Depresioni pas lindjes: Simptomat, Trajtimi

Vështrim i shkurtër

 • Simptomat: Dëshpërim, humbje interesi, pa gëzim, shqetësime të gjumit, ankth, ndjenjë faji, në raste të rënda: Mendime vetëvrasëse dhe foshnjore.
 • Trajtimi: masa të thjeshta si oferta lehtësimi, terapi psiko-dhe e sjelljes, ndonjëherë edhe antidepresivë
 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Prirja për depresion, konfliktet sociale dhe shqetësimet.
 • Diagnostifikimi: konsulta me mjekun, testi i depresionit pas lindjes EPDS
 • Kursi dhe prognoza: Depresioni pas lindjes zakonisht shërohet plotësisht; terapia dhe mbështetja nga partneri dhe familja përmirësojnë prognozën.
 • Parandalimi: Eliminoni faktorët e rrezikut tashmë gjatë shtatzënisë.

Çfarë është depresioni pas lindjes?

Depresioni pas lindjes (PPD) është një sëmundje mendore që prek shumë nëna, por edhe disa baballarë pas lindjes. Individët e prekur e gjejnë veten në humor të ulët, ndiejnë mungesë shprese dhe izolohen gjithnjë e më shumë nga kontaktet e tyre sociale.

Në përgjithësi, mund të dallohen tre kriza dhe sëmundje kryesore të shëndetit mendor pas lindjes:

 1. Humor i ulët pas lindjes, i quajtur ndryshe edhe “baby blues” ose “ditët e të qarit
 2. Depresioni Postpartum
 3. Psikoza pas lindjes

Tre krizat dhe sëmundjet mendore pas lindjes ndryshojnë në shkakun, kohën e fillimit dhe llojin dhe ashpërsinë e simptomave. Si depresioni pas lindjes ashtu edhe psikoza pas lindjes ndodhin disa javë pas lindjes.

Dallimi midis dy kushteve është se simptomat e psikozës pas lindjes janë zakonisht edhe më të rënda se ato të depresionit pas lindjes. Përveç kësaj, shumë të sëmurë zhvillojnë halucinacione dhe deluzione.

Bluja e foshnjës shfaqet disa ditë pas lindjes për shkak të ndryshimeve hormonale.

Baby blues është një fazë e rritjes së ndjeshmërisë psikologjike pas lindjes. Zakonisht kalon pas disa ditësh. Lexoni më shumë rreth kësaj në artikullin Baby Blues.

Depresioni pas lindjes tek meshkujt

Depresioni pas lindjes prek edhe baballarët. Shkaqet e depresionit pas lindjes tek meshkujt janë ende relativisht të paqarta. Megjithatë, streset e veçanta psikologjike dhe fizike të situatës së re të jetës ka të ngjarë të luajnë një rol qendror: mungesa e gjumit, më pak kohë për hobi, miqësi ose marrëdhënie në çift.

Shumë baballarë janë gjithashtu të rënduar nga ndjenja se tani duhet të marrin përgjegjësi të mëdha. Një ide e idealizuar e rolit të babait dhe ndjenja e të paaftë për të përmbushur atë gjithashtu nxit depresionin.

 • Sëmundja e mëparshme depresive
 • Problemet në partneritet
 • Shqetësimet financiare
 • Pritshmëri të larta për rolin e babait

Ka gjithashtu një barrë të veçantë për baballarët nëse fëmija lind para kohe.

Rreziku i depresionit pas lindjes është veçanërisht i lartë për burrat, gratë e të cilëve kanë zhvilluar depresion pas lindjes.

Sinjalet e alarmit për depresionin pas lindjes tek meshkujt përfshijnë lodhjen, plogështinë dhe ndjenjën e zbrazëtisë së brendshme. Disa meshkuj bëhen nervoz, vuajnë nga luhatjet e humorit dhe flenë keq. Të tjerët zhvillojnë ndjenja faji (pa arsye), shqetësohen më shumë dhe ndihen të shqetësuar.

Në shumicën e rasteve, simptomat e depresionit nuk shfaqen menjëherë pas lindjes në formën e "baby blues" tek meshkujt, por më tepër zvarriten pas dy deri në gjashtë muaj. Nëse simptomat vazhdojnë, është e rëndësishme të kërkoni ndihmë herët. Në fund të fundit, ekziston një rrezik i madh që depresioni të bëhet kronik dhe më pas edhe më i vështirë për t'u trajtuar.

Si e dalloni depresionin pas lindjes?

Përveç kësaj, depresioni pas lindjes shkakton simptoma të tjera si:

 • mungesë energjie, pagjumësi
 • Trishtim, pa gëzim
 • Zbrazëtia e brendshme
 • Ndjenja e pavlefshmërisë
 • Ndjenjat e fajit
 • Ndjenja ambivalente ndaj fëmijës
 • mungesë shprese
 • Mosgatishmëria seksuale
 • Problemet e zemrës
 • mpirje
 • dridhje
 • Ankthi dhe sulmet e panikut

Përveç kësaj, nënat me depresion pas lindjes shpesh tregojnë mungesë të përgjithshme interesi – si në lidhje me fëmijën dhe nevojat e tij, ashtu edhe me familjen në tërësi. Personat e prekur shpesh e neglizhojnë veten gjatë kësaj kohe. Ata kujdesen siç duhet për fëmijën, por e trajtojnë atë si një kukull dhe nuk kanë asnjë lidhje personale.

