PIMS: Simptomat, Shkaku, Trajtimi

Vështrim i shkurtër

 • Përkufizimi: PIMS (PIMS-TS, gjithashtu MIS-C) është një sëmundje inflamatore e rëndë, akute që prek organe të shumta. PIMS zakonisht manifestohet dy deri në tetë javë pas infeksionit me koronavirus tek fëmijët. Përveç kësaj, mjekët vëzhgojnë gjithashtu të ashtuquajturin MIS-A - "sindroma PIMS tek të rriturit" - në raste shumë të rralla.
 • Frekuenca: PIMS është jashtëzakonisht e rrallë; vlerësohet se një në 3,000 deri në 4,000 fëmijë të prekur nga Covid-19 mund të preket; djemtë preken më shpesh.
 • Shkaku: Deri tani e paqartë; mjekët dyshojnë për një reagim imunitar të keqdrejtuar, tejkaluar, në të gjithë trupin, të shkaktuar nga një infeksion i kaluar me koronavirus.
 • Parandalimi: Vaksinimet kundër koronavirusit ulin ndjeshëm rrezikun e kontraktimit të PIMS.
 • Trajtimi: Trajtim intensiv mjekësor, terapi shtypëse të sistemit imunitar, administrim i barnave antikoagulante nëse është e nevojshme, antibiotikë nëse është e nevojshme në rast të infeksionit bakterial shoqërues.

Çfarë është PIMS?

PIMS është një sëmundje inflamatore e rëndë dhe akute, por e rrallë tek fëmijët dhe adoleshentët. Zakonisht ndodh disa deri në disa javë pas infektimit me Sars-CoV-2. Mjekët besojnë se sistemi imunitar reagon ndaj infeksionit me koronavirus dhe shkakton procese të rënda inflamatore në të gjithë trupin (inflamacion sistemik).

 • Sindroma inflamatore e shumësistemeve pediatrike (PIMS)
 • Sindroma inflamatore e shumësistemeve pediatrike e lidhur përkohësisht me SARS-CoV-2 (PIMS-TS)
 • Sindromi Inflamator Multisistemik tek Fëmijët (MIS-C)

Mjekët vërejnë se rrallë një pamje e ngjashme klinike shfaqet te pacientët e rritur (të rinj) pas një infeksioni Sars-CoV-2. Mjekët më pas flasin për “Sindromin Inflamator Multisistemik tek të rriturit (të rinjtë)”, shkurt MIS-A – dmth.

Simptoma kryesore e PIMS është ethet e rënda që vazhdojnë për të paktën dy deri në tre ditë. Zakonisht vendoset në dy deri në tetë javë pasi një person ka pasur një infeksion koronavirus.

Përveç kësaj, simptomat e mëposhtme mund të shfaqen me PIMS:

 • Individët e prekur përjetojnë simptoma gastrointestinale si të vjella, nauze, diarre dhe/ose dhimbje barku.
 • Në sy, PIMS manifestohet me konjuktivit (dypalësh).
 • Shpesh nyjet limfatike janë të fryra në PIMS.
 • Simptomat PIMS të sistemit kardiovaskular janë probleme të qarkullimit të gjakut për shkak të rënies së presionit të gjakut, palpitacioneve ose belbëzimit të zemrës, madje edhe dështimi i qarkullimit të gjakut. Muskuli i zemrës ose perikardi mund të jenë inflamuar.
 • Problemet e sistemit nervor manifestohen me dhimbje koke, ndjenjë dobësie, shqetësime shqisore dhe/ose vështirësi në përqendrim.
 • Mpiksjet e gjakut formohen më lehtë me PIMS. Prandaj, rreziku i trombozës rritet.

E rëndësishme: Jo të gjithë fëmijët i zhvillojnë të gjitha simptomat e mësipërme! Megjithatë, nëse fëmija juaj zhvillon simptoma dhe temperaturë të rëndë dhe një infeksion koronavirus është i fundit, duhet të konsultoheni menjëherë me një mjek!

Sindroma PIM tek të rriturit (MIS-A) gjithashtu shkakton simptoma të ngjashme.

Kush preket nga PIMS?

