Kërcim perineal: Shkaqet, Trajtimi, Prognoza

Vështrim i shkurtër

 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Zakonisht dëmtimi i lindjes, lindja e shpejtë, fëmija i madh, ndërhyrjet gjatë lindjes, p.sh. përdorimi i pincës ose filxhanit thithës (ekstraktimi me vakum), mbrojtje e pamjaftueshme perineale, ind shumë i fortë
 • Simptomat: dhimbje, gjakderdhje, ënjtje, mundësisht mavijosje (hematoma).
 • Diagnoza: Lëndimi i dukshëm, ekzaminimi i lëndimeve më të thella të indeve me ndihmën e një spekulumi vaginal (speculum)
 • Trajtimi: Në varësi të shkallës (shkallës) të çarjes së perinealit, në rast të dëmtimit sipërfaqësor të lëkurës ftohje, qetësues nëse është e nevojshme, në rast lëndimesh më të thella trajtim kirurgjik me qepje.
 • Prognoza: E mirë nëse jepet kujdesi i duhur. Rritja e rrezikut të mosmbajtjes fekale nëse dëmtohet sfinkteri anal. Rrallë komplikime nga infeksioni.
 • Parandalimi: Masazhet perineale para lindjes dhe kompresat me lagështi në zonën perineale gjatë lindjes zvogëlojnë rrezikun e çarjeve serioze perineale.

Çfarë është një çarje perineale?

Perineumi ndodhet midis hyrjes vaginale dhe anusit. Gjatë lindjes, lëkura dhe muskujt e kësaj zone janë nën stres të madh. Sidomos kur koka e foshnjës kalon nëpër kanalin e lindjes gjatë fazës së dëbimit, shtrirja është shumë e fortë.

Cilat janë gradat?

Një çarje perineale ndahet në shkallë të ndryshme të ashpërsisë:

 • Këputje perineale shkalla 1: Lëkura në perineum është grisur vetëm sipërfaqësisht. Muskulatura nuk preket.
 • Shkëputja perineale shkalla 2: Lëndimi prek lëkurën dhe muskujt, sfinkteri është ende i paprekur.
 • Shkëputja perineale shkalla 3: Muskuli i sfinkterit është copëtuar pjesërisht ose plotësisht.
 • Shkëputja perineale e shkallës 4: Sfinkteri dhe mukoza e zorrëve të rektumit, ndoshta edhe vagina, janë të dëmtuara.

Lot perineal

Ndonjëherë mjeku zmadhon në mënyrë specifike daljen e legenit duke bërë një epiziotomi. Nëse kjo prerje nuk është mjaft e madhe, lotët perineal ndonjëherë ndodhin edhe gjatë lindjes.

Drejtimi në të cilin mjeku bën epiziotominë luan gjithashtu një rol në rrezikun e çarjes së perinesë. Nëse prerja bëhet vertikalisht në mes të perineumit drejt anusit (medial), rreziku i çarjes së perineumit rritet.

Në të kundërt, një prerje anësore (mediolateral), si para një procedure obstetrike si përdorimi i pincës ose një filxhan vakum, zvogëlon rrezikun e çarjes së perinesë.

Si ndodh një epiziotomi?

Nuk mund të parashikohet përgjithësisht nëse do të ndodhë apo jo një epiziotomi gjatë lindjes.

Megjithatë, rreziku rritet nëse janë të pranishëm faktorët e mëposhtëm:

 • Fëmija i madh (pesha e pritshme e lindjes > 4000 g, perimetri i kokës së fëmijës > 35 cm).
 • Lindje shumë e shpejtë ose kalim shumë i shpejtë i kokës.
 • Mbrojtje e pamjaftueshme perineale nga mamia ose mjeku obstetër
 • Në rastin e lindjes vaginale operative, d.m.th. kur përdoren mjete ndihmëse mekanike (forceps ose lindje me vakum)
 • Në rastin e indit lidhor shumë të fortë

Simptomat

Një çarje perineale është e dukshme nga dhimbja dhe gjakderdhja, ndonjëherë një mavijosje zhvillohet në vendin e lënduar.

Shumë gra shpesh nuk i vërejnë vetë simptomat për shkak të anestezisë epidurale (PDA) ose ndjeshmërisë së ulur ndaj dhimbjes pas traumës së lindjes. Në këtë rast është i nevojshëm ekzaminimi i afërt nga mamia ose gjinekologu.

Ekzaminimet dhe diagnoza

Menjëherë pas lindjes, gjinekologu ekzaminon vaginën dhe perineumin e nënës me shumë kujdes. Nëse ka një çarje perineale, ai ose ajo do të vlerësojë me saktësi vendndodhjen dhe shtrirjen, domethënë shkallën e dëmtimit. Ndër të tjera, duhet t'u jepet përgjigje pyetjeve të mëposhtme:

 • Cili është vendndodhja e lotit?
 • A është grisur vetëm lëkura?
 • A është dëmtuar edhe muskulatura perineale?
 • A është prekur muskuli sfinkter?
 • Në çfarë mase është përfshirë zorra në çarjen perineale?

Trajtim

Çarjet e vogla të lëkurës do të shërohen vetë dhe nuk kërkojnë qepje. Trajtimi i çarjeve perineale të shkallës së parë dhe të dytë është zakonisht i pakomplikuar.

