Masazh perineal: Si ta bëni

A funksionon masazhi perineal?

Kur koka e foshnjës kalon gjatë lindjes, indet e vaginës, dyshemesë së legenit dhe perineumit shtrihen sa më shumë që të jetë e mundur, gjë që mund të çojë në lot. Perineumi është më i rrezikuari - lotët perineal janë për rrjedhojë një dëmtim i zakonshëm i lindjes. Ndonjëherë një epiziotomi kryhet gjatë lindjes si një masë paraprake për lehtësimin e indeve.

Një masazh i rregullt perineal para lindjes duhet të përgatisë indin midis vaginës dhe anusit për shtrirjen e madhe gjatë lindjes. Kjo duhet të zvogëlojë gjasat për një çarje perineale ose një epiziotomi.

Deri më sot, ka pak prova shkencore për efektivitetin e masazhit perineal. Sipas një studimi izraelit, efektiviteti është i ulët dhe jo i provuar statistikisht. Një studim amerikan zbuloi vetëm një përfitim të vogël deri të moderuar për nënat për herë të parë.

Masazh perineal: udhëzime

Para fillimit të masazhit të perineumit, një banjë e ngrohtë mund të ndihmojë në relaksimin dhe lirimin e muskujve. Ju gjithashtu mund të zhytni një qese me çaj të zi në ujë për katër minuta dhe më pas, të shtrydhur lehtë, shtypeni në perineum për pesë minuta. Ashtu si banja e ngrohtë, nxehtësia nxit qarkullimin e gjakut dhe taninat që përmban çaji e bëjnë lëkurën më pak të ndjeshme ndaj dhimbjes.

Për të shmangur acarimin e lëkurës dhe mukozave, duhet të përdorni një vaj neutral për masazh, për shembull vaj bajame, embrion gruri ose jojoba, luledielli, ulliri ose vaj kantarioni. Ose mund të merrni një vaj të veçantë masazhi perineum. Megjithatë, një lubrifikant i thjeshtë është po aq i dobishëm. Fërkojeni vajin ose xhelin midis majave të gishtave për ta ngrohur dhe më pas shpërndajeni mbi perineum dhe labia të vogla. Përdorni gishtin e madh për të masazhuar përgjatë pjesës së brendshme të perineumit dhe labisë dhe shtypni butësisht indin drejt anusit dhe poshtë anëve – ashtu si koka e foshnjës e shtyp atë nga brenda gjatë lindjes. Përdorni gishtin tregues për të masazhuar perineumin nga jashtë me lëvizje të vogla rrethore.

Përdorni një ose më shumë gishta për të shtrirë hapjen vaginale për rreth dy minuta derisa të ndjeni një ndjesi djegieje dhe më pas vazhdoni të masazhoni perineumin dhe buzët. Nëse lindjet e mëparshme kanë shkaktuar lëndime në këtë zonë dhe indin mbresë të majtë, duhet ta masazhoni këtë për ta zbutur atë.

Mamia ose gjinekologu juaj mund t'ju japë udhëzime të mëtejshme për masazhin perineal.

Masazh perineal: Kur dhe sa shpesh?

Kryeni masazhin perineal një ose dy herë në javë, përveç nëse keni variçe vaginale, inflamacion ose infeksione në zonën vaginale. Masazhet më të shpeshta duket se reduktojnë efektivitetin e masazhit perineal në një studim izraelit.

Masazh perineal: relaksim më i mirë gjatë lindjes

Një masazh perineal nuk është garanci që perineumi nuk do të çahet gjatë lindjes ose se nuk do të jetë e nevojshme një epiziotomi. Megjithatë, është një mënyrë e mirë për të zbutur indin dhe për të rritur elasticitetin e tij. Përveç kësaj, një masazh ditor perineal rrit ndjenjën tuaj për vaginën dhe dyshemenë e legenit dhe për këtë arsye edhe aftësinë tuaj për t'u çlodhur gjatë lindjes.