Megjithatë, incidenca e saktë nuk mund të përcaktohet në mënyrë të besueshme për shkak të të dhënave të kufizuara në dispozicion. Ekspertët vlerësojnë se një në 3,000 deri në 4,000 fëmijë mund të preket. Megjithatë, shifrat ndryshojnë shumë.

Në periudhën nga 27 maj 2020 deri më 23 janar 2022, janë raportuar gjithsej 593 raste PIMS te fëmijët dhe adoleshentët në Gjermani. Më shumë se gjysma e fëmijëve të prekur ishin katër deri në dhjetë vjeç në kohën e sondazhit.

Nëse incidenca e përgjithshme e infeksionit në popullatë rritej, rastet e regjistruara PIMS gjithashtu rriteshin. Besohet se rreziku i PIMS varet shumë nga varianti viral i përfshirë.

Megjithatë, veçanërisht fëmijët e pavaksinuar janë ende në rrezik nga PIMS. Por edhe ata që ende nuk janë infektuar dhe për këtë arsye nuk kanë krijuar ende imunitet. Vaksinimi ose një infeksion i kaluar duket se redukton ndjeshëm rrezikun e PIMS. Sa kohë zgjat kjo mbrojtje është aktualisht e paqartë.

Çfarë e shkakton PIMS?

Reagimi imunitar i gabuar postviral si një nxitës për PIMS.

Së pari, virusi hyn në traktin respirator përmes fytit dhe shumohet atje. Kjo aktivizon sistemin imunitar. Kjo nga ana tjetër stimulon qelizat mbrojtëse T, të cilat më pas prodhojnë substanca të dërguara pro-inflamatore (citokina, kemokina).

Për më tepër, ekspertët po diskutojnë nëse rreziku i PIMS tek fëmijët rritet nga një predispozitë (gjenetike).

PIMS si një ndërlikim vaksinimi?

Në raste shumë të rralla, vaksinat kundër koronavirusit mund të çojnë në komplikime. Këtë e tregojnë raportet e sigurisë të publikuara nga Instituti Paul Ehrlich (PEI) gjatë fushatës së vaksinimit. Shembuj të spikatur të këtyre efekteve anësore janë reaksionet e rënda alergjike, inflamacioni i muskujve të zemrës (miokarditi) ose perikardi (perikardit).

Megjithatë, aktualisht nuk ka të dhëna të besueshme ose studime sistematike për këtë ndërlikim shumë të rrallë. Përveç kësaj, përfitimi i vaksinimit është shumë më i lartë se rreziku i vuajtjes së komplikimeve të vaksinimit, sipas ekspertëve.

Kjo do të thotë që rreziku i PIMS pasi të keni kaluar një infeksion koronavirus është dukshëm më i lartë se rreziku i PIMS për shkak të vaksinimit.

Kur është i pranishëm PIMS?

Hetimet

Nëse mjekët dyshojnë për PIMS, ata do të organizojnë një numër hetimesh të mëtejshme. Kjo perfshin:

 • Ekografia e zemrës: Mjekët kërkojnë ndryshime jonormale, si p.sh. një derdhje në qeskën perikardiale (efuzion perikardial) ose probleme me valvulat e zemrës. Ata gjithashtu kontrollojnë veprimin e pompimit.
 • EKG: Në PIMS, për shembull, shihen më shumë rrahje ekstra të zemrës (ekstrasistola).
 • X-ray ose CT toraks: Në imazhet me rreze X, mjekët mund të zbulojnë efuzione, pneumoni ose edemë pulmonare, për shembull.
 • Ekografia (sonografia) e barkut: Në rastin e ankesave të aparatit tretës, mjekët përdorin ultratinguj për të përjashtuar shkaqe të tjera si apendiciti. Përveç kësaj, ata zbulojnë lëngun abdominal (ascit), një mëlçi të zmadhuar ose zorrë të përflakur, siç mund të ndodhë me PIMS.
 • Përcaktimi i vlerave të gjakut: Nivelet e gjakut të inflamacionit si proteina C-reaktive ose interleukin-6 (IL-6) janë të ngritura. Qelizat e kuqe të gjakut ose trombocitet mund të reduktohen nga PIMS. Përveç kësaj, mjekët kontrollojnë funksionet e organeve dhe zbulojnë çrregullime të koagulimit.

