Peritoniti: Inflamacion i peritoneumit

Vështrim i shkurtër

 • Simptomat: Në varësi të llojit të peritonitit, dhimbje barku, mure barku me tension të fortë, bark i zgjatur, mundësisht ethe, në disa raste vetëm disa simptoma.
 • Kursi dhe prognoza: Sëmundje serioze deri kërcënuese për jetën, ecuria varet nga shkaku, gjendja shëndetësore e pacientit dhe trajtimi në kohë, zakonisht fatale pa trajtim.
 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Infeksioni bakterial i zgavrës së barkut në peritonitin parësor, që shpesh shoqëron sëmundjen e mëlçisë (p.sh. cirroza) ose mosfunksionimin e veshkave, në peritonitin sekondar të shkaktuar nga sëmundjet e organeve të tjera të barkut, p.sh. kolecistiti, divertikuliti ose apendiciti.
 • Trajtimi: Në varësi të shkaktarit të peritonitit, antibiotikët, në rast të peritonitit sekondar, terapia e shkaqeve (p.sh. kirurgji në rast apendiciti).
 • Parandalimi: Personat me sëmundje të rënda të mëlçisë (p.sh. cirrozë) dhe/ose ascit, si dhe ata që tashmë kanë pasur peritonit primar, marrin antibiotikë profilaktikë; përndryshe nuk merren masa të përgjithshme parandaluese.

Cilat janë simptomat?

Simptomat e peritonitit varen, ndër të tjera, nga lloji i peritonitit.

Peritoniti primar: simptoma

Peritoniti sekondar: simptoma

Nëse peritoniti akut zhvillohet si rezultat i një inflamacioni tjetër në bark, dhimbjet e forta të barkut janë një simptomë e zakonshme e peritonitit. Nëse mjeku palpon barkun, ai ose ajo zakonisht vëren se pacienti tensionon në mënyrë refleksive muskujt e barkut dhe se muri i barkut shpesh ndihet i fortë si një dërrasë. Pacientët ndihen keq, kanë temperaturë dhe shpesh shtrihen në shtrat me këmbët e ngritura.

Në varësi të vendndodhjes së fokusit origjinal të inflamacionit, simptomat fillimisht gjenden lokalisht dhe më vonë përhapen në mënyrë difuze në të gjithë barkun. Patogjenët si klamidia ose gonokoku ndonjëherë shkaktojnë peritonit tek gratë, duke shkaktuar simptoma të tilla si dhimbje në pjesën e poshtme të barkut. Në këtë rast, inflamacioni kufizohet në zgavrën e legenit. Mjekët më pas flasin për pelveoperitonitin.

Simptomat e peritonitit në dializën peritoneale (CAPD)

Peritoniti: ecuria dhe prognoza

Ecuria e peritonitit varet nga lloji i peritonitit dhe faktorë të tjerë shëndetësorë të pacientit. Në shumë raste, peritoniti spontan bakterial shërohet me terapinë e duhur dhe, më e rëndësishmja, me terapi të shpejtë antibiotike. Individët që kanë pasur peritonit primar më parë kanë një rrezik më të lartë të përsëritjes së peritonitit. Prandaj, mjekët zakonisht rekomandojnë terapi parandaluese me antibiotikë pas sëmundjes.

Kursi i peritonitit primar varet nga disa faktorë rreziku, duke përfshirë:

 • Mosha e avancuar e pacientit
 • Nevoja për trajtim intensiv
 • Peritoniti bakterial spontan i fituar nga spitali
 • Ciroza e mëlçisë me ashpërsi të lartë
 • Niveli i lartë i veshkave (kreatinina)
 • Niveli i lartë i bilirubinës së produktit të prishjes së gjakut (pigmenti i verdhë biliar)
 • Mungesa e regresionit të infeksionit
 • Bakteret që lahen në gjak (bakteremia)

Në thelb, prognoza e një pacienti me dëmtim të mëlçisë dhe ascit është më e keqe kur shfaqet peritoniti bakterial spontan. Arsyeja është ndoshta se trupi tashmë është dobësuar nga sëmundja ekzistuese. Shkalla e vdekshmërisë spitalore është midis dhjetë dhe 50 përqind kur shfaqet për herë të parë peritoniti.

Prognoza e peritonitit sekondar varet kryesisht nga sëmundja themelore dhe trajtimi i saj i suksesshëm.

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Kur merren parasysh shkaqet e peritonitit, është e rëndësishme të merren parasysh dy faktorë: së pari, shkaktarët e ngjarjes inflamatore në peritoneum dhe së dyti, kushtet themelore para-ekzistuese.

Agjenti shkaktar i peritonitit

Inflamacion i faktorit të rrezikut në bark

Apendiciti akut është një nga shkaqet më të zakonshme të peritonitit në pjesën e poshtme të barkut. Mikrobet e çliruara sulmojnë peritoneumin dhe shkaktojnë reaksione inflamatore.

