Pamjaftueshmëria e placentës: Simptomat, Frekuenca, Rreziqet

Vështrim i shkurtër

 • Simptomat: ngadalësimi i rritjes së fëmijës së palindur, presioni i lartë i gjakut dhe sekretimi i proteinave nga nëna.
 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Pozicioni i gabuar i placentës, sëmundjet e nënës, infeksionet, kequshqyerja, pirja e duhanit.
 • Diagnostifikimi: intervistë anamneze, ekografi, sonografi Doppler, CTG
 • Trajtimi: Regjimi në shtrat, shmangia e nikotinës, rregullimi optimal i presionit të gjakut dhe sheqerit në gjak
 • Kursi dhe prognoza: Shumë e ndryshueshme. Insuficienca akute e placentës kërkon ndërhyrje të shpejtë, format kronike shpesh mund të trajtohen me një qasje pritje-dhe-shih.
 • Parandalimi: Shmangni faktorët e rrezikut si duhani, kequshqyerja, presioni i lartë i gjakut ose nivelet e tepërta të sheqerit në gjak

Çfarë është pamjaftueshmëria e placentës?

Mjekët e përkufizojnë pamjaftueshmërinë e placentës si një furnizim të pamjaftueshëm të lëndëve ushqyese dhe oksigjenit tek fëmija i palindur nëpërmjet placentës.

Placenta është një organ në formë disku që implantohet në murin e mitrës. Është vendi ku enët e gjakut të nënës dhe foshnjës takohen për të mundësuar shkëmbimin e substancave midis nënës dhe fëmijës. Fëmija është i lidhur me placentën nëpërmjet kordonit të kërthizës. Funksioni i pakufizuar i placentës luan një rol vendimtar në zhvillimin e fëmijës në mitër. Nëse ky funksion është i kufizuar (pamjaftueshmëri), kjo mund të ketë pasoja të rënda për fëmijën.

Format e pamjaftueshmërisë placentare

 • Pamjaftueshmëria akute e placentës: zhvillohet brenda disa minutave deri në disa orë
 • Insuficienca subakute e placentës: zhvillohet brenda pak ditësh
 • Pamjaftueshmëria kronike e placentës: zhvillohet me javë në muaj

Format e ndryshme ndonjëherë kanë shkaqe dhe simptoma të ndryshme. E përbashkëta e tyre është se në raste të rënda mund të jenë kërcënuese për jetën e fëmijës së palindur (fetusit).

Cilat simptoma dhe pasoja afatgjata janë të mundshme?

Pamjaftueshmëria e placentës bëhet e dukshme gjatë kontrolleve të shtatzënisë përmes simptomave në fetus. Fëmija i palindur është shpesh shumë i vogël për javën përkatëse të shtatzënisë për shkak të mungesës së vazhdueshme të furnizimit. Gjithashtu shpesh është më pak aktiv se foshnjat e palindura të së njëjtës moshë në të cilën placenta përmbush funksionin e saj të plotë. Përveç kësaj, sasia e lëngut amniotik në pamjaftueshmërinë e placentës është shpesh më e vogël se sa pritej (oligohydramnios).

Në insuficiencën akute të placentës, fetusi vuan nga një mungesë e papritur e oksigjenit. Kjo situatë është kërcënuese për jetën e fetusit. Lindja e parakohshme ose lindja e vdekur është një pasojë e mundshme.

Efektet e vonshme të pamjaftueshmërisë placentare

Në disa raste, mungesa e furnizimit me oksigjen në mitër ka pasoja afatgjata për fëmijën.

Në përgjithësi, foshnjat e prekura kanë një rrezik më të lartë për të vdekur ose për të zhvilluar sëmundje të tjera. Për shembull, fëmijët që kanë qenë të ekspozuar ndaj pamjaftueshmërisë placentare në mitër shpesh shfaqin simptoma më vonë në jetë:

 • Diabeti mellitus (diabeti)
 • Obeziteti (dhjamosja)
 • Presion i lartë i gjakut (hipertension arterial)
 • Kalcifikim vaskular (arteriosklerozë)

Shumë prindër gjithashtu kanë frikë se fëmija i tyre më vonë do të jetë i dëmtuar mendor apo edhe i paaftë si rezultat i pamjaftueshmërisë së placentës. Shkencëtarët kanë zbuluar se fëmijët që nuk janë rritur në përputhje me moshën për shkak të mungesës së oksigjenit në mitër, për shembull, kanë tendencë të performojnë më keq në testet e inteligjencës si fëmijë dhe adoleshentë sesa bashkëmoshatarët e tyre.

Në disa raste, pamjaftueshmëria e placentës çon në lindje të parakohshme. Fëmijët që lindin të papjekur kanë një rrezik në rritje të prapambetjes mendore.

Cili është shkaku i pamjaftueshmërisë së placentës?

Ka shumë arsye për pamjaftueshmërinë e placentës. Shkaqet e mundshme dhe faktorët e rrezikut për insuficiencën kronike të placentës janë, për shembull

 • Defekte kongjenitale dhe formuese të placentës
 • Sëmundjet e nënës si diabeti, presioni i lartë i gjakut ose defektet e zemrës
 • Sëmundjet specifike të shtatzënisë si pre-eklampsia ose eklampsia
 • Presioni i ulët kronik i gjakut (hipotension)
 • Kequshqyerja kronike ose kequshqyerja
 • Pirja e duhanit

Pamjaftueshmëria akute e placentës shkaktohet nga një çrregullim akut i qarkullimit të gjakut dhe zakonisht ndodh gjatë lindjes. Shkaqet e mundshme janë

 • Komplikime në zonën e kordonit të kërthizës, të tilla si prolapsimi i kordonit të kërthizës
 • Shkëputja e parakohshme e placentës
 • Sindroma e kompresimit të Vena Cava
 • Stuhia e lindjes (kontraktimet që janë shumë të forta ose shumë të shpeshta)

Në sindromën e kompresimit të vena cava, vena kava inferiore e nënës kapet nga mitra e zmadhuar kur gruaja është e shtrirë në shpinë. Kjo pengon kthimin e gjakut në zemër. Rezultati: gruaja rrëzohet dhe fëmija i palindur furnizohet në mënyrë joadekuate me gjak.