Mjekët gjithashtu përjashtojnë kushte të tjera serioze që mund të shkaktojnë simptoma të ngjashme. Këto mund të përfshijnë helmim gjaku (sepsë), infeksion të zorrëve ose sëmundje të rënda të zemrës ose mushkërive.

Përkufizimi i rastit PIMS

 • Fëmijët dhe adoleshentët deri dhe përfshirë 19 vjeç
 • Infeksioni Sars-CoV-2 i provuar ose i mundshëm për shkak të kontakteve me rrezik.
 • Ethe për të paktën tre ditë (më shumë se 48 orë, sipas Shoqatës Gjermane për Sëmundjet Infektive të Pediatrisë)

Dhe të paktën dy nga kriteret e mëposhtme:

 • skuqje të lëkurës (ekzantemë) ose konjuktivit dypalësh jo purulent ose inflamacion të lëkurës ose mukozës
 • presioni i ulët i gjakut (hipotensioni arterial) ose shoku
 • çrregullimi i koagulimit të gjakut (koagulopatia)
 • probleme akute të traktit tretës (diarre, të vjella, dhimbje barku, apendiksiti i dyshuar)

dhe

 • anomalitë në numërimin e gjakut
 • vlera të larta të inflamacionit (CRP, PCT, ESR, etj.)

Aktualisht, nuk ka kritere uniforme diagnostikuese në mbarë botën. Qendra e SHBA për Kontrollin e Sëmundjeve (CDC), për shembull, rendit kritere paksa të ndryshme (p.sh. mosha nën 21 vjeç, ethe mbi 24 orë, të paktën dy sisteme organesh të prekura si zemra ose trakti tretës).

PIMS apo sindroma Kawasaki?

PIMS është shumë i ngjashëm me të ashtuquajturën sindromë Kawasaki. Në të dyja, sistemi imunitar reagon shumë pas një infeksioni. Sidoqoftë, ato janë sëmundje të ndryshme:

Në sindromën Kawasaki, enët e gjakut të përmasave të vogla dhe të mesme inflamohen. Kryesisht prek fëmijët e vegjël nga mosha dy deri në pesë vjeç. Sëmundja fillon me temperaturë të lartë që zgjat më shumë se pesë ditë. Ashtu si me PIMS, ka disa kritere që duhet të plotësohen për diagnozën.

Pacientët PIMS, nga ana tjetër, priren të jenë më të vjetër se pacientët Kawasaki dhe kanë më shumë gjasa të kenë kurse të rënda. Për më tepër, fëmijët me PIMS kanë shumë më shumë gjasa të kenë simptoma gastrointestinale. Përveç kësaj, mund të ndodhin anomali neurologjike ose shqetësime të frymëmarrjes, të cilat janë të rralla në Kawasaki.

Për shkak se infeksionet mund të shkaktojnë sindromën PIMS dhe Kawasaki, diagnoza nuk është gjithmonë e lehtë. Për më tepër, mjekët besojnë se ka mbivendosje.

 • Sars-CoV-2 jo-Kawasaki PIMS (jo-KS-PIMS): Këto janë raste të pastra PIMS sipas kritereve të mësipërme. Zbatohet maksimumi vetëm një kriter Kawasaki.
 • (Sars-CoV-2) Sindroma Kawasaki (KS): Individët e prekur përmbushin të paktën dy nga pesë kriteret e Kawasaki, por jo ato për PIMS.
 • Sars-CoV-2 PIMS plus sindroma Kawasaki (KS-PIMS) përfshin rastet PIMS në të cilat fëmijët gjithashtu plotësojnë më shumë se dy nga pesë kriteret Kawasaki.

PIMS apo TSS (Sindroma e Shokut Toksik)?

Simptomat e PIMS janë në një farë mase të ngjashme me të ashtuquajturën sindromë të shokut toksik (TSS).

