Çrregullimi i stresit posttraumatik: Simptomat

Si shfaqet çrregullimi i stresit post-traumatik?

Çrregullimi i stresit post-traumatik (PTSD) ndodh si një reagim fizik pas një përvoje traumatike si një krim i dhunshëm, një aksident i rëndë ose një akt lufte.

Simptoma të vonuara

Simptomat e çrregullimit të stresit post-traumatik zakonisht nuk shfaqen menjëherë. Simptomat e shokut zakonisht zhvillohen së pari gjatë situatës së urgjencës: Personat e prekur janë të mpirë, shumë prej tyre raportojnë ndjenjën e të qenit "përveç vetes" (ndjenjë depersonalizimi). Situata atëherë u duket joreale. Ky është një mekanizëm mbrojtës i trupit që i shërben mbijetesës së tij. Ky reagim ndaj stresit masiv quhet reaksion stresi akut.

Për të diagnostikuar çrregullimin e stresit post-traumatik, mjeku kurues i përmbahet kritereve dhe simptomave të renditura në Klasifikimin Statistikor Ndërkombëtar të Sëmundjeve dhe Problemeve Shëndetësore të Lidhura (ICD-10).

Simptomat në detaje

Simptomat kryesore të çrregullimit të stresit post-traumatik janë:

  • Kujtimi dhe rijetimi i pavullnetshëm i traumës (ndërhyrjet dhe kthimet prapa).
  • Shmangia, shtypja dhe harrimi i ngjarjes
  • Nervozizëm, ankth dhe nervozizëm
  • Rrafshim i ndjenjave dhe interesave

Përjetimi i pavullnetshëm i traumës (kthime të prapambetura)

Shkaktarët janë shpesh të ashtuquajturit stimuj kyç, për shembull kur një viktimë e luftës dëgjon britma ose një viktimë e zjarrit nuhat tymin. Përsëritja e kujtimeve traumatike në formën e makthit është gjithashtu tipike për çrregullimin e stresit post-traumatik. Simptomat në nivel fizik si gulçim, dridhje, marramendje, rrahje të shpejta të zemrës dhe djersitje ndonjëherë shfaqen si shtesë.

Shmangia, shtypja dhe harresa

Për mbrojtjen e tyre, shumë njerëz me PTSD shmangin ato mendime, situata dhe aktivitete që mund të zgjojnë kujtimet e ngjarjes. Për shembull, ata që kanë qenë dëshmitarë të një aksidenti traumatik trafiku shmangin transportin publik dhe ngarjen. Viktimat e djegura mund të shmangin ndezjen e qirinjve ose zjarrit.

Viktimat e tjera nuk janë në gjendje të kujtojnë të gjitha aspektet e përvojës traumatike. Ekspertët flasin për amnezi të plotë ose të pjesshme.

Nervozizëm, ankth dhe nervozizëm (hipereksitim).

Shumë viktima të traumës janë shumë të ndjeshme ndaj stimujve dhe nervat e tyre janë fjalë për fjalë në skaj. Ata janë hiper-vigjilentë, në mënyrë të pandërgjegjshme ndjejnë se janë gjithmonë në rrezik. Ata janë gjithashtu shumë të kërcyer dhe të shqetësuar. Në planin afatgjatë, kjo gjendje është shumë rraskapitëse për trupin. Bëhet fjalë për vështirësitë e përqendrimit, hapësira e vëmendjes shkurtohet me kalimin e kohës gjithnjë e më shumë. Leximi i një libri ose shikimi i një filmi atëherë ndonjëherë bëhet i pamundur për viktimat e traumës.

Ky tension i përgjithësuar çon në nervozizëm të lehtë dhe shpërthime joproporcionale zemërimi. Të afërmit e viktimave të traumës shpesh raportojnë një ndryshim të papritur në karakter nga njerëz të ekuilibruar dhe të relaksuar më parë.

Ankthi dhe tensioni i vazhdueshëm shpesh mund të lehtësohen pak me sport dhe stërvitje. Megjithatë, tejkalimi ndaj aktivitetit fizik është shumë i madh për shumë persona të prekur.

Rrafshim i interesave dhe ndjenjave (mpirje).