Ndonjëherë zgjatjet e vogla të murit të zorrëve, të ashtuquajturat divertikula (divertikulit), inflamohen dhe shkaktojnë peritonit në rrjedhën e mëtejshme.

Në pjesën e sipërme të barkut, rreziku i peritonitit rritet me një fshikëz të tëmthit të përflakur (kolecistit). E njëjta gjë vlen edhe për inflamacionin e stomakut (për shembull, nëse një ulçerë gastrike është thyer) ose pankreasit. Patogjenët transmetohen në peritoneum nëpërmjet gjakut ose sistemit limfatik.

Peritoniti tek gratë ndodh ndonjëherë si rezultat i infeksionit me klamidia ose gonokoku (agjenti shkaktar i gonorresë). Megjithatë, inflamacioni më pas prek peritoneumin e zgavrës së legenit. Mjekët gjithashtu i referohen kësaj si pelveoperitonitis.

Kushtet kërcënuese për jetën arrihen kur ndodh një e ashtuquajtur perforim në organet e barkut. Ky ndërlikim ndodh, për shembull, si pasojë e apendicitit ose inflamacionit të fshikëzës së tëmthit, por edhe si pasojë e ngjarjeve traumatike si operacioni apo dëmtimet e jashtme. Një ulçerë (ulçerë) e murit të zorrëve gjithashtu ndonjëherë çahet; si rezultat, barriera natyrore përmes murit të zorrëve nuk ekziston më. Si rezultat, masa të baktereve patogjene të zorrëve derdhen në zgavrën e barkut. Këto më pas shkaktojnë peritonitin difuz.

Nëse stomaku, pankreasi ose fshikëza e tëmthit rrjedhin pa u paraprirë nga inflamacioni, kjo ende çon në peritonit në disa raste. Kjo është për shkak se lëngu gastrik, biliare dhe sekrecionet e pankreasit sulmojnë peritoneumin, duke shkaktuar atë që njihet si peritonit kimik.

Sëmundja e mëlçisë me faktor rreziku me ascit

Çrregullime të qarkullimit të gjakut me faktorë rreziku

Enët e barkut mund të bllokohen nga një mpiksje gjaku ose të mos kalojnë më pas një operacioni në atë zonë. Organi i prekur nuk furnizohet më siç duhet me gjak dhe bëhet i përflakur. Nëse çrregullimi i qarkullimit të gjakut prek një pjesë të zorrëve, ajo nuk e transporton më përmbajtjen e saj siç duhet. Përveç kësaj, muri i zorrëve vdes dhe bëhet i përshkueshëm. Profesioni mjekësor i referohet kësaj si pengim funksional intestinal (ileus paralitik). Si rezultat, bakteret shumohen në këtë vend dhe prodhojnë toksina. Kjo përfundimisht inflamon peritoneumin dhe ndonjëherë rezulton në peritonit tranzit kërcënues për jetën.

Shkak i rrallë: kanceri

Çfarë ndihmon kundër peritonitit?

Trajtimi i peritonitit varet kryesisht nga shkaktari i tij.

Trajtimi i peritonitit primar

Peritoniti spontan bakterial trajtohet me antibiotikë. Nëse është një peritonit primar i pakomplikuar, mjekët përdorin antibiotikë nga grupi i substancave aktive të njohura si cefalosporinat e grupit 3a. E pakomplikuar në këtë rast do të thotë që personi i prekur nuk ka shok, obstruksion intestinal, gjakderdhje nga trakti gastrointestinal apo komplikime të tjera. Në raste të rënda, mjeku e administron antibiotikun direkt në qarkullimin e gjakut të pacientit nëpërmjet një pikimi venoz. Kjo lejon që antibiotiku të funksionojë më shpejt.

Në pacientët që kanë komplikime shtesë ose janë alergjikë ndaj grupit të sipërpërmendur të përbërësve aktivë, mund të merren parasysh antibiotikët nga grupi i karbapenemit.

Trajtimi i peritonitit sekondar.

Peritoniti sekondar zakonisht shoqërohet nga një gjendje e përgjithshme e keqe, ndonjëherë kërcënuese për jetën e pacientit. Në këtë rast, presioni i gjakut bie dhe rrahjet e zemrës rriten - shenja të shokut të qarkullimit të gjakut. Prandaj, hapi i parë është stabilizimi i qarkullimit. Monitorimi dhe kujdesi intensiv mjekësor i pacientit është pothuajse gjithmonë i nevojshëm.

Nëse kirurgët duhet të heqin pjesë të zorrëve, ata mund të vendosin një anus artificial. Kjo ripozicionohet pas shërimit të plotë. Në shumicën e rasteve, zgavra e barkut drenohet gjithashtu për të hequr çdo lëng jonormal dhe të shtuar.

