Periudha pas lindjes

Hormonet ndryshojnë

Nëse ekuilibri hormonal është vendosur për shtatzëninë gjatë nëntë muajve të fundit, fokusi hormonal pas lindjes është në involucionin fizik. Ky proces fillon menjëherë me paslindjen. Ndërsa placenta lind, të gjitha nivelet e gjakut dhe urinës së hormoneve që ajo prodhon bien. Këto përfshijnë hormonet steroide estrogjen dhe progesterone. Ndërsa këto hormone ulen, fillon rimodelimi dhe involucioni. Prodhimi i hormonit folikul-stimulues (FSH) dhe hormonit luteinizues (LH), nga ana tjetër, rritet përsëri dhe maturimi i folikulit në vezore fillon përsëri.

Fakti që menstruacioni i parë pas lindjes ka ende pak kohë, është për shkak të një hormoni tjetër, prolaktinës. Prodhohet në tru (më saktë: në gjëndrën e përparme të hipofizës) sapo estrogjeni bie. Prolaktina siguron që gjiri i nënës të prodhojë qumësht menjëherë pas lindjes - zakonisht në ditën e tretë deri në të pestën e periudhës pas lindjes. Ndërsa foshnja thith gjoksin, prodhimi i prolaktinës stimulohet më tej. Në shumicën e nënave gjidhënëse, prolaktina parandalon ovulimin. Kjo rezulton në atë që njihet si laktacion ose laktamenorre, dmth mungesa e gjakderdhjes menstruale gjatë periudhës së ushqyerjes me gji.

Kur është menstruacioni i parë pas lindjes?

Fillimi i menstruacioneve të para pas lindjes varet nga sa intensivisht ushqehet gruaja me gji. Sa më shumë prolaktinë që prodhon qumësht, aq më efektivisht frenohet maturimi i vezëve dhe ovulimi dhe më vonë rifillojnë menstruacionet. Veçanërisht në gjashtë javët e para pas lindjes, gratë janë më pak pjellore. Vetëm pas shkëputjes nga gjiri, një cikël normal vendoset përsëri.

Megjithatë, edhe pse fertiliteti zvogëlohet në gjashtë javët e para pas lindjes dhe ushqyerja me gji e frenon maturimin e vezëve, duhet theksuar gjithmonë: Ushqyerja me gji nuk është një metodë kontraceptive e sigurt! Ovulacioni i parë zakonisht ndodh pa u vënë re para fillimit të menstruacioneve të para pas lindjes. Prandaj mund të mbeteni përsëri shtatzënë edhe para fillimit të menstruacioneve të para!

Gratë që nuk ushqejnë me gji mund të presin që cikli i tyre të fillojë përsëri në gjashtë deri në dymbëdhjetë javë pas lindjes. Prandaj, periudha e parë pas shtatzënisë dhe lindjes mund të ndodhë pas rreth tetë javësh. Përveç prolaktinës këtu luan rol edhe faza e involucionit.

Rrjedha apo periudha pas lindjes?

A ndryshon perioda pas lindjes?

Sidomos menstruacionet e para pas lindjes janë zakonisht relativisht të rënda dhe të dhimbshme. Ndonjëherë ajo gjithashtu zgjat jashtëzakonisht shumë. Ciklet e mëvonshme janë zakonisht të parregullta dhe të ndryshueshme. Vetëm pas rreth gjysmë viti, cikli zakonisht qetësohet përsëri. Megjithatë, kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht se tani është njësoj si para shtatzënisë: për shembull, nëse ditët shoqëroheshin me ngërçe të rënda, tani ato mund të jenë mjaft të lehta.

Shënim: Nëse periudha juaj pas lindjes shoqërohet me gjakderdhje jashtëzakonisht të rëndë dhe dhimbje të forta, duhet të kontaktoni gjinekologun tuaj.

Menstruacioni i parë pas lindjes: tampona apo pads?