Trajnimi i vogël: Koha, Këshilla

Edukimi për pastërtinë

Nëpërmjet edukimit të synuar të pastërtisë, prindërit përpiqen të largojnë pasardhësit e tyre nga pelenat. Sot, edukimi për pastërtinë mund të zgjasë pak më shumë sesa dikur. Falë pelenave moderne të disponueshme, foshnja nuk laget menjëherë. Dhe prindërit janë gjithashtu të lehtësuar.

Trajnim i vockël apo prisni e shikoni?

Disa prindër vendosin të presin derisa fëmija i tyre të refuzojë pelenën vetë. Kjo mund të funksionojë në raste individuale, por jo gjithmonë funksionon. Teorikisht, fëmija mund të jetë në gjendje të mbajë pelena pas moshës tre vjeç. Por më pas ai ose ajo mund të qeshin nga fëmijë të tjerë të së njëjtës moshë që tashmë janë tharë. Nga ana tjetër, stërvitja me tenxhere shumë herët mund ta mbitakojë fëmijën dhe ndonjëherë ka efektin e kundërt, duke bërë që disa fëmijë të mbajnë jashtëqitjen.

Trajnim për vockël: Nga kur në tenxhere?

Prandaj, për shumicën e fëmijëve, edukimi për pastërtinë dhe trajnimi në tenxhere kanë kuptim vetëm nga fundi i vitit të 2-të të jetës. Një studim zviceran tregoi se fëmijët që stërviten në tenxhere një vit më parë nuk thahen më shpejt (Remo Largo 2007).

Trajnim në tenxhere: Kur thahen fëmijët?

Nga trajnimi i parë në tenxhere deri në tharje kërkon kohë dhe durim. Disa oferta në internet premtojnë se fëmijët do të thahen për tre ditë. Kjo mund të funksionojë për disa fëmijë, por nuk është një recetë universale. Përveç gatishmërisë së fëmijës, gjithçka duhet të jetë anatomike gati për kontrollin e fshikëzës dhe zorrëve.

Meqë ra fjala, kontrolli i zorrëve është më i lehtë për një fëmijë sesa kontrolli i fshikëzës, sepse ai ose ajo e ndjen më qartë presionin në rektum sesa dëshirën për të urinuar.

Trajnim për tenxhere: Si ta thaj fëmijën tim?

Kur fëmija juaj është rreth një vjeç e gjysmë deri në dy vjeç dhe tregon interes për të shkuar në tualet, është koha e duhur për të filluar stërvitjen e tenxheres. Nëse fëmija juaj ende i duket krejtësisht jo emocionuese të shkuarit në tualet, mund ta ndihmoni sadopak për të ngjallur interesin e tij/saj.

Por si mund ta hiqni fëmijën tuaj nga pelena? Shumica e fëmijëve i shohin "urrina" dhe "kapjet" natyrshëm interesante dhe janë të magjepsur të shtypin butonin e shkarkimit për të parë se si gjithçka zhduket në tualet.

Tharja e fëmijës: Këshilla për stërvitjen në tenxhere

Mësimi i fëmijës tuaj me tenxheren funksionon më mirë nëse keni një qasje lozonjare: lëreni arushin ose kukullën të bëjë "urrinim", provoni të uleni para se të lahet ose lexoni diçka me zë të lartë gjatë seancës. Në parim, trajnimi në tenxhere nuk duhet të bëhet në një kohë të caktuar. Në fund të fundit, fëmija juaj duhet të zhvillojë një ndjenjë se kur "duhet" vetë dhe jo kur është koha apo edhe kur bie zilja. Këshillat e mëposhtme do ta bëjnë më të lehtë stërvitjen e tenxhere:

 1. Lavdërim, lavdërim, lavdërim: Vlerësoni çdo sukses pozitivisht.
 2. Mbani një kalendar të ditëve ose netëve të suksesshme të thata.
 3. Mbështetni pavarësinë e fëmijës suaj.
 4. Mos e lini fëmijën tuaj të ulet në tenxhere për më shumë se pesë minuta nëse asgjë nuk po ndodh.
 5. Përmbahuni nga komentet negative në lidhje me lëvizjet e zorrëve ("juck", "ugh") ose kur diçka shkoi keq.
 6. Procedura praktike: Hiqni pantallonat, uluni, fshijini, shpëlajini nëse është e nevojshme, visheni dhe lani duart.
 7. Siguroni veshje që fëmija juaj mund t'i heqë shpejt.
 8. Blini mbathje të lira, të cilat mund t'i hidhni nëse është e nevojshme nëse ka një fatkeqësi me çështjen e madhe.
 9. Brekët e stërvitjes janë të lehta për t'u hequr, por mbeten të lagura në mënyrë të pakëndshme. Kjo e motivon fëmijën.
 10. Qëndroni të qëndrueshëm, edhe në daljet: Ndërrimi i pelenave dhe mbathjeve vonon mësimin.

