Terapia fizike: Metodat dhe aplikimi

Çfarë është terapia fizike?

Terapia fizike ose mjekësia fizike është një nga mjetet juridike dhe përdoret nga terapistë fizikë të trajnuar. Terapia fizike përfshin procedura të ndryshme që të gjitha kanë një gjë të përbashkët: përdorin stimuj të jashtëm për të shkaktuar një përgjigje fizike natyrale. Nxehtësia, të ftohtit, presioni ose tërheqja, stimujt elektrikë ose ushtrimet e fizioterapisë aktivizojnë disa procese në trup që ndihmojnë në eliminimin e mosfunksionimit muskuloskeletor, dhimbjes, problemeve të qarkullimit të gjakut ose gjendjeve të lëkurës.

Ilaçi: Masazh terapeutik

Çfarë është një masazh terapeutik?

Këtu, terapisti punon në pjesën e prekur të trupit me doreza të veçanta masazhi. Teknikat e provuara përfshijnë goditjen, goditjen, brumosjen dhe fërkimin. Në këtë mënyrë stimulohen lëkura, indi nënlëkuror, muskujt, tendinat dhe indi lidhor si dhe nervat e lidhur, enët e gjakut dhe limfatike.

Fushat kryesore të aplikimit të kësaj metode përfshijnë tensionin muskulor, dhimbjet kronike, ngjitjet dhe dhëmbjet në inde dhe çrregullimet e tretjes.

Si aplikohet masazhi terapeutik?

Në varësi të simptomave, ekzistojnë metoda të ndryshme masazhi, duke filluar nga terapia klasike e masazhit (KMT), masazhi i indit lidhor, drenazhi limfatik dhe masazhi i zorrës së trashë (zorrëve) deri te masazhi periosteal (periostal) dhe nënujor.

Kur masazhi terapeutik nuk është i përshtatshëm?

Ka disa kundërindikacione për të cilat masazhi terapeutik nuk duhet të përdoret. Këto përfshijnë lëndime akute muskuloskeletore, çarje të freskëta të muskujve, sëmundje febrile dhe trombozë akute dhe infeksione febrile.

Për më shumë informacion mbi masazhin terapeutik, shihni artikullin Masazh terapeutik.

Ilaçi: Terapia me inhalacion

Çfarë është terapia me inhalacion?

Kur të përdoret terapia me inhalacion?

Sëmundjet e rrugëve të frymëmarrjes janë fushat tipike të aplikimit për këtë metodë të terapisë fizike. Këto përfshijnë, për shembull, bronkitin akut dhe kronik, astmën bronkiale dhe sëmundjen pulmonare obstruktive kronike (COPD).

Si përdoret terapia me inhalacion?

Personi i prekur thith substancat aktive të nebulizuara. Sisteme të ndryshme aplikimi janë të disponueshme për këtë qëllim, për shembull maska ​​inhalimi, inhalatorë me dozë të matur, nebulizues jet ose nebulizues tejzanor.

Kur terapia me inhalacion nuk është e përshtatshme?

Reaksionet alergjike si kolla flasin kundër terapisë me inhalacion.

Për më shumë informacion mbi terapinë e inhalimit, shihni artikullin Inhalimi.

Ilaçi: Terapia me ushtrime

Çfarë është terapi ushtrimore?

Kur përdoret terapi ushtrimore?

Masat e fizioterapisë përdoren, për shembull, pas lëndimeve aksidentale, si një shtesë e terapisë, si për kancerin, sëmundjet kardiovaskulare dhe metabolike dhe si masë parandaluese. Ato gjithashtu mund të kenë një efekt ngritës të humorit në sëmundjet mendore si depresioni.

Si aplikohet terapia e ushtrimeve?

Metodat kryesore të terapisë ushtrimore janë fizioterapia dhe terapi manuale.

Kur terapia e ushtrimeve nuk është e përshtatshme?

Metodat e terapisë së ushtrimeve nuk janë të përshtatshme, për shembull, për dëmtimet akute të sistemit muskuloskeletor si frakturat e freskëta të kockave dhe infeksionet febrile.

Për më shumë informacion mbi terapinë e ushtrimeve, shihni artikullin Terapia e ushtrimeve.

Ilaçi: Elektroterapia

Çfarë është elektroterapia?

Kur përdoret elektroterapia?

Kjo formë e trajtimit të fizioterapisë zakonisht përdoret si një ndihmës për të nxitur procesin e shërimit, për të stimuluar qarkullimin, për të relaksuar muskujt ose për të lehtësuar dhimbjen.

Si përdoret elektroterapia?

Ekzistojnë lloje të ndryshme të elektroterapisë që trajtojnë simptoma të ndryshme me terapi fizike të synuar:

 • Terapia me rrymë direkte: nxit qarkullimin e gjakut
 • Terapia me frekuencë të ulët: ka një efekt shtesë anti-inflamator dhe qetësues
 • Terapia me frekuencë mesatare: përmirëson metabolizmin e muskujve
 • Terapia me frekuencë të lartë: liron muskujt e tensionuar dhe nxit procesin e shërimit pas lëndimeve

Kur elektroterapia nuk është e përshtatshme?

Çfarë duhet t'i kushtoj vëmendje para dhe pas elektroterapisë?