Në raste të rënda, mendimet për vrasje vijnë në mendjen e atyre që janë prekur nga depresioni pas lindjes. Këto i referohen jo vetëm vetes (rreziku i vetëvrasjes), por ndonjëherë edhe fëmijës (vrasja e foshnjave).

Vëzhgoni këto mendime në veten tuaj, mos hezitoni t'i besoni dikujt. Ju nuk jeni vetëm me këto ndjenja.

Ku mund të merrni ndihmë?

Trajtimi i depresionit pas lindjes

Trajtimi individual i depresionit pas lindjes varet nga ashpërsia e tij. Në një formë të lehtë, mbështetja praktike me kujdesin për fëmijën dhe punët e shtëpisë shpesh është e mjaftueshme për të lehtësuar simptomat. Në rastin më të mirë, kjo mbështetje vjen nga anëtarët e familjes, miqtë ose mamia. Ndonjëherë një ndihmës ose dado shtëpiake është e dobishme. Kjo lehtëson barrën nga të gjithë anëtarët e familjes dhe u jep atyre më shumë liri për të punuar në kohezionin e familjes dhe planifikimin për të ardhmen.

Në rastet më të rënda të depresionit pas lindjes, trajtimi psikoterapeutik është i nevojshëm. Vetë-ndihma zakonisht nuk është më e mjaftueshme në këtë rast. Në varësi të preferencave të tyre dhe rekomandimeve të mjekut, të prekurve u jepet mundësia për bisedë ose terapi trupore.

Në rastin më të mirë, partneri dhe anëtarët e tjerë të familjes përfshihen në terapi. Ndër të tjera, ata mësojnë se si të zhvillojnë më shumë mirëkuptim për personin e prekur, si të përballen më mirë me sëmundjen dhe si të mbështesin më mirë personin e prekur.

Nëse është e nevojshme, gratë me depresion pas lindjes gjithashtu marrin terapi me ilaçe duke përdorur ilaqet kundër depresionit.

Çfarë e shkakton depresionin pas lindjes?

Shkaqet e depresionit pas lindjes tek gratë ende nuk janë kuptuar plotësisht. Ka prova që ndryshimet hormonale luajnë një rol në ndikimin e depresionit pas lindjes. Megjithatë, hormonet ndoshta nuk luajnë një rol aq të madh sa ata, për shembull, në bluzën e fëmijëve.

Megjithatë, ka faktorë të tjerë që dihet se nxisin fillimin e çrregullimit mendor:

Këtu përfshihen, për shembull, rrethanat familjare dhe situata sociale. Situata e vështirë financiare si dhe mungesa e mbështetjes nga partneri favorizojnë depresionin pas lindjes. Simptomat dhe shtrirja varen në shumë raste nga sa barrë është për personin e prekur dhe në çfarë shkalle ajo është lënë në duart e veta.

Sëmundjet mendore që kanë ekzistuar tek gruaja para shtatzënisë ose që ndodhin në familje rrisin gjithashtu rrezikun e depresionit pas lindjes. Kohëzgjatja dhe simptomat më pas shpesh ndikohen nga shtrirja e sëmundjes mendore. Këto çrregullime përfshijnë depresionin, çrregullimin obsesiv-kompulsiv, çrregullimet e ankthit, çrregullimet e panikut dhe fobitë.

Si diagnostikohet depresioni pas lindjes?

Deri më sot, nuk ka asnjë procedurë të pranuar përgjithësisht për diagnostikimin e depresionit pas lindjes. Në shumë raste, diagnoza është subjektive. Dyshohet nga të afërmit apo vetë personi i prekur. Në diskutimet me mjekun e familjes ose gjinekologun zakonisht del një pamje më e qartë.

Shkalla e Depresionit Postnatal të Edinburgut (EPDS) është dëshmuar të jetë mjeti më i dobishëm diagnostikues deri më sot. Ky pyetësor është një lloj testi i depresionit pas lindjes. Nëse dyshohet për depresion pas lindjes, të prekurit e plotësojnë atë së bashku me mjekun e tyre. Në këtë mënyrë, mund të përcaktohet ashpërsia e depresionit pas lindjes.

Cila është rrjedha e depresionit pas lindjes?

Depresioni pas lindjes zhvillohet në periudha të ndryshme gjatë vitit të parë pas lindjes dhe zgjat nga disa javë në vite. Fillimi i depresionit pas lindjes është zakonisht gradual. Personat dhe të afërmit e prekur shpesh e njohin këtë çrregullim vonë.

Gjatë depresionit pas lindjes, të sëmurët dhe anëtarët e familjes shpesh humbasin shpresën se sëmundja do të shërohet ndonjëherë. Megjithatë, prognoza për depresionin pas lindjes është e mirë. Si rregull, të prekurit shërohen plotësisht.

Si mund të parandalohet depresioni pas lindjes?

Nënat ose baballarët e ardhshëm që vërejnë faktorë rreziku si prirja për depresion, burimet e ulëta financiare ose konfliktet e partneritetit në vetvete rekomandohet të kërkojnë ndihmë edhe para lindjes.

Mbështetja në familje dhe në kujdesin për të porsalindurin lehtëson barrën e nënës së re dhe siguron që ajo të shërohet nga lindja dhe të vendoset butësisht në situatën e re të jetës.