Gëzimi i jetës mund të dëmtohet përgjithmonë nga çrregullimi i stresit post-traumatik. Shpesh, të sëmurët humbasin të gjitha interesat dhe tërhiqen nga jeta shoqërore. Ata humbasin dëshirën e tyre për jetën dhe nuk planifikojnë më për të ardhmen e tyre. Disa gjithashtu nuk janë më në gjendje të ndiejnë asgjë – qoftë gëzim, dashuri apo trishtim. Ka një mpirje të emocioneve (mpirje = mpirje).

Viktimat e traumës shpesh ndihen të tjetërsuar dhe kanë ndjenjën se ajo që kanë përjetuar i ndan nga njerëzit e tjerë dhe të dashurit e tyre. Ky ndryshim në jetën emocionale shpesh përfundon në depresion.

Dhimbje dhe trauma

Megjithatë, një lidhje e mundshme midis dhimbjes (kronike) dhe PTSD nuk është sqaruar ende saktësisht. Disa shkencëtarë shohin një bazë të përbashkët neurobiologjike midis stresit të vazhdueshëm, dhimbjes dhe ankthit.

Si manifestohet çrregullimi kompleks i stresit post-traumatik?

Një çrregullim kompleks stresi post-traumatik paraprihet nga trauma shumë të rënda ose veçanërisht të gjata. Këto viktima të traumës shpesh tregojnë ndryshime të personalitetit si rezultat i PTSD komplekse. Prandaj, simptomat këtu lidhen më shumë me sjelljen dhe personalitetin:

  • Ndryshimet në rregullimin e emocioneve (seksualiteti, zemërimi, sjellja vetëdëmtuese).
  • Ndryshimet në vëmendje dhe ndërgjegjësim
  • Ndryshimet në vetë-perceptimin (ndjenja faji, turpi, izolimi, humbja e vetëvlerësimit)
  • Ndryshimet në marrëdhëniet me të tjerët (çështjet e besimit)
  • Somatizimi (dhimbje pa shkak fizik)

Disa simptoma në detaje:

Rregullimi i ndryshuar i emocioneve dhe kontrolli i impulsit.

Rregullimi i emocioneve dhe kontrolli i impulsit shpesh janë jashtë ekuilibrit në çrregullimet komplekse të stresit post-traumatik. Individët e prekur nuk janë në gjendje të shohin emocione të tilla si zemërimi, pakënaqësia dhe agresioni me distancën e nevojshme. Kështu, ndodhin shpërthime emocionale joproporcionale ose bëhet një përpjekje e madhe për të fshehur këtë humbje kontrolli nga qeniet njerëzore.

Shpesh, të sëmurët "ndihmojnë" veten me alkool ose drogë për t'u qetësuar dhe përpiqen të luftojnë çrregullimin kompleks të stresit post-traumatik.

Sjellja vetëdëmtuese gjendet gjithashtu tek shumë njerëz me çrregullim kompleks stresi post-traumatik. Veprimi i tepërt ose shmangia e aktivitetit seksual gjithashtu ndodh më shpesh.

Ndryshimi i vëmendjes

Somatization

Disa njerëz me çrregullim kompleks të stresit post-traumatik priren të somatizohen. Domethënë vuajnë nga simptoma fizike për të cilat nuk mund të gjendet asnjë shkak organik.

Ndryshimet në marrëdhëniet me të tjerët

Perceptimet e marrëdhënieve vuajnë gjithashtu nga çrregullimi kompleks i stresit post-traumatik. Personat e prekur shpesh kanë vështirësi të përfshihen në afërsinë njerëzore. Përvoja traumatizuese e bën të vështirë për ta besimin dhe kontakti më i ngushtë me qeniet njerëzore bëhet rrallë. Shpesh, viktimat e traumave komplekse nuk kanë një kuptim të mirë të kufijve të tyre dhe herë pas here i tejkalojnë ato.

Përballja me jetën e përditshme dhe cilësia e jetës mund të dëmtohet rëndë nga çrregullimi i stresit (kompleks) post-traumatik. Simptomat shpesh nuk lidhen fillimisht nga personi i prekur me përvojën e tij traumatike, gjë që mund ta bëjë të vështirë identifikimin e tyre.