Pas trajtimit, duhet të pastroni dhe aplikoni krem ​​në zonat e lëkurës ku janë vendosur elektrodat. Nëse elektroterapia përdoret për të trajtuar dhimbjen, duhet të bëni një pushim për të paktën 14 ditë pas rreth 10 seancave.

Për më shumë informacion mbi elektroterapinë, shihni artikullin Elektroterapia.

Ilaçi: Banja me acid karbonik

Çfarë është një banjë me acid karbonik?

Terapive fizike i përkasin edhe banjat me acid karbonik. Në një banjë me acid karbonik, laheni në ujë të cilit i është shtuar acidi karbonik. Raporti i përzierjes duhet të jetë së paku një gram dioksid karboni për kilogram ujë.

Kur përdoren banjot me acid karbonik?

Banjat me acid karbonik përdoren kryesisht në terapi fizike për trajtimin e çrregullimeve të lehta të qarkullimit të gjakut dhe hipertensionit të moderuar. Prandaj, indikacionet klasike përfshijnë si më poshtë:

 • Format e lehta të sëmundjes okluzive arteriale periferike
 • Çrregullime të mikroqarkullimit të lëkurës
 • Çrregullime kardiovaskulare
 • Çrregullime të qarkullimit venoz
 • Ulçera të lëkurës, ulçera venoze
 • Pamjaftueshmëria venoze kronike
 • reumatizmi

Si aplikohet një banjë me acid karbonik?

Dallohen format e mëposhtme të aplikimit, në varësi të burimit themelor të acidit karbonik:

 • Banja natyrale të acidit karbonik: Burimet natyrale të acidit karbonik janë të disponueshme në Gjermani, për shembull në Bad Salzuflen dhe Bad Ems.
 • Banja me acid karbonik artificial: të përgatitura mekanikisht ose kimikisht. Mekanikisht duke shtuar acid karbonik të gaztë nga një shishe çeliku në ujë. Kimikisht duke shtuar hidrogjen karbonat natriumi si bartës të acidit karbonik dhe, për shembull, sulfat alumini si gjenerues të acidit karbonik.
 • Banjat e thata/banjot me gaz me acid karbonik: kryhen në vaska të sediljeve me ngrohje elektrike ose, në rastin e banjove të pjesshme, me ndihmën e një kutie të nxehtë me një hapje për krahun ose këmbën. Dioksidi i karbonit futet në pajisje për trajtim.

Kur banja me acid karbonik nuk është e përshtatshme?

 • Sëmundjet febrile
 • Infrakt
 • Ekzemë e madhe, që qan
 • Infarkt akut i miokardit
 • Infeksionet e plagëve (gangrena)

Çfarë duhet t'i kushtoj vëmendje gjatë një banjë me acid karbonik?

Gjatë banjës duhet të lëvizni sa më pak në mënyrë që të mos ulet përqendrimi i acidit karbonik në ujë. Përveç kësaj, duhet pasur kujdes që koka të mbahet shumë mbi buzën e vaskës në mënyrë që të mos thithë shumë gaz. Pas një trajtimi me acid karbonik, duhet të pushoni për të paktën 30 minuta.

Ilaçi: Termoterapia

Çfarë është termoterapia?

Si procedurë fizioterapie, termoterapia përfshin trajtime me nxehtësi dhe të ftohtë. Të dyja procedurat kanë një efekt në tensionin e muskujve dhe qarkullimin e gjakut dhe gjithashtu lehtësojnë dhimbjen.

Kur e përdorni termoterapinë?

Si aplikohet termoterapia?

Mjete të ndryshme janë në dispozicion për trajtime termike, duke përfshirë ultratinguj, infra të kuqe dhe ajër të nxehtë, për shembull. Aplikacionet e terapisë së ftohtë funksionojnë me banjë akulli, mbështjellës akulli ose gaz të ftohtë, për shembull.

Kur termoterapia nuk është e përshtatshme?

Terapia e nxehtësisë është kundërindikuar në, për shembull:

 • Inflamacionet akute si infeksionet e ngjashme me gripin ose inflamacionet akute të kyçeve
 • Pamjaftueshmëria kardiake
 • Tensioni i lartë i gjakut (hipertensioni)
 • Hipertireoza (gjëndra tiroide tepër aktive)
 • Kanceri në një fazë të avancuar
 • Metodat e terapisë së ftohtë nuk duhet të përdoren për:
 • Krioglobulinemia (një formë e caktuar e inflamacionit vaskular).
 • urtikaria e ftohtë (formimi i gërvishtjeve në lëkurë në përgjigje të stimujve të ftohtë)
 • Çrregullime të qarkullimit të gjakut si sindroma e Raynaud-it (sulmet e fluksit të zvogëluar të gjakut në gishtat e duarve dhe këmbëve) Për më shumë informacion mbi termoterapinë, shihni artikullin Termoterapia.

Mjetet juridike: Terapia manuale

Fushat tipike të aplikimit për terapi manuale janë ankesat e shtyllës kurrizore, dhimbjet e kyçeve, dhimbjet e muskujve dhe sëmundjet reumatike.

Terapia manuale mund të kryhet vetëm nëse nuk ka dëmtime akute në shtyllën kurrizore si fraktura, djegie, inflamacion ose metastaza.

Për më shumë informacion mbi terapinë manuale, shihni artikullin Terapia manuale.