Polimioziti: Simptomat, Shkaqet, Terapia

Vështrim i shkurtër

 • Përkufizimi: Polimioziti është një sëmundje e rrallë inflamatore e muskujve nga grupi i sëmundjeve reumatizmale. Kryesisht prek gratë e rritura.
 • Simptomat: Lodhje, dobësi e përgjithshme, ethe, dobësi muskulore (veçanërisht në zonën e shpatullave dhe legenit), dhimbje muskulore, dhimbje kyçesh, ndoshta simptoma të tjera (p.sh. vështirësi në gëlltitje, probleme me frymëmarrjen, sindroma e Raynaud, mishrat e fryrë)
 • Shkaqet: Sëmundja autoimune, shkaku i së cilës nuk është kuptuar plotësisht. Me sa duket gjenetik dhe i shkaktuar nga faktorë të jashtëm (si infeksionet).
 • Diagnoza: Analizat e gjakut, elektromiografia (EMG), ekografia, rezonanca magnetike, biopsia e muskujve.
 • Trajtimi: Medikamente (kortizon, imunosupresues), fizioterapi dhe stërvitje të synuar të muskujve.
 • Prognoza: Trajtimi i duhur zakonisht mund të lehtësojë ose eliminojë plotësisht simptomat. Megjithatë, dobësia e lehtë e muskujve shpesh mbetet. Komplikimet dhe sëmundjet shoqëruese të tumorit mund të përkeqësojnë prognozën.

Polimioziti: përkufizimi dhe frekuenca

Termi "polymyositis" vjen nga greqishtja dhe i referohet një inflamacioni ("-itis") të shumë muskujve ("poly") ("myos"). Polimioziti është një nga sëmundjet reumatizmale dhe është shumë i ngjashëm me dermatomiozitin. Megjithatë, ndryshe nga dermatomioziti, ai prek vetëm muskujt dhe jo lëkurën.

Polimioziti shfaqet edhe më rrallë se dermatomioziti, me rreth pesë deri në dhjetë raste të reja për milion njerëz në vit në mbarë botën. Ai prek pothuajse ekskluzivisht të rriturit, zakonisht midis moshës 40 dhe 60 vjeç. Gratë preken dukshëm më shpesh sesa burrat.

Mioziti i trupit të përfshirjes

Prej disa kohësh, mioziti i trupit inkluziv është diferencuar nga polimioziti. Kjo është një sëmundje inflamatore e muskujve që shfaqet kryesisht te meshkujt mbi 50 vjeç. Mioziti i trupit inkluziv shkakton të njëjtat simptoma si polimioziti, por zhvillohet më ngadalë. Ndryshe nga polimioziti, ai nuk prek asnjë organ tjetër dhe dhimbja muskulore tipike e polimiozitit nuk shfaqet në miozitin e trupit të përfshirë.

Ka edhe dallime në diagnostikim. Për shembull, enzimat e muskujve nuk janë të ngritura në miozitin e trupit të përfshirë - në kontrast me polimiozitin. Megjithatë, të ashtuquajturat trupa inkluzione zakonisht mund të zbulohen në muskujt e prekur gjatë ekzaminimeve histologjike (biopsi). Këto janë grimca të vogla brenda qelizave ose bërthamave qelizore që mund të shihen nën një mikroskop drite. Zakonisht përbëhen nga proteina me defekt.

Polimioziti: Simptomat

Ashtu si me dermatomiozitin, simptomat fillestare të polimiozitit shpesh janë jo specifike. Ato përfshijnë, për shembull, lodhjen dhe një ndjenjë të përgjithshme dobësie. Ethet janë gjithashtu të mundshme. Duke qenë se simptoma të tilla mund të shfaqen edhe me shumë sëmundje të tjera (duke filluar me një ftohje të zakonshme), ato fillimisht nuk sugjerojnë polimiozit.

Megjithatë, ato karakterizohen nga dobësi simetrike e muskujve që përparon gjatë një periudhe javësh ose muajsh, veçanërisht në legen, kofshët, shpatullat dhe krahët e sipërm. Dhimbja muskulore shfaqet gjithashtu, por më rrallë se në dermatomiozit. Shumë pacientë me polimiozit gjithashtu raportojnë dhimbje kyçesh.

Ashtu si me dermatomiozitin, polimioziti mund të përfshijë edhe organet e brendshme. Kjo mund të çojë në disfagi, aritmi kardiake, insuficiencë kardiake dhe/ose fibrozë pulmonare, për shembull.

