Llapë me patate

Çfarë është një mbështjellës patate?

Për të bërë një mbështjellje patate (e quajtur edhe një mbulesë patate ose kompresë patate), ju mbështillni patatet e nxehta, të ziera dhe të grira në disa peshqir pëlhure.

Si funksionon mbështjellja e patates?

Mbështjellësi i patates i përket mbështjellësve me lagështirë të nxehtë. Kompresa i jep trupit nxehtësi të gjatë dhe intensive. Nxehtësia zgjat shumë sepse masa e patates e ruan mirë nxehtësinë. Nuk dihet nëse edhe përbërësit e patates kanë efekt.

Çfarë përbërësish ju nevojiten për mbështjellësin e patates?

Për të përgatitur një mbështjellës patate ju nevojiten:

 • 500 g patate të paqëruara
 • pëlhurë e brendshme (2-3 herë më e madhe se zona që do të trajtohet)
 • leckë e ndërmjetme nëse është e nevojshme
 • pëlhurë e jashtme (p.sh. peshqir)
 • nëse është e nevojshme shirit ngjitës

Përgatitja e mbështjelljes me patate

 1. Ziejini patatet derisa të zbuten dhe kullojini. Lëreni të marrë pak avull dhe grijeni me ndihmën e një piruni ose me tehun e një thike.
 2. Kontrolloni temperaturën (nëse kompresa është shumë e nxehtë, ekziston rreziku i djegies) dhe aplikojeni në pjesën e prekur të trupit. Nëse është e nevojshme, vendosni një peshqir të ndërmjetëm midis lëkurës dhe kompresës së patates.
 3. Fiksoni kompresën me një leckë të jashtme (p.sh. peshqir).

Si aplikohet mbështjellja e patates?

Mbështjellësi i patates aplikohet gjithmonë direkt në pjesën e prekur të trupit në rast dhimbjeje dhe tensioni. Nxehtësia depërton në inde dhe lehtëson dhimbjen.

Nëse pacientit i duket i pakëndshëm nxehtësia ose shqetësimi përkeqësohet, duhet të hiqni menjëherë mbështjellësin e patates. Përndryshe, lëreni të veprojë për 30 minuta. Më pas mbulojeni dhe pushoni në shtrat për 30-60 minuta. Mund ta përdorni mbështjellësin e patates një herë në ditë për sa kohë që shqetësimi vazhdon.

Për cilat sëmundje ndihmon mbështjellja e patates?

Mbështjellja e patates është kryesisht për të ndihmuar kundër dhimbjes dhe tensionit, veçanërisht për ankesat e mëposhtme:

 • bronkit
 • kollë
 • Tensioni i muskujve
 • Dhimbje prapa
 • dhimbje qafe
 • ankesat reumatike
 • dhimbje të fytit

Kur nuk rekomandohet përdorimi i tij?

Nuk rekomandohet përdorimi i mbulesës së patates për ankesat e mëposhtme:

 • ethe
 • inflamacionet akute
 • lëndime të hapura të lëkurës ose acarime të lëkurës
 • infeksionet
 • gjakderdhje e brendshme e dyshuar
 • venat me variçe

Nëse vuani nga sëmundjet e zemrës ose presioni i lartë i gjakut, duhet të kontrolloni gjithmonë me mjekun tuaj nëse trajtimi termik është i këshillueshëm.

Kujdes duhet të ushtrohet edhe nga njerëzit me çrregullime të qarkullimit të gjakut ose nervor - për shembull, për shkak të diabetit të gjatë. Ata nuk e ndjejnë nxehtësinë siç duhet. Nxehtësia e fortë e mbështjelljes së patates më pas shkakton lehtësisht djegie që ata i vërejnë shumë vonë.

Trajtimi me mjete juridike në shtëpi ka kufijtë e tij. Nëse simptomat vazhdojnë për një kohë të gjatë, nuk përmirësohen apo edhe përkeqësohen pavarësisht trajtimit, duhet të konsultoheni gjithmonë me një mjek.