Fosfati: Çfarë zbulon vlera e laboratorit tuaj

Çfarë është fosfati?

Fosfati është një kripë e acidit fosforik. Gjendet në 85 për qind të kockave dhe dhëmbëve, 14 për qind në qelizat e trupit dhe një për qind në hapësirën ndërqelizore. Në kockë, fosfati lidhet me kalciumin dhe ruhet si fosfat kalciumi (fosfat kalciumi).

Përveç kësaj, fosfati është një furnizues i rëndësishëm i energjisë: komponimet fosfate të pasura me energji (ATP) janë të pranishme në plazmën e qelizave, të cilat furnizojnë qelizat me energji për procese të ndryshme metabolike përmes një reaksioni kimik. Fosfati është gjithashtu një komponent i ADN-së dhe vepron si një tampon acid në gjak dhe urinë.

I ashtuquajturi parathormon, i cili formohet në gjëndrat paratiroide, nxit sekretimin e fosfatit nëpërmjet veshkave. Hormonet e rritjes, hormonet tiroide, insulina dhe kortizoni reduktojnë sekretimin e fosfatit.

Metabolizmi i fosfatit është i lidhur ngushtë me ekuilibrin e kalciumit dhe vitaminës D. Nëse gjaku përmban shumë fosfat, ai është njëkohësisht i ulët në kalcium dhe anasjelltas.

Nëse ka shumë fosfat në gjak, kjo quhet hiperfosfatemia. Kjo mund të çojë në kruajtje të rëndë, kalcifikim të valvulave të zemrës ose ankesa të përbashkëta të ngjashme me përdhesin.

Kur përcaktohet niveli i fosfatit?

Mjeku përcakton nivelin e fosfatit të pacientit kur ai dyshon për një çrregullim të metabolizmit të kalciumit. Matja indikohet edhe në rastet e gurëve në veshka. Gjithashtu, niveli i fosfatit përcaktohet si pjesë e kontrolleve për insuficiencë kronike të veshkave, pas operacionit në tiroide, në rastet e çrregullimeve të rënda të tretjes dhe abuzimit me alkoolin.

Fosfati përcaktohet nga serumi i gjakut, plazma e heparinës ose urina e mbledhur gjatë 24 orëve (urina 24-orëshe). Pacienti duhet të jetë agjërues kur të merret gjaku.

Fosfati - vlera normale

Vlera normale

Të rritur

0.84 – 1.45 mmol/l

Fëmijë

sapolindur

1.6 – 3.1 mmol/l

deri në 12 muaj

1.56 – 2.8 mmol/l

1 - vitet 6

1.3 – 2.0 mmol/l

7 - vitet 13

1.0 – 1.7 mmol/l

mbi 13 vjet

0.8 – 1.5 mmol/l

Gama normale e fosfatit në urinën e grumbulluar 24-orëshe është 16 deri në 58 mmol/24 orë.

Kur rritet vlera e fosfatit?

Nëse ka shumë fosfat inorganik në gjak, kjo quhet hiperfosfatemia. Kushtet e mëposhtme mund të jenë shkaku:

  • Dobësia e veshkave (insuficienca renale)
  • Akromegalia (sëmundje hormonale me mbiprodhim të hormonit të rritjes)
  • Tumoret e kockave dhe metastazat (shih shënuesit e tumorit)
  • Prishja e qelizave të gjakut (çlirimi i fosfatit nga qelizat e gjakut)

Nivelet e gjakut të fosfatit janë gjithashtu të ngritura në mbidozë të vitaminës D.

Kur ulet niveli i fosfatit?

Nivelet e fosfatit në gjak ulen në:

  • tërheqja e alkoolit në alkoolizmin kronik
  • ulur nivelin e kalciumit në gjak
  • Vitamina D mangësi
  • dobësi renale (insuficiencë renale)
  • ushqyerja artificiale (herë pas here)

Nivelet e ngritura të fosfatit në urinë mund të tregojnë hiperparatiroidizëm.

Çfarë duhet bërë në rast të ndryshimit të vlerave të fosfatit?

Nëse keni mungesë fosfati, duhet të hani ushqime që përmbajnë shumë fosfat dhe vitaminë D. Këto përfshijnë, për shembull, qumështin dhe pijet e gazuara. Në të kundërt, në rastin e hiperfosfatemisë, marrja e fosfatit dhe vitaminës D duhet të reduktohet. Megjithatë, rregullimi i bilancit të fosfatit duhet të bëhet gjithmonë nën mbikëqyrjen mjekësore, sepse përqendrimi i fosfatit mund të ndikojë edhe në funksionimin e zemrës, ndër të tjera.