Simptoma të tjera të mundshme përfshijnë sindromën Raynaud (ngjyra blu e majave të gishtave) dhe mishrat e fryrë.

Në përgjithësi, ecuria e polimiozitit ndryshon nga pacienti në pacient. Simptoma kryesore e dobësisë së muskujve shfaqet gjithmonë. Megjithatë, sa të rënda janë simptomat, sa shpejt përparojnë dhe sa e rëndë është sëmundja në përgjithësi, është shumë individuale.

A mund të shërohet polimioziti?

Në 30 për qind të pacientëve, trajtimi mund të ndalojë polimiozitin. Në 20 për qind të pacientëve trajtimi nuk funksionon dhe sëmundja përparon.

Faktorët e rrezikut për progresion të rëndë

Polimioziti është shpesh më i rëndë në pacientët e moshuar dhe në pacientët meshkuj. E njëjta gjë vlen nëse preken edhe zemra ose mushkëritë. Kanceri shoqërues konsiderohet gjithashtu një faktor rreziku për një ecuri të rëndë të polimiozitit. Jetëgjatësia në raste të tilla mund të reduktohet.

Polimioziti: shkaqet

Saktësisht se si zhvillohet polimioziti nuk është sqaruar përfundimisht. Megjithatë, është e padiskutueshme se është një sëmundje autoimune. Kjo do të thotë se sistemi imunitar sulmon strukturat e trupit për shkak të disrregullimit - në rastin e polimiozitit, muskujt.

Dermatomioziti është gjithashtu një sëmundje autoimune. Megjithatë, një vështrim më i afërt zbulon se reaksioni autoimun në polimiozit është i ndryshëm nga ai në dermatomiozit:

 • Në dermatomiozit, antitrupat e prodhuar nga të ashtuquajturat limfocitet B janë kryesisht përgjegjës për dëmtimin e muskujve - në mënyrë indirekte: ato dëmtojnë enët e vogla të gjakut në muskuj (dhe lëkurë) dhe kështu shkaktojnë simptomat tipike.

Por pse sistemi imunitar i pacientëve me polimiozit lufton papritur strukturat e trupit? Nuk ka (ende) një përgjigje përfundimtare për këtë pyetje. Megjithatë, ekspertët dyshojnë se përgjigja imune e drejtuar gabimisht është gjenetike dhe mund të shkaktohet nga ndikime të jashtme si infeksionet.

Polimioziti: diagnoza

Polimioziti diagnostikohet duke përdorur të njëjtat metoda ekzaminimi si dermatomioziti:

 • Testet e gjakut: Ashtu si me dermatomiozitin, disa vlera të gjakut janë të ngritura (p.sh. enzimat e muskujve, CRP, shkalla e sedimentimit të eritrociteve) dhe autoantitrupat shpesh janë të dallueshëm (si p.sh. ANA).
 • Elektromiografia (EMG): Ndryshimet në aktivitetin elektrik të muskujve tregojnë dëmtim të muskujve.
 • Imazhe: Procedurat si ekografia ose rezonanca magnetike (MRI) konfirmojnë dyshimin.
 • Biopsia e muskujve: Një mostër e indit muskulor të prekur të marrë nën mikroskop tregon qeliza të shkatërruara të muskujve. Limfocitet T, të cilat grumbullohen midis qelizave të muskujve në polimiozit, janë gjithashtu të dukshme.

Përjashtimi i sëmundjeve të tjera

Për një diagnozë të besueshme, është e rëndësishme të përjashtohen sëmundje të tjera me simptoma të ngjashme (diagnoza diferenciale). Sidomos nëse simptomat janë të lehta dhe sëmundja përparon ngadalë, polimioziti mund të ngatërrohet lehtësisht me sëmundje të tjera të muskujve.

Polimioziti: Trajtim

Ashtu si dermatomioziti, polimioziti fillimisht trajtohet me glukokortikoidë (“kortizon”). Ata kanë një efekt anti-inflamator dhe zbehin reaksionet imune (efekt imunosupresiv). Imunosupresantë të tjerë shtohen më vonë, si azatioprina, ciklosporina ose metotreksati.

Ashtu si me dermatomiozitin, ekspertët rekomandojnë gjithashtu fizioterapi të rregullt dhe stërvitje të synuar të muskujve. Kjo i ndihmon pacientët me polimiozit të ruajnë lëvizshmërinë e tyre dhe të parandalojnë atrofinë e muskujve.