Fasciiti i shputës: Simptomat, terapia, prognoza

Vështrim i shkurtër

  • Simptomat: Dhimbje në thembër (përkeqësim gjatë rrjedhës), dhimbje në fillimin e mëngjesit, shqetësime në ecje.
  • Trajtimi: Trajtim konservativ me lehtësim, ftohje, qetësues kundër dhimbjeve, për një kohë të shkurtër edhe kortizon, ushtrime streçing, futje këpucësh, splinta, fasho me shirit, fizioterapi me masazh, terapi ekstrakorporale me valë shoku (ESWT), rrezatim inflamacioni me rreze x, trajtim kirurgjik me prerje e hapur.
  • Prognoza: Pas trajtimit konservativ ose operacionit, prognoza është zakonisht e mirë. Rimëkëmbja është e mundur brenda gjashtë muajve, ndonjëherë zgjat një deri në dy vjet.
  • Diagnoza: Ekzaminim fizik me histori mjekësore, ekzaminim me rreze X dhe ultratinguj, rezonancë magnetike (MRI).
  • Shkaqet: Përdorimi i tepërt dhe acarimi i tendinit shputës (i zakonshëm gjatë sportit ose me tendinën e Akilit të shkurtuar), lëndim.
  • Parandalimi: Këpucë të përshtatshme dhe stabilizuese, shtroja ortopedike, ushtrime për ngrohje dhe shtrirje para sportit, ushtrime shtrirjeje pas sportit

Çfarë është fashiti i shputës?

Fascia e shputës e ka origjinën në skajin e poshtëm dhe të përparmë të kalkaneusit, i ashtuquajturi tuberozitet kalkaneal (tuber calcanei). Ai lidh tarsusin me nyjet metatarsale dhe metatarsofalangeale. Së bashku, ajo formon harkun gjatësor të këmbës.

Kur rrokulliset këmba, fascia e shputës vihet nën tension nga i ashtuquajturi efekt i erës, i cili siguron transmetimin e forcës nga pjesa e përparme në këmbën e pasme. Qëllimi i fascisë është të tensionojë harkun gjatësor, të rreshtojë këmbën e pasme dhe të përparme, të thithë goditjen dhe të ngrejë në mënyrë pasive harkun e këmbës.

Termi fasciitis shputës huazon nga termi anglo-amerikan "fasciitis shputës". Sidoqoftë, për sa i përket sëmundjes (patologjisë) dhe anatomisë, simptomat korrespondojnë me "sindromën e dhimbjes së thembrës", ndërsa "fasciiti shputor" i referohet një tabloje klinike që shfaqet mbi kockën e dytë kuneiforme dhe metatarsale.

Cilat janë simptomat e fasciitit shputar?

Fillimi i fasciitit shputar është gradual. Me kalimin e kohës, simptomat gradualisht përkeqësohen, zakonisht gjatë javëve ose muajve. Simptomat, të cilat përfshijnë kryesisht dhimbjen e thembrës (kalkaneodinia), fillimisht shfaqen vetëm me sforcim, më vonë edhe në mëngjes kur ngriheni dhe në pushim. Personat e prekur zakonisht raportojnë dhimbje djegieje ose tërheqjeje nën këmbë ose në zonën e thembrës. Ndonjëherë ato çojnë në paaftësi për të ecur.

Një shenjë e fasciitit të shputës është dhimbja e thembrës menjëherë pas qëndrimit në këmbë (dhimbja e fillimit), e cila zhduket pas një periudhe të shkurtër ecjeje. Gjatë sportit, të sëmurët gjithashtu përjetojnë fillimisht episode të dhimbshme në fillim të sforcimit, të cilat zvogëlohen ndërsa ngrohen. Në fund të stërvitjes, simptomat kthehen. Vrapimi dhe kërcimi në veçanti e intensifikojnë dhimbjen.

Si trajtohet fashiti i shputës?

