Ereksioni i vazhdueshëm (priapizëm)

Priapos adhurohej nga grekët e lashtë si perëndia e seksualitetit dhe pjellorisë, sot ai i jep emrin e tij një çrregullimi seksual. Priapizmi është një ereksion i përhershëm zakonisht i dhimbshëm që zgjat më shumë se dy orë, edhe pse kënaqësia, ejakulimi dhe orgazma mungojnë. Një shumëllojshmëri e gjerë sëmundjesh mund të jenë shkaku i ereksionit të pafund. Nëse trajtimi profesional nuk fillon brenda pak orësh (maksimumi deri në gjashtë orë), ekziston rreziku i dëmtimit serioz (disfunksioni erektil, etj.). Priapizmi është një situatë emergjente urologjike dhe për këtë arsye duhet të trajtohet sa më shpejt që të jetë e mundur.

Si ndodh një ereksion i përhershëm?

Një ereksion normal rezulton nga relaksimi i muskujve brenda penisit me një rritje të njëkohshme të furnizimit me gjak nga arteriet. Kjo bën që indi erektil i anëtarit mashkullor (corpora cavernosa) të fryhet, gjë që parandalon daljen në vena dhe rrjedhimisht kthimin e gjakut nga penisi. Pas ejakulimit, arteriet ngushtohen përsëri, gjë që redukton presionin në vena dhe në këtë mënyrë ereksionin (detumescencën).

Priapizmi shfaqet në rreth 60 përqind të të gjitha rasteve pa një shkak të njohur (i ashtuquajturi priapizëm idiopatik). Në 40 përqind të mbetur - këto forma referohen si priapizëm dytësor - ereksioni i përhershëm shpesh shkaktohet nga një nga sëmundjet/situatat e mëposhtme:

  • Sëmundjet e gjakut, në veçanti anemia drapërocitare, plazmocitoma, talasemia (anemia mesdhetare) policitemia dhe leucemia
  • Lëndimet (penisi ose palca kurrizore), të lidhura me operacionin ose pas aksidenteve
  • Sistemi nervor i dëmtuar, veçanërisht lëndimet e shtyllës kurrizore, më rrallë skleroza e shumëfishtë (MS) ose diabeti mellitus
  • Tumore të ndryshme
  • Abuzimi me alkoolin dhe drogën
  • Medikamente për trajtimin e impotencës (veçanërisht ato që administrohen si injeksion në penis në të ashtuquajturën terapi me auto-injeksion të indit erektil (SKAT)):
  • Medikamente të tjera, veçanërisht në rast të mbidozimit:
Barnat psikotrope (Trazodone dhe Chlorpromazine)
Medikamente për presionin e gjakut (Prazosin dhe Nifedipine)
imunosupresantët
kortizon

Çfarë simptomash shfaqen?

Ereksioni i përhershëm i dhimbshëm (më shumë se dy orë) pa përfshirjen e glansit në mungesë të stimulimit seksual. I ashtuquajturi priapizëm me rrjedhje të lartë mund të jetë gjithashtu pa dhimbje. Shpesh ka një lakim lart të penisit. Pas orëve, lafsha, glasi dhe më vonë i gjithë penisi bëhen blu.

Si trajtohet priapizmi?

Diagnoza bëhet në bazë të përshkrimit të pacientit. Ekzaminimet me ultratinguj (sonografia dupleks) dhe analiza e mostrës së gjakut nga indi erektil japin informacion për shkakun e priapizmit.

Trajtimi konsiston në trajtimin e menjëhershëm të dhimbjes dhe masa të tjera. Mjeku fillimisht përpiqet të zvogëlojë ënjtjen e penisit me ilaçe. Përbërësi aktiv terbutalina në formë tabletash është veçanërisht i suksesshëm për priapizmin me rrjedhje të lartë pas terapisë SKAT dhe për priapizmin spontan, që shfaqet shpesh. Nëse nuk ka përmirësim pas rreth 30 minutash, gjaku aspirohet nga indi erektil duke përdorur një shiringë. Nëse ereksioni ndodh përsëri, barnat vazokonstriktore (etilefrin, epinefrina) ose blu metilen injektohen direkt në indin erektil. Opsioni i fundit është një procedurë kirurgjikale në të cilën ose zvogëlohet furnizimi me gjak arterial në penis (embolizimi selektiv i arterieve penile) ose rrjedhja venoze përmirësohet (operimi i shantit).