Mente: Efektet dhe aplikimi

Cilat janë efektet e mentes?

Menta (Mentha x piperita) ka kryesisht efekte antispazmatike dhe nxitëse të rrjedhjes së tëmthit. Përveç kësaj, për bimën medicinale janë përshkruar efekte antimikrobike, antivirale dhe diuretike.

Aplikacione të njohura mjekësisht

Përdorimi i gjetheve të mentes për ankesat e tretjes të ngjashme me ngërçet dhe fryrjet njihet mjekësisht. Gjethet e bimës mjekësore mund të jenë gjithashtu të dobishme për ankesat e ngjashme me ngërçet në fshikëzën e tëmthit dhe kanalet biliare.

Si përdoret mente?

Nenexhiku (gjethet, vaji) mund të përdoret në mjekësi në formën e preparateve të gatshme ose si çaj. Vaji esencial i bimës medicinale përdoret shpesh në aromaterapi.

Nëse simptomat tuaja vazhdojnë për një kohë të gjatë ose edhe përkeqësohen pavarësisht trajtimit, duhet të konsultoheni gjithmonë me një mjek.

Mente si çaj

E njëjta dozë ditore vlen për fëmijët nga dhjetë vjeç dhe adoleshentët. Për fëmijët nga katër deri në nëntë vjeç rekomandohet maksimumi tre deri në pesë gramë gjethe menteje në ditë dhe për fëmijët nga një deri në tre vjeç, maksimumi një deri në tre gramë. Në vitin e parë të jetës, çaji i mentës duhet të dozohet edhe më pak. Edhe më mirë, foshnjave nuk duhet t'u jepet fare çaj mente, për të qenë në anën e sigurt.

Preparate të gatshme me mente

Efekti i çajit të mentes varet nga përmbajtja e përbërësit aktiv të gjetheve të përdorura, dhe kjo ndonjëherë mund të ndryshojë në varësi të rajonit të rritjes, varietetit dhe kohës së vjeljes (megjithëse një përmbajtje minimale e përbërësve aktivë është e përshkruar për çajrat medicinale nga farmacitë).

Për simptomat e zorrës së irrituar, për shembull, marrja e kapsulave të veshura me zorrë me vaj menteje mund të jetë e dobishme: ato transportojnë përbërësit aktivë në përqendrim të lartë direkt në vendin e synuar (zorrë).

Ju mund të mësoni saktësisht se si t'i përdorni dhe dozoni preparatet e mentës nga fletëpalosjet ose nga farmacisti juaj.

Mente në aromaterapi

Për dhimbjet e kokës nga tensioni, një fërkim me vaj menteje ftohës të fortë mund të ndihmojë: Hidhni një deri në dy pika vaj esencial në një shami dhe fërkojeni qafën dhe tempujt me të.

Për të marrë frymë për një të ftohtë, hidhni një pikë vaj menteje në një tas me ujë të nxehtë. Tani vendosni një peshqir mbi kokën tuaj dhe mbajeni fytyrën tuaj të hapur mbi avujt që rriten. Thithni ngadalë dhe thellë. Kujdes: Nëse avujt janë shumë të nxehtë, mund të digjeni!

Ju gjithashtu mund të përdorni përzierjen bazë të mentës, selvisë, niaulit dhe kardamomit për një banjë të plotë për një ftohje me dhimbje koke: Shtoni dhjetë pika të përzierjes së vajit esencial në një filxhan qumësht dhe më pas hidheni të gjithë në ujin e banjës.

Merrni vaj menteje?

Herë pas here, vaji i mentes merret gjithashtu, për shembull, për sindromën e zorrës së irrituar. Pyesni një mjek me përvojë ose një mjek alternativ për këtë ose merrni një preparat të gatshëm me vaj menteje në farmaci.

Çaji i mentes zakonisht tolerohet mirë. Megjithatë, nuk dihet se çfarë pasojash për shëndetin ka konsumimi i zgjatur dhe/ose i dozave të larta. Personat e ndjeshëm ndaj stomakut herë pas here reagojnë ndaj përdorimit të brendshëm të mentes ose përgatitjeve të saj me ankesa në stomak.

Përdorimi i jashtëm i vajit të mentes ndonjëherë shkakton acarim të lëkurës dhe ekzemë.

Inhalimet me vaj menteje mund të irritojnë traktin respirator te njerëzit e ndjeshëm.

Sa më poshtë vlen për të gjithë vajrat esencialë: Përdorni vetëm 100 për qind vajra esencialë natyralë – mundësisht ato të marra nga bimë të rritura organikisht ose të mbledhura nga e egra.

Vaji i mentes nuk duhet të aplikohet në fytyrën dhe gjoksin e foshnjave ose fëmijëve të vegjël, pasi kjo mund të rezultojë në një laringospazmë kërcënuese për jetën (spazmë glotike) me shqetësime të frymëmarrjes. Foshnjat dhe fëmijët e vegjël gjithashtu nuk duhet të hanë vajin. Ne pergjithesi, perdorimin e vajrave esenciale (brenda dhe jashte) tek femijet duhet ta diskutoni me pare me mjekun!

Disa preparate të lëngshme të mentes përmbajnë alkool. Prandaj, ato nuk duhet të merren përgjithmonë. Për fëmijët dhe alkoolistët ekstrakte të tilla alkoolike nuk janë aspak të përshtatshme.

Si të merrni mente dhe produktet e saj

Preparatet medicinale të gatshme me bazë mente, saktësisht të dozuara sipas farmakopesë, si dhe gjethet e thara për përgatitjen e çajit (çaj medicinal) dhe vajin esencial i gjeni në çdo farmaci. Vëzhgoni fletën e paketimit përkatës dhe pyesni mjekun ose farmacistin tuaj se si t'i përdorni dhe dozoni saktë preparatet (për shembull, tek fëmijët ose gjatë shtatzënisë dhe ushqyerjes me gji).

Fakte interesante rreth mentes

Kur bluani gjethet e mentes midis gishtave, lirohet vaji esencial i ruajtur në gjëndra (vaji i mentes, M. piperitae aetheroluem). Ai lëshon erën tipike, intensive të nenexhikut. Shija e gjetheve është paksa piper, gjë që çoi në emrin mente (latinisht: piperita = piper).