Trajtimi konservativ

Për të reduktuar inflamacionin dhe dhimbjen e fasciitit të shputës, trajtimi konsiston para së gjithash në lehtësimin ose rregullimin e lëvizjeve sportive. Në këtë proces, mjeku analizon metodat dhe rrethanat e stërvitjes, për shembull, vrapimet në mal, sipërfaqet e vrapimit me rërë ose rrëshqitje, rritje të papritur të stërvitjes dhe sugjeron një ndryshim nëse është e nevojshme.

Ushtrime shtrënguese: Për muskujt e viçit dhe shputës, ushtrimet shtrënguese janë një pjesë thelbësore e trajtimit konservativ për fasciitin e shputës. Në një studim, 72 për qind e pacientëve përmirësonin simptomat vetëm me ushtrime shtrënguese.

Për shembull, një ushtrim shtrirjeje përfshin rrotullimin e këmbës mbi një shishe të mbushur me akull. Përkulja pasive e këmbës me një peshqir të mbështjellë rreth pjesës së përparme dhe të tërhequr drejt kokës është gjithashtu një ushtrim i mirë shtrirjeje. Mjekët dhe terapistët rekomandojnë përsëritjen e ushtrimeve të shtrirjes rreth tri herë në ditë për të paktën dhjetë minuta.

Fasha me shirit: Shiritat dhe fashat mund të përdoren për të stabilizuar këmbën dhe harkun. Të dyja e zbehin presionin në tendin gjatë ecjes, duke reduktuar kështu stresin dhe dhimbjen e thembrave.

Terapia fizike: masazhet speciale si masazhet me fërkim tërthor në bazën e tendinit janë të pakëndshme në fillim, por ndihmojnë në lehtësimin e dhimbjes. Gjithashtu pjesë e terapisë është trajnimi i synuar i muskujve të këmbës.

Zvogëlimi i peshës: Njerëzit mbipeshë janë më të prirur ndaj fasciitit shputtar, pasi ato i bëjnë më shumë tendosje tendinit shputës. Nëse ka inflamacion dhe gjithashtu mbipeshë më të madhe, reduktimi i peshës është shpesh pjesë e terapisë.

Medikamentet: Medikamentet që janë të përshtatshme janë barnat anti-inflamatore jo-steroide (NSAIDs). Terapia me injeksion me kortizon është një opsion tjetër, me zhdukjen e deri në 70 për qind të dhimbjes. Megjithatë, injeksionet e përsëritura mund të zvogëlojnë metabolizmin e indit të tendinit në atë masë sa të rritet rreziku i këputjes.

Rrezatimi inflamator me rreze X: Mjekët përdorin gjithashtu rrezatimin inflamator me rreze X për fasciitin shputar që është trajtuar në mënyrë konservative pa sukses. Rreth dy të tretat e pacientëve të trajtuar me këtë metodë bëhen pa dhimbje. Megjithatë, disavantazhi është ekspozimi ndaj rrezatimit.

Trajtimi kirurgjik me prerje

Në raste të rralla kur nuk ka pasur përmirësim pas gjashtë muajsh, pavarësisht masave konservative, mjekët e konsiderojnë kirurgjinë. Kjo zakonisht rezervohet për rastet që nuk i përgjigjen përpjekjeve të trajtimit konservativ - rreth pesë përqind e të gjithë të sëmurëve me fasciit shputar i nënshtrohen operacionit.

Prerja e hapur është procedura standarde për trajtimin kirurgjik të fasciitit shputar. Në këtë procedurë, bëhet një prerje e shkurtër dhe e zhdrejtë në lëkurë mbi pikën në shputën e këmbës ku dhimbja e presionit është më e fortë për të prerë fascinë shputore në origjinë. Kjo redukton menjëherë tensionin në tendin. Ndihmon gjithashtu për të shmangur plagët e dhimbshme. Nëse ka një nxitje thembra, ajo gjithashtu mund të hiqet në bazën e saj.