Vetë peritoniti trajtohet me disa antibiotikë (siç janë cefalosporinat e gjeneratës së tretë). Pacienti mbetet i shtruar në spital. Kjo lejon që të monitorohet suksesi i terapisë dhe të monitorohen funksionet vitale trupore të pacientit.

Nëse peritoniti sekondar zhvillohet pa dëmtim të organeve, operacioni nuk është i nevojshëm. Si rregull, trajtimi mjekësor me antibiotikë atëherë është i mjaftueshëm.

Çfarë është peritoniti?

Peritoniti ndahet në formë parësore dhe dytësore. Forma primare shfaqet spontanisht për shkak të baktereve dhe për këtë arsye quhet edhe peritonit bakterial spontan. Forma dytësore e peritonitit, nga ana tjetër, e ka origjinën nga sëmundje të tjera inflamatore në zgavrën e barkut. Nëse inflamacioni kufizohet në një zonë të caktuar, quhet peritonit lokal. Nëse prek të gjithë zgavrën e barkut, është peritonit difuz.

Pseudoperitoniti

Peritoniti CAPD

Nëse veshkat e pacientit mezi funksionojnë ose nuk punojnë më fare, zakonisht kërkohet larja e gjakut (dializa). Ai merr përsipër detyrën e veshkave për të hequr produktet e mbeturinave të metabolizmit nga gjaku. Një formë e veçantë e dializës quhet dializa peritoneale ambulatore e vazhdueshme (CAPD), në të cilën trupi detoksifikohet përmes zgavrës së barkut. Në rrethana të caktuara, peritoneumi mund të inflamohet, duke rezultuar në peritonit CAPD. Ky është një ndërlikim i frikshëm dhe shkaku më i zakonshëm për ndërprerjen e dializës peritoneale.

Incidenca e peritonitit

Peritoniti primar është i zakonshëm veçanërisht në sëmundjet e mëlçisë të shoqëruara me ascit.

Diagnoza dhe ekzaminimi

Diagnoza e peritonitit të mundshëm zakonisht kërkon urgjencë. Sidomos një peritonit sekondar purulent bëhet shpejt një urgjencë kërcënuese për jetën që duhet trajtuar shpejt.

Si me çdo sëmundje, mjeku fillimisht pyet pacientin për simptomat që shfaqen. Pacienti duhet gjithashtu të informojë mjekun për operacionet e mëparshme. E njëjta gjë vlen edhe për sëmundjet ekzistuese, për shembull ndryshimet patologjike të mëlçisë dhe sëmundjet kronike inflamatore të zorrëve si sëmundja e Crohn. Ata favorizojnë peritonitin. Por edhe infeksionet dhe sëmundjet e kaluara luajnë një rol, për shembull pankreatiti ose gastriti.

Për të gjetur shkakun e saktë të peritonitit, mjeku do të kryejë (kanë kryer) shpejt disa teste:

Testi i gjakut

Gjatë një ekzaminimi gjithëpërfshirës të gjakut, mjeku kontrollon vlerat, ndryshimet e të cilave tregojnë sëmundjen e një organi të caktuar (siç janë vlerat e mëlçisë ose veshkave). Përveç kësaj, parametrat e inflamacionit mund të rriten. Përcaktimi i sheqerit në gjak është i dobishëm për të marrë në konsideratë pseudoperitonitin e mundshëm.

Ekzaminimi me ultratinguj

Një ekografi jep informacion, veçanërisht në rastin e apendicitit (zgjerimi, mungesa e lëvizjes së zorrëve, duket si një objektiv). Përveç kësaj, mund të zbulohet lëng i lirë (ascit) ose ajër i lirë në bark. Kështu e ngushton mjeku shkaktarin e peritonitit.

Ekzaminimi me rreze X me kontrast

Punksioni i barkut (punksioni i ascitit).

Ky është ekzaminimi më i rëndësishëm për të diagnostikuar peritonitin primar. Mjeku merr një mostër të lëngut të barkut me një gjilpërë të zbrazët që e ngjit në murin e barkut. Nga njëra anë, lëngu i marrë shqyrtohet menjëherë në laborator (për shembull, për të numëruar disa qeliza të gjakut), dhe nga ana tjetër, krijohen të ashtuquajturat kultura, të cilat përdoren për të përcaktuar llojin e baktereve të përfshira në peritoniti.

Tomografia kompjuterike (CT)

Në disa raste, CT mund të përdoret për të gjetur akumulimet e qelbit në zgavrën e barkut. Ai gjithashtu lejon vizualizimin më të saktë të një vendi të mundshëm shpimi.

Ekzaminimi i lëngut të dializës

Nëse pacienti zhvillon peritonit për shkak të dializës peritoneale, pamja e lëngut të dializës është indikative. Pothuajse në të gjitha rastet është e turbullt dhe në të mund të gjenden qeliza të bardha.

Peritoniti: Parandalimi