Kaliumi: Kërkesa ditore, efektet, vlerat e gjakut

Çfarë është kaliumi?

Kaliumi gjithashtu aktivizon enzima të ndryshme, për shembull për sintezën e proteinave. Për më tepër, kaliumi dhe protonet (gjithashtu grimca të ngarkuara pozitivisht) mund të shkëmbehen midis pjesës së brendshme dhe të jashtme të qelizave për shkak të ngarkesës së tyre të barabartë. Ky mekanizëm kontribuon në mënyrë të vendosur në rregullimin e vlerës së pH.

Thithja dhe sekretimi i kaliumit

Kaliumi përthithet përmes ushqimit. Është i pranishëm pothuajse në çdo ushqim. Disa ushqime, të tilla si bananet, përmbajnë nivele veçanërisht të larta të kaliumit. Në rast të mbidozimit të kaliumit, hormoni aldosteron stimulon ekskretimin e mineralit përmes veshkave.

Kërkesa ditore për kalium

Kur përcaktohet kaliumi në gjak?

Meqenëse edhe devijimet e vogla nga vlerat normale mund të kenë pasoja të gjera, si aritmitë kardiake, kaliumi përcaktohet si standard pothuajse në çdo analizë gjaku.

Është gjithashtu përgjithësisht e rëndësishme të monitorohen nivelet e kaliumit në sëmundjet akute dhe kronike dhe gjatë marrjes së medikamenteve të caktuara. Kjo perfshin:

 • Marrja e glikozideve kardiake në rast të pamjaftueshmërisë kardiake (dështimi i zemrës)
 • @ Marrja e diuretikëve në dështimin e zemrës @ Marrja e suplementeve të kaliumit në dështimin e zemrës
 • Aritmi kardiake
 • Teprica ose mungesa e aldosteronit (hiperaldosteronizëm ose hipoaldosteronizëm)
 • Sindroma e Cushing
 • dështimi akut ose kronik i veshkave

Vlerat standarde të kaliumit

moshë

Vlera standarde e kaliumit në serum (mmol/l)

0 deri në 7 ditë të jetës

3,2 - 5,5

8 deri në 31 ditë të jetës

3,4 - 6,0

1 në muaj 6

3,5 - 5,6

Muaj 6 deri në vitin 1

3,5 - 6,1

> 1 vit

3,5 - 6,1

Të rritur

3,8 - 5,2

Niveli i kaliumit urinar është 30 – 100 mmol/24 orë me dietë normale (matur në urinën e grumbulluar 24 orë). Gjatë agjërimit të zgjatur, mund të bjerë në 10 mmol/24 orë.

Nëse ka një mungesë kaliumi (hipokalemia), një ekzaminim i urinës jep informacion në lidhje me mënyrën në të cilën trupi humbet mineralin:

 • Kaliumi në urinë < 20 mmol/l: humbja e kaliumit nëpërmjet zorrëve

Kur ulet niveli i kaliumit?

Ulja e niveleve të kaliumit (hipokalemia) zakonisht rezulton nga humbja e tepërt e mineralit nëpërmjet veshkave. Kjo mund të ketë arsyet e mëposhtme, për shembull:

 • Terapi me agjentë drenazhues, glukokortikoidë, kortikoidë minerale ose amfotericin B (një agjent antifungal).
 • Teprica e aldosteronit (hiperaldosteronizëm)
 • Sindroma e Cushing
 • dobësi akute e veshkave me rritje të prodhimit të urinës

Trupi gjithashtu mund të humbasë kaliumin përmes traktit gastrointestinal:

 • Diarre
 • Të vjella
 • abuzimi me laksativët

Nëse ka një zhvendosje të kaliumit nga hapësira ndërqelizore në qelizë, më pak kalium zbulohet gjithashtu në gjak. Kjo ndodh në rastet e mëposhtme:

 • pH tepër i lartë i gjakut (alkaloza)
 • Terapia me vitaminë B për anemi (anemi)
 • terapi me insulinë në koma diabetik (situatë emergjente komatoze në pacientët me diabet)

mungesa e kaliumit

Mund të mësoni më shumë rreth mungesës së kaliumit në artikullin Mungesa e kaliumit.

Kur rritet niveli i kaliumit?

Nëse kaliumi është i ngritur, mjeku flet për hiperkalemi. Shumë kalium në trup është kryesisht i pranishëm kur ekskretimi përmes veshkave zvogëlohet. Arsyet e mundshme:

 • dështimi akut i veshkave (insuficienca akute renale)
 • dështimi kronik i veshkave
 • mungesa e aldosteronit (hipoaldosteronizëm)
 • mungesa e kortikoideve minerale (sëmundja e Addison-it)
 • Diuretikët që kursen kalium
 • Spironolactone (gjithashtu një diuretik)
 • Frenuesit e ACE (antihipertensivë)
 • Antagonistët e receptorit të angiotenzinës II (barna kardiovaskulare)
 • Ilaçet anti-inflamatore jo-steroide (NSAID si diklofenaku, ibuprofeni, ASA)
 • Ciklosporina A (frenues i sistemit imunitar = imunosupresant)
 • Cotrimoxazole (përgatitje e kombinuar e dy antibiotikëve)
 • Pentamidina (agjent kundër parazitëve njëqelizorë = ilaç antiprotozoal)
 • prishje masive e qelizave të kuqe të gjakut (hemolizë) pas lëndimeve, djegieve ose operacioneve
 • pH tepër i ulët i gjakut (acidozë)
 • koma diabetike me mungesë insuline
 • mbidoza e barnave të zemrës (digitalis)
 • terapia e kancerit me citostatikë

Nëse vena është e mbingarkuar për një kohë të gjatë gjatë marrjes së mostrave të gjakut, kjo gjithashtu mund të çojë në një prishje të qelizave të kuqe të gjakut dhe kështu në një vlerë të lartë të rreme të gjakut të kaliumit kur matet.

Çfarë duhet të bëni nëse kaliumi rritet ose zvogëlohet?

Nëse hiperkalemia është kronike, ilaçet që rritin kaliumin ndërpriten. Përveç kësaj, pacienti duhet të ndjekë një dietë me pak kalium.

Hipokalemia akute trajtohet me administrim intravenoz të klorurit të kaliumit. Nëse kaliumi është ulur në mënyrë kronike, çdo mjekim përgjegjës ndërpritet dhe fillon një dietë me përmbajtje të lartë kaliumi.