Pas javës së gjashtë pas operacionit, është e mundur që ngadalë të rritet ngarkesa e vrapimit, megjithëse fillimisht rekomandohet vetëm stërvitje e lehtë për qëndrueshmëri. Përpara javës së dhjetë deri në të dymbëdhjetë pas operacionit, ngarkesat e kërcimit janë ende shumë të dekurajuara. I gjithë procesi i shërimit zgjat të paktën dymbëdhjetë javë, në raste individuale edhe deri në një vit.

Trajtimi endoskopik është gjithashtu i mundur. Periudha e shërimit atëherë zakonisht është më e shkurtër.

Komplikimet e operacionit

Si një ndërlikim, për shembull, dhimbja mbetet pas operacionit ose migron në mes të këmbës. Kjo ndodh kur e gjithë fashia e shputës është prerë sepse tensioni i harkut gjatësor ka ndryshuar. Ashtu si me çdo operacion, nuk mund të përjashtohen rreziqet e përgjithshme kirurgjikale si infeksionet sipërfaqësore ose të thella, plagët e dhimbshme ose tromboza e venave të thella.

Opsione të tjera të trajtimit

E njëjta gjë vlen edhe për ilaçet alternative me vaj ricini ose kapsaicinë. Vaji i kastorit stimulon në veçanti formimin e kolagjenit dhe kështu thuhet se ndër të tjera forcon strukturën e tendinave. Ajo gjithashtu ka një efekt anti-inflamator. Kapsaicina përdoret gjerësisht si qetësues kundër dhimbjeve në formë allçie dhe pomadash, veçanërisht në sport.

I ftohti vepron në një masë edhe kundër dhimbjes dhe zvogëlon ndjesinë e djegies në shputën e këmbës. Prandaj mjekët këshillojnë ftohjen e këmbës në rast të dhimbjes akute të thembrës. Për këtë qëllim janë të përshtatshme jastëkët ftohës (pako të ftohta) ose kompresat kuarke.

Nxehtësia është një ilaç po aq i dobishëm për dhimbjet e thembrave. Ashtu si i ftohti, ai stimulon qarkullimin e gjakut dhe kështu fuqitë vetë-shëruese të trupit. Por gjithashtu ofron relaksim dhe liron indet e ngurtësuara. Prandaj, masazhet me vajra të nxehtë dhe miqësorë ndaj lëkurës janë të përshtatshme si një masë mbështetëse në terapinë e fasciitit shputar dhe mund të kryhen në shtëpi.

Mjetet juridike shtëpiake dhe homeopatia kanë kufijtë e tyre. Nëse simptomat vazhdojnë për një kohë të gjatë, nuk përmirësohen apo edhe përkeqësohen, gjithmonë duhet të konsultoheni me një mjek.

Cilat janë shanset për të shëruar fasciitin e shputës?

Për shumicën e pacientëve me fasciit shputar, metodat konservative të trajtimit janë të suksesshme dhe një shërim është i mundur në 80 deri në 90 për qind të rasteve. Megjithatë, rrjedha e sëmundjes ose procesi i shërimit shpesh zgjatet dhe zgjat një deri në dy vjet. Mjekët këshillojnë atletët që të kufizojnë ashpër përpjekjet e tyre gjatë kësaj kohe. Pas trajtimit kirurgjik, rreth nëntë nga dhjetë pacientë, përfshirë atletët, raportojnë një përmirësim prej 80 për qind në simptomat e tyre.

Si diagnostikohet fashiti i shputës?

Nëse dyshohet për fasciit shputës, mjekët e familjes ose specialistët e ortopedisë janë personat e parë që kontaktojnë. Fasciiti i shputës ka një histori mjekësore karakteristike (anamnezë), që do të thotë se diagnoza mund të vendoset shpejt. Pyetjet tipike që mjeku mund të bëjë gjatë intervistës së historisë janë:

  • Keni pasur një dëmtim akut në këmbë?
  • A dhemb nën thembër me mbajtjen e peshës?
  • Kur ndodh dhimbja? Me cilat lëvizje?
  • Ku rrezaton dhimbja?

Në ekzaminim, individi i prekur zakonisht raporton ndjeshmëri të lokalizuar nën thembër në bazën e fascisë. Në rastin e një këputjeje, do të kishte një mavijosje në shputën e këmbës me dhimbje presioni.

Nëse shqetësimi shfaqet në mënyrë akute, ndoshta është një tendosje ose, në raste të rralla, një (një) këputje e tendinit shputës. Personi i prekur shprehet se tendosja dhe vrapimi i mëtejshëm nuk ishin më të mundura për shkak të dhimbjes. Nga ana tjetër, ankesat u përkeqësuan. Ndonjëherë një ënjtje ose hematoma tregon lëndime të tjera si fraktura, lëndime muskulore ose çarje.

Diagnostikimi i imazhit

Për një diagnozë më të detajuar të fasciitit shputar, mjekët konsultohen me ultratinguj dhe rezonancë magnetike (MRI) përveç rrezeve X.

Radioskopi

Rrezet x anësore tregojnë një nxitje të thembrës në rreth 50 përqind të atyre me fasciit shputës. Megjithatë, kjo nuk është diagnostike dhe ndodh në rreth 25 për qind të popullsisë. Për të përjashtuar keqdrejtimin e këmbës së pasme, mjekët bëjnë rreze x të këmbës në tre plane.

Ultratingull

Imazhe të rezonancës magnetike

Me ndihmën e rezonancës magnetike (MRI), mjeku bën imazhe precize të prerjes tërthore të këmbës. Për një vlerësim më të mirë, mjeku zakonisht përdor një mjet kontrasti, të cilin e injekton në gjak nëpërmjet venave. Me MRI mund të përcaktohet vendndodhja dhe shtrirja e saktë e inflamacionit. Përdorimi i MRI është veçanërisht i dobishëm para operacionit, gjithashtu për të shmangur anashkalimin e frakturave të mundshme, frakturave të pjesshme, anomalive të tendinit dhe kontuzioneve të kockave.

Çfarë e shkakton fasciitin shputar?

Fasciiti i shputës në thelb shkaktohet nga mbipërdorimi i fascisë shputore. Kjo ndodh shpesh në lidhje me sportin, veçanërisht vrapimin ose kërcimin. Fasciiti i shputës është veçanërisht i zakonshëm në dekadën e katërt dhe të pestë të jetës, që ndoshta lidhet me konsumimin e lidhur me moshën. Rreth dhjetë për qind e të gjithë atletëve në disiplinat e vrapimit janë të prekur nga fasciiti i shputës. Sporte të tjera me rrezik të lartë përfshijnë basketbollin, tenisin, futbollin dhe kërcimin. Nuk ka asnjë lidhje midis kohëzgjatjes së trajnimit dhe shpeshtësisë së ankesave.

Për më tepër, lëndimet ndonjëherë janë shkaku i fasciitit shputar. Edhe ndryshimet më të vogla ndonjëherë shkaktojnë lëndime në fibrat e kolagjenit dhe kështu çojnë në inflamacion kronik. Pacientët raportojnë, për shembull, se ata e kanë kapur thembrën në buzë të rrugës ndërsa e kalojnë atë.

A mund të parandalohet fashiti i shputës?

Meqenëse fasciiti i shputës zakonisht shkaktohet nga mbingarkesa e muskujve jo të stërvitur dhe tendinit përkatës, mjekët këshillojnë veçanërisht atletët që gjithmonë të ngrohin mirë muskujt përpara se të merren me sport. Muskujt dhe tendinat e shtrirë janë më pak të prirur ndaj inflamacionit ose grisjes. Ushtrimet shtrënguese parandaluese ndihmojnë si para dhe pas sportit. Kjo vlen edhe për aktivitetet në të cilat njerëzit bëjnë shumë vrapim ose kërcim – qoftë për punë apo për kohë të lirë.

Këpucët e duhura janë gjithashtu të rëndësishme. Veshja e këpucëve me mbështetje të mirë dhe mburrje mund të parandalojë inflamacionin e tendinit shputës.