TSS është gjithashtu një sëmundje akute, kërcënuese për jetën me shumë organe, që ndonjëherë shkakton ethe të rënda, rënie të shpejtë të presionit të gjakut dhe skuqje të lëkurës. Si rregull, TSS përparon me shpejtësi dhe mund të jetë fatale nëse nuk trajtohet.

Këto toksina janë në gjendje të aktivizojnë shumë fort disa qeliza imune, duke shkaktuar kështu një përgjigje imune të pakontrolluar të keqdrejtuar. Për shkak të vetive të tilla, këto toksina bakteriale quhen "toksina me veti superantigjen". TSS kërcënon gjithashtu një stuhi citokine kërcënuese për jetën që dëmton shumë sisteme organesh.

Lexoni më shumë rreth sindromës së shokut toksik dhe si trajtohet këtu.

Si mund ta mbroni fëmijën tuaj nga PIMS?

Trajtimi i PIMS tek fëmijët

PIMS zakonisht mund të trajtohet shumë mirë. Mjekë nga specialitete të ndryshme – si sëmundjet infektive, reumatologjia ose kardiologjia – punojnë ngushtë së bashku për të ofruar kujdesin më të mirë të mundshëm për fëmijët e prekur.

Shumë fëmijë dhe adoleshentë shtrohen në repartin e terapisë intensive, ku gjendja e tyre monitorohet vazhdimisht. Përveç kësaj, të gjitha mjetet janë në dispozicion për të reaguar shpejt nëse gjendja përkeqësohet.

 • Administrimi i barnave anti-inflamatore
 • Administrimi i barnave antikoagulante
 • Administrimi i barnave shoqëruese (p.sh. për të stabilizuar qarkullimin)

Medikamente për inflamacionin PIMS

Por këto barna nuk janë gjithmonë të mjaftueshme për të ndaluar PIMS. Më pas mjekët përdorin përbërës të tjerë aktivë:

Anakinra: Ky është një imunosupresant i fuqishëm (inhibitor interleukin-1). Ilaçi shtyp përgjigjen imune të trupit dhe zakonisht përdoret për artritin reumatoid. Për të shmangur efektet anësore të rënda pas dhënies së trajtimit (“efekti i rikthimit”), doza e anakinrës zvogëlohet gradualisht dhe trajtimi ndërpritet në mënyrë të sigurt.

Infliximab: Në varësi të rastit - për shembull, nëse trakti gastrointestinal është shumë i përfshirë - infliximab (i njohur si një bllokues TNF-alfa) mund të qetësojë proceset e tepërta inflamatore. Mjekët zakonisht përshkruajnë përbërësin aktiv për kolitin ulceroz ose sëmundjen e Crohn. Është i përshtatshëm për fëmijët e moshës gjashtë vjeç e lart.

Medikamente të tjera për PIMS

Në kurse të rënda, ndonjëherë nevojiten medikamente për të stabilizuar qarkullimin (terapia me katekolamina).

Nëse ka dëshmi të një infeksioni bakterial shtesë, jepet terapi me antibiotikë.

Kursi i sëmundjes dhe prognozës

Sëmundja inflamatore PIMS shfaqet rreth dy, zakonisht katër deri në tetë javë pas një infeksioni Sars-CoV-2. Nëse nuk trajtohen, proceset inflamatore janë të rrezikshme dhe mund të jenë fatale në rastet më të këqija.

Megjithatë, rreth pesë për qind e fëmijëve të prekur zhvillojnë dëmtime dytësore, për shembull në sistemin kardiovaskular. Me sa duket ato vijnë nga dëmtimi i muskujve të zemrës ose enëve të gjakut.

përkujdesje e mëtejshme

Në veçanti, fëmijët, muskuli i zemrës së të cilëve është i dëmtuar pas PIMS, nuk duhet të përfshihen në aktivitete (sportive) për të paktën tre muaj, edhe nëse simptomat akute përmirësohen me shpejtësi. Përpara se të rifillojnë sportin, është i këshillueshëm ose i nevojshëm një test stresi mjekësor.

Në parim, megjithatë, PIMS ka shanse shumë të mira për t'u rikuperuar pa pasoja serioze afatgjata nëse trajtohet nga një mjek në kohën e duhur.