Trajnim në tenxhere: Tharja gjatë natës

Përpara se fëmijët të thahen gjatë natës, trajnimi në tenxhere duhet të funksionojë gjatë ditës. Vetëm kur fëmijët janë në gjendje të kontrollojnë dëshirën për të urinuar gjatë ditës, ekziston mundësia që ata të jenë në gjendje ta bëjnë këtë edhe gjatë gjumit. Por edhe nëse shumë fëmijë e zotërojnë me sukses stërvitjen me tenxhere gjatë ditës, shtrati shpesh laget ose pelena ngopet gjatë natës.

Arsyet për këtë janë:

 1. Fëmija fle thellë dhe nuk ndjen fshikëzën ose zorrën e plotë.
 2. Rritja e prodhimit të urinës gjatë gjumit
 3. Sasia e urinës tejkalon kapacitetin e fshikëzës

Për ta bërë stërvitjen e vockël të funksionojë gjatë natës, sa vijon mund të ndihmojë:

 1. Kujtojini fëmijës të shkojë sërish në tualet përpara se të flejë.
 2. Udhëtimet e shkurtra rrisin suksesin në tharjen gjatë natës: Vendoseni tenxheren pranë shtratit para se të flini.
 3. Mbushje plastike si mbrojtje e dyshekut

Tharja gjatë natës mund të zgjasë pak më shumë. Pra, jini të durueshëm!

Nuk ka sukses me trajnimin në tenxhere?

Për disa fëmijë, stërvitja me tenxhere nuk shkon aq mirë dhe ata ende i lajnë shpesh pantallonat në moshën katër vjeçare (enureza primare). Në shumicën e rasteve, ka arsye gjenetike pas zhvillimit më të ngadaltë të kontrollit të fshikëzës. Vetëm shumë rrallë shkaku është çrregullimi i funksionit të veshkave. Ndonjëherë infeksionet e shpeshta të traktit urinar (për shkak të problemeve anatomike/neurologjike) e bëjnë të vështirë edhe tharjen.

Fëmija nuk thahet - çfarë të bëni?

A është fëmija juaj më i vjetër se katër vjeç, trajnimi për tenxhere nuk funksionon dhe fëmija juaj ende i lag pantallonat jashtëzakonisht shpesh? Atëherë duhet të kërkoni këshilla nga një pediatër. Ai mund të sqarojë nëse ka shkaqe fizike apo psikologjike që vonojnë pastrimin.

Këshilla për mosmbajtjen e urinës gjatë ditës

 1. Nëse dyshohet për infeksion të traktit urinar: zbulimi i patogjenit nga pediatri
 2. Kontrolloni zakonet e tualetit: shkoni në tenxhere rreth 7 herë në ditë
 3. Trajnimi ka nevojë për motivim: shënoni pozitivisht ditët e suksesshme në kalendar ose shpërblejeni çdo vizitë në tualet me një afishe
 4. Nëse fëmijët janë të zhytur në lojë, ata harrojnë të shkojnë në tualet: dërgojini në tualet rregullisht ose vendosni një orë alarmi.
 5. Mbani ditar të miturisë me sasinë e pirjes, udhëtimet në tualet, etj.

Këshilla për enurezën e natës

 1. Pantallona zile me sensor lagështie alarmi (për fëmijët 5 vjeç e lart)
 2. Nëse është e nevojshme, vendosni një alarm që fëmija juaj të shkojë në tualet gjatë natës

Terapi për nxitjen, stresin dhe mosmbajtjen e të qeshurit

 1. Terapia e sjelljes për inkontinencën urgjente
 2. Trajnimi i dyshemesë së legenit për mosmbajtjen e stresit
 3. Kondicioner/ilaçe për mosmbajtjen e të qeshurit
 4. Trajnim bio-feedback për mosfunksionimin e zbrazjes së fshikëzës
 5. Medikamente të përkohshme (desmopressin) nëse është e nevojshme.

Trajnim i vogël: këshilla për prindërit

Ju si prind jeni gjithashtu të sfiduar kur bëhet fjalë për trajnimin e vockël. Qëndroni pozitivë dhe pranoni performancën e fëmijës suaj, edhe nëse diçka shkon keq herë pas here: vullneti ka rëndësi! Jini të vetëdijshëm për atë që fëmija juaj duhet të jetë në gjendje të bëjë gjatë stërvitjes në tenxhere: nga ndjenja e dëshirës deri te larja e duarve në fund.

Trego mirëkuptim kur shtrati të laget përsëri. Nuk është faji i fëmijës tuaj, ai ose ajo nuk mund të bëjë asgjë për këtë kur fle. Nëse frika e shkakton lagjen, ajo ka nevojë për shumë vëmendje dhe dashuri në vend të presionit dhe fajit. Pra, trajtojini pengesat me qetësi. Gjërat më të rëndësishme në trajnimin e vogël janë durimi, njohja dhe inkurajimi nga prindërit.