Pramipexole: Efektet, Përdorimet