Gratë që kanë marrë një anestezi peridurale gjatë lindjes nuk kërkojnë ilaçe shtesë kundër dhimbjes. Në varësi të shkallës së lëndimit, dhimbjet, ënjtjet, ndjenja e shtrëngimit dhe parehati kur jeni ulur janë të mundshme.

Derisa çarja perineale të shërohet, lëvizjet e zorrëve janë shpesh të pakëndshme. Ndonjëherë plaga digjet gjatë urinimit. Për të lehtësuar një shqetësim të tillë, mjeku shpesh përshkruan një ilaç që zbut jashtëqitjen (i quajtur laksativ).

Për dëmtime më të rënda, si p.sh. një çarje perineale e shkallës së tretë ose të katërt, rekomandohet që të merren laksativë për një periudhë prej dy javësh.

Përveç kësaj, është e dobishme të shpëlani plagën perineale me ujë të vakët pas çdo përdorimi të tualetit. Banjat e ulura dhe pomadat e plagëve nuk janë të nevojshme për të trajtuar një çarje perineale dhe nuk përshpejtojnë shërimin.

Kompresat ftohëse ndihmojnë në lehtësimin e ënjtjes dhe dhimbjes. Nëse është e nevojshme, përdoren ilaçe kundër dhimbjeve.

Kërcimet perineale të shkallës së tretë dhe të katërt kërkojnë gjithmonë trajtim. Gjëja më e rëndësishme këtu është të rivendosni muskujt perineal dhe sfinkterin e zorrëve duke qepur.

Në rastin e një çarjeje të theksuar dhe të komplikuar perineale, ndonjëherë është i nevojshëm trajtimi me anestezi të përgjithshme. Pas trajtimit kirurgjik të muskujve dhe zorrëve, mjeku qep perineumin në shtresa.

Prognoza dhe ecuria

Prognoza për një çarje perineale varet nga ashpërsia, por zakonisht është e mirë. Mesatarisht, shërimi nga një çarje perineale zgjat rreth dhjetë ditë. Komplikime të tilla si inflamacioni ose infeksioni i plagës janë shumë të rralla.

Si prerjet perineale ashtu edhe lotët lënë një mbresë si pasojë e lëndimit. Në lëndimet sipërfaqësore, mbresë është zakonisht e vogël dhe e butë; në një çarje të rëndë perineale, mbresë ndonjëherë ndihet e ngurtësuar, si një gungë.

Në disa raste, cikatricet shkaktojnë dhimbje gjatë marrëdhënies seksuale. Nëse këputja perineale dëmton muskulin e sfinkterit, ekziston rreziku që ajri ose jashtëqitja të mos ndalet me siguri.

Fizioterapia me stërvitjen e synuar të dyshemesë së legenit zakonisht ndihmon në përmirësimin e funksionit të muskulit sfinkter. Nëse inkontinenca fekale vazhdon, trajtimi kirurgjik mund të jetë një opsion.

Masat e thjeshta mund të kenë një efekt pozitiv në procesin e shërimit të një loti perineal:

 • Shmangni presionin e rëndë gjatë lëvizjeve të zorrëve.
 • Jepini përparësi ushqimeve që nxisin jashtëqitje të buta (ushqime të buta, sasi të mjaftueshme për të pirë).
 • Përmbahuni nga ekzaminimet e zorrëve, klizmat dhe supozitorët nëse është e mundur.
 • Nëse keni një çarje perineale, sigurohuni që të kujdeseni siç duhet për të duke e shpëlarë zonën gjenitale me ujë pas çdo vizite në tualet.
 • Vishni të brendshme dhe veshje të rehatshme.

Kur është i mundur seksi pas lindjes?

Pyetjes se kur është e mundur përsëri seksi pas lindjes së fëmijës dhe një çarje perineale nuk mund të përgjigjet në mënyrë të përgjithësuar. Në thelb, lëndimet e lindjes duhet të ishin shëruar dhe fluksi pas lindjes duhet të ishte tharë - zakonisht ky është rasti rreth katër javë pas lindjes.

Në rastin e çarjeve perineale të shkallës së tretë ose të katërt, ka kuptim që të kërkoni këshilla nga gjinekologu se kur shërimi është mjaftueshëm i plotë, që marrëdhënia seksuale të jetë e mundur pa probleme.

Për shumë gra, një rol të rëndësishëm luajnë edhe ndjenjat psikologjike për seksualitetin. Kështu, është e mundur që dëshira për seks të mos lindë, edhe nëse trupi tashmë është rikuperuar mirë nga lindja.

Ai ndryshon nga personi në person dhe ndonjëherë duhen vetëm disa javë, por ndonjëherë muaj, derisa dëshira seksuale të kthehet pas lindjes.

Parandalimi i çarjes perineale

Nëse një çarje perineale ndodh gjatë lindjes varet nga shumë faktorë të ndryshëm – dhe këta në përgjithësi nuk mund të parandalohen. Prandaj nuk ka asnjë masë specifike që mund të parandalojë me siguri një epiziotomi.

Megjithatë, studimet kanë treguar se aplikimi i kompresave të ngrohta dhe të lagura në perineum gjatë lindjes dhe masazhet përgatitore perineale reduktojnë rrezikun e çarjeve të shkallës së tretë dhe të katërt perineale.