Fenilalanina: Efektet, Përdorimet, Efektet anësore

Si funksionon fenilalanina

Që trupi të funksionojë, ai ka nevojë për proteina. Ata ndërtojnë muskujt, për shembull, por gjenden gjithashtu në çdo qelizë të trupit, ku transportojnë substanca, rregullojnë reaksionet kimike dhe formojnë vende lidhëse (receptorë) për një numër të madh substancash të dërguar.

Blloqet ndërtuese të proteinave janë të ashtuquajturat aminoacide. Disa prej tyre mund të prodhohen nga vetë trupi (aminoacide jo esenciale), të tjerët duhet të gëlltiten me ushqim (aminoacide esenciale).

Fenilalanina është një nga aminoacidet thelbësore, d.m.th. është në dispozicion të trupit vetëm përmes ushqimit. Është e nevojshme për të ndërtuar proteina dhe gjithashtu formon pararendësin e shumë hormoneve që rregullojnë një shumëllojshmëri të gjerë funksionesh në trup.

Absorbimi, zbërthimi dhe ekskretimi

Kur përdoret fenilalanina?

Fenilalanina është një përbërës i solucioneve ushqyese për ushqimin artificial, të cilat administrohen nëpërmjet një tubi ose infuzioni.

Si përdoret fenilalanina

Aminoacidi zakonisht administrohet në përzierje të gatshme së bashku me aminoacide të tjera ose në formën e ushqyerjes me tub ose infuzionit. Doza dhe përbërja përcaktohen individualisht për çdo pacient bazuar në gjendjen ushqyese dhe sëmundjen.

Cilat janë efektet anësore të fenilalaninës?

Fenilalanina mund të shkaktojë efekte anësore nëse mbidozohet ose nëndozohet.

Nëse përthithet shumë nga aminoacidi, trupi përpiqet të nxjerrë jashtë. Në afat të gjatë, kjo mund të çojë në një dëmtim funksional të veshkave.

Çfarë duhet pasur parasysh kur merrni fenilalaninë?

contraindications

Aminoacidi nuk duhet të administrohet nëse trupi nuk është në gjendje ta zbërthejë atë për shkak të një sëmundjeje (p.sh. fenilketonuria).

ndërveprime të drogës

Nuk dihen ndërveprime me barnat.

Kufizimi i moshës

Ekzistojnë preparate të veçanta pediatrike për përdorim te fëmijët.

Shtatzënia dhe laktacioni

Nuk ka gjetje specifike për përdorimin gjatë shtatzënisë dhe laktacionit.

Meqenëse fenilalanina gjendet natyrshëm në dietë, preparatet që përmbajnë aminoacidin në doza të zakonshme ditore mund t'u jepen grave shtatzëna dhe nënave me gji, nëse përthithja përmes dietës normale nuk është e mundur.

Si të merrni medikamente që përmbajnë fenilalaninë

Ilaçet që përmbajnë fenilalaninë zakonisht kërkojnë një recetë në Gjermani, Austri dhe Zvicër, sepse sasia e saktë e ushqimit artificial që nevojitet duhet të përcaktohet nga një mjek.

Nga kur njihet fenilalanina?

Fenilalanina u zbulua në 1879 dhe u nxor nga disa qeliza bakteriale. Që atëherë, përbërja e proteinave nga blloqet ndërtuese të aminoacideve në përgjithësi është studiuar shumë tërësisht dhe funksionet e tyre në trup janë hulumtuar.

Çfarë tjetër duhet të dini për fenilalaninën

Suplementet dietike përmbajnë fenilalaninë të prodhuar në mënyrë sintetike, e cila është një përzierje e dy formave të aminoacidit (D,L-fenilalaninë). Megjithatë, trupi mund të përdorë vetëm L-fenilalaninën natyrale për prodhimin e proteinave dhe sintezën e hormoneve.

Thuhet se fenilalanina ka një efekt kundër depresionit. Trupi ka substanca të ndryshme mesazhere që rregullojnë reagimet ndaj rrethanave të jashtme si stresi, frika ose ankthi. Normalisht, substanca të tilla lajmëtare janë në ekuilibër.

Trajtimi i depresionit është gjithmonë në duart e një mjeku me përvojë, sepse kjo përfshin jo vetëm terapinë me ilaçe, por edhe kujdesin psikologjik. Prandaj, diskutoni me mjekun tuaj çdo përpjekje për trajtim me fenilalaninë ose ilaçe të tjera pa recetë.