Si diagnostikohet pamjaftueshmëria e placentës?

Është e rëndësishme që gratë shtatzëna të ndjekin kontrolle të rregullta me gjinekologun e tyre. Mjeku kontrollon nëse nëna dhe fëmija janë të shëndetshëm dhe shtatzënia po ecën mirë. Nëse gjinekologu dyshon për insuficiencë të placentës, fillimisht do të pyesë gruan shtatzënë në detaje për historinë e saj mjekësore. Pyetjet e mundshme përfshijnë, për shembull

 • Vuani nga presioni i lartë i gjakut apo jeni diabetik?
 • A pini duhan?
 • A është kjo shtatzënia juaj e parë?

Nëse dyshohet për insuficiencë akute të placentës, bëhet kardiotokografia (CTG). Kjo regjistron rrahjet e zemrës së fetusit dhe kontraktimet.

Një formë e veçantë e ultrazërit, e njohur si sonografia Doppler, tregon rrjedhjen e gjakut në kordonin e kërthizës. Në insuficiencën akute të placentës, kjo zvogëlohet shumë.

Si trajtohet pamjaftueshmëria e placentës?

Nuk ka asnjë trajtim për pamjaftueshmërinë e placentës që eliminon shkakun (terapia kauzale). Prandaj, qëllimi i trajtimit është dorëzimi në kohë. Qëllimi është që shtatzënia të përfundojë për aq kohë sa të jetë e mundur pa rrezikuar nënën ose fëmijën. Në rastin e simptomave të rënda si shtat i shkurtër tek fëmija ose eklampsia tek nëna (një formë kërcënuese për jetën e pre-eklampsisë), pranohet rreziku i lindjes së parakohshme.

Mjeku këshillon gratë shtatzëna me insuficiencë kronike të placentës të pushojnë në shtrat dhe rekomandon shmangien e çdo stresi dhe aktiviteti fizik. Për të parandaluar një lindje të parakohshme para javës së 37-të të shtatzënisë, është e rëndësishme të kontrolloni në mënyrë optimale sheqerin në gjak dhe presionin e gjakut me ilaçe. Kjo është veçanërisht e rëndësishme nëse gruaja shtatzënë vuan nga diabeti mellitus ose presioni i lartë i gjakut. Në këtë mënyrë, mund të parandalohet që pamjaftueshmëria placentare të përkeqësohet më tej.

Pas javës së 37-të të shtatzënisë ose nëse pamjaftueshmëria e placentës përkeqësohet, mjekët shpesh vendosin ta sjellin fëmijën në botë. Për këtë qëllim gruas shtatzënë ose i jepen medikamente për të nxitur lindjen ose i bëhet një prerje cezariane.

Insuficienca akute e placentës kërkon veprim të shpejtë. Ndryshimi i pozicionit të nënës, për shembull në rastin e sindromës së ngjeshjes së vena cava, mund ta lehtësojë situatën. Përndryshe, dorëzimi i menjëhershëm është i nevojshëm.

Fëmijët që lindin para kohe, për shembull për shkak të pamjaftueshmërisë së placentës, kanë një rrezik të shtuar të dëmtimit neurologjik. Ka dëshmi se administrimi i magnezit mbron qelizat nervore të foshnjës dhe mundësisht redukton rrezikun e dëmtimit të sistemit nervor dhe muskulor.

Si përparon pamjaftueshmëria e placentës?

Ecuria dhe prognoza e pamjaftueshmërisë placentare ndryshon shumë nga pacienti në pacient. Kjo varet nga ashpërsia dhe lloji i pamjaftueshmërisë placentare.

Në insuficiencën akute të placentës, vërehet një mungesë e papritur dhe e menjëhershme e furnizimit të fetusit. Kjo e kërcënon fëmijën me mungesë akute oksigjeni, e cila në rastin më të keq mund të jetë fatale. Më pas kërkohet veprim i shpejtë.

Nëse është diagnostikuar pamjaftueshmëria e placentës, mjeku që merr pjesë do të hartojë një plan lindjeje së bashku me nënën e ardhshme. Qëllimi është të sqarohet se si duhet vepruar në një situatë akute.

Nëse faktorë të tillë si presioni i lartë i gjakut, diabeti ose konsumimi i nikotinës nuk eliminohen, ekziston rreziku që pamjaftueshmëria e placentës të përsëritet gjatë një shtatzënie të re.

Si mund të parandalohet pamjaftueshmëria e placentës?

Për të parandaluar pamjaftueshmërinë e placentës, është e rëndësishme që gratë shtatzëna të eliminojnë sa më shumë që të jetë e mundur faktorët e rrezikut. Kjo përfshin, për shembull, një dietë të ekuilibruar dhe të shëndetshme dhe mos pirjen e duhanit.

Gratë që vuajnë nga diabeti mellitus ose presioni i gjakut duhet t'i kushtojnë vëmendje të veçantë sigurimit që nivelet e sheqerit dhe presionit të gjakut të rregullohen në mënyrë optimale.