Ushtrimi pas lindjes: Teknika, Efektet

Si ju bëjnë ushtrimet pas lindjes sërish në formë pas lindjes

Ushtrimet pas lindjes kryesisht forcojnë dyshemenë e legenit. Nuk ka të bëjë me rikthimin e "trupit pas lindjes" në formë sa më shpejt që të jetë e mundur. Ushtrimet e synuara pas lindjes, ndër të tjera, forcojnë dyshemenë e legenit. Kundërshton ankesat e ndryshme.

  • Inkontinenca (stresi) (prek 20 deri në 30 përqind të nënave të reja!)
  • Diastaza e rektumit (hendeku midis muskujve të drejtë të barkut),
  • prolapsi i mitrës ose i fshikëzës
  • Dhimbje të shpinës dhe legenit

Edhe nënat që nuk kanë asnjë nga këto ankesa nuk duhet të humbasin ushtrimet pas lindjes. Parandalon ankesa të tilla si mosmbajtjeje në vitet e mëvonshme. Studimet kanë treguar gjithashtu se fitnesi i përgjithshëm i nënës së re dhe mirëqenia e saj përfitojnë. Për më tepër, ushtrimet pas lindjes mund të intensifikojnë ndjesitë gjatë seksit.

Gjimnastika pas lindjes - ushtrimet më të mira

Edhe nëse nënat e reja zakonisht kanë pak kohë për të lënë: Duhet të investoni patjetër 15 minuta tri herë në javë në gjimnastikë pas lindjes. Fëmija juaj madje mund të "bashkohet" me disa nga ushtrimet.

Ju mund të zbuloni se cilat ushtrime janë veçanërisht të përshtatshme dhe saktësisht se si t'i bëni ato në artikullin Ushtrime pas lindjes.

Ushtrime pas lindjes - koha e duhur

Nëse gjithçka është në rregull, udhëzimi i rekomanduar është të ndiqni një klasë ushtrimesh pas lindjes në javën e gjashtë pas lindjes vaginale. Megjithatë, nuk është kurrë vonë për të filluar ushtrimet pas lindjes. Pyesni gjinekologun tuaj për mendimin e tij dhe mos filloni pa miratimin e tij.

Ushtrime pas lindjes pas një seksioni cezarian

Duhet t'i jepni vetes pak më shumë kohë për t'u rikuperuar pas një seksioni cezarian. Ekspertët rekomandojnë të mos filloni ushtrime rikuperimi pas një seksioni cezarian deri në tetë deri në dhjetë javë pas lindjes. Sidoqoftë, nuk duhet të bëni pa ushtrime pas lindjes plotësisht, edhe pas një seksioni cezarian. Ushtrimet janë jashtëzakonisht të rëndësishme për forcimin e dyshemesë së legenit dhe muskujve të barkut, të cilët janë sforcuar shumë gjatë shtatzënisë. Pa këto ushtrime, ju gjithashtu mund të jeni në rrezik të mosmbajtjes më vonë.

Gjimnastikë pas lindjes – çfarë duhet të keni kujdes

Kur zgjidhni një kurs, sigurohuni që ai të drejtohet nga një fizioterapist ose mami me përvojë. Ata e dinë se cilat ushtrime lejohen të bëjnë nënat e reja dhe kur, dhe mund të adresojnë nevojat/problemet tuaja individuale.

Gjimnastikë pas lindjes - në klasë apo në shtëpi?

Një kombinim i një kursi dhe ushtrimeve pas lindjes në shtëpi është ideal për stërvitjen pas lindjes pas shtatzënisë. Përveç një klase në javë, duhet të merrni rreth 15 minuta çdo ditë, por të paktën tre herë në javë, për ushtrime pas lindjes.

Barku, dyshemeja e legenit, shpina etj. forcohen më së miri në fillim nën drejtimin e një mamie ose fizioterapisti me përvojë. Ata e dinë se cilat ushtrime janë të mundshme dhe mund t'i korrigjojnë ato për të parandaluar tendosjen e pasaktë ose të tepruar.

Si rregull, kompanitë e sigurimeve shëndetësore mbulojnë shpenzimet deri në dhjetë orë (zakonisht 45 minuta secila) të gjimnastikës pas lindjes. Një kurs gjithashtu ka avantazhin që nënat e reja mund të shkëmbejnë ide me njëra-tjetrën.