. Është veçanërisht e rrezikshme nëse ndërroni shpesh partnerë seksualë.

Mosha e vjetër dhe obeziteti i rëndë janë gjithashtu faktorë rreziku për kërpudhat e penisit: kërpudhat (dhe mikrobet e tjera) shumohen më lehtë në palosjet e lëkurës së meshkujve të moshuar ose mbipeshë.

Diagnozë

  • A keni shpesh marrëdhënie seksuale të pambrojtura?
  • A ndërroni shpesh partnerë gjatë marrëdhënieve seksuale?
  • Keni qenë jashtë vendit kohët e fundit?
  • A keni pasur ndonjëherë ankesa të tilla në të kaluarën?

Historia mjekësore pasohet nga një ekzaminim fizik. Mjeku shqyrton në detaje ndryshimet në penis. Ndryshimet klasike (skuqje, depozitime të bardha-gri) në lidhje me simptomat e përshkruara (të tilla si kruarja e rëndë) zakonisht tashmë tregojnë qartë një kërpudhat e penisit.

Në disa raste, një vështrim nën mikroskop nuk zbulon saktësisht se çfarë lloj patogjeni është i përfshirë. Më pas shtupa dërgohet në laborator dhe krijohet një kulturë. Kjo do të thotë që patogjenët në tampon janë të ekspozuar ndaj kushteve optimale të rritjes në mënyrë që të shumohen. Kjo e bën më të lehtë identifikimin e tyre. Zakonisht duhet rreth një javë përpara se rezultati të jetë i disponueshëm. Megjithatë, trajtimi jospecifik mund të fillohet përpara se të bëhet diagnoza përfundimtare.

Prognozë

Nëse ka një mungesë imuniteti të lidhur me sëmundjen (si HIV ose diabeti), sëmundja themelore duhet të trajtohet në mënyrë profesionale. Nëse lafsha është e ngushtuar, mund të merret parasysh operacioni. Nëse faktorë të tillë rreziku për kërpudhat e penisit nuk eliminohen ose reduktohen, ekziston rreziku që infeksioni fungal të përsëritet pas trajtimit të suksesshëm.

Parandalim

Higjiena normale e organeve gjenitale, pra as e tepruar dhe as shumë pak, është një parandalim i mirë kundër sëmundjeve infektive të penisit. Nëse keni marrëdhënie seksuale të shpeshta me partnerë të ndryshëm seksualë, prezervativët janë një mbrojtje efektive kundër sëmundjeve seksualisht të transmetueshme – jo vetëm kundër mykut të penisit.