Trombocitet: Çfarë do të thotë vlera juaj laboratorike

Çfarë janë trombocitet?

Trombocitet janë të vogla, dy deri në katër mikrometra në madhësi, trupa qelizore në formë disku që notojnë lirshëm në gjak. Ata nuk kanë një bërthamë qelizore.

Trombocitet normalisht jetojnë për pesë deri në nëntë ditë dhe më pas hidhen në shpretkë, mëlçi dhe mushkëri. Vlerat normale të trombociteve të të porsalindurve dhe adoleshentëve ndryshojnë nga ato të të rriturve.

Kur i përcaktoni trombocitet?

Numri i trombociteve përcaktohet në rastet e mëposhtme:

  • kur një pacient rrjedh gjak më shumë se normalisht
  • si pjesë e një testi rutinë gjaku (numërim i vogël i gjakut)
  • para dhe pas operacioneve
  • në pacientët me trombozë
  • @në rastet e çrregullimeve të njohura të koagulimit të gjakut ose të dyshimit për mosfunksionim të trombociteve (trombocitopati)

Numri i trombociteve

Numri i trombociteve varet nga mosha. Vlejnë vlerat standarde të mëposhtme (për mikrolitër gjak tek të rriturit, për nanolitër gjak tek fëmijët dhe adoleshentët):

moshë

Vlera standarde e trombociteve

Të rritur

150.000 – 400.000 /µl

deri në moshën 9 muajshe

100 – 250 /nl

1. deri në 6. vit të jetës

150 – 350 /nl

7. deri në 17. vit të jetës

200 – 400 /nl

Herë pas here, numri i trombociteve në gjak zvogëlohet. Kjo mund të ketë shkaqe të ndryshme. Ose trupi prodhon shumë pak trombocite ose ato humbasin në një numër të shtuar. Kjo quhet trombocitopeni ose trombocitopeni - mësoni më shumë rreth saj këtu!

Kur ka shumë trombocite në gjak?

Çfarë duhet të bëni nëse numri i trombociteve ndryshon?

Nëse numri i trombociteve në gjak ndryshon, duhet gjetur arsyeja. Në shumicën dërrmuese të rasteve, është një fenomen që shoqëron një infeksion. Pasi infeksioni të jetë qetësuar, numri i trombociteve kthehet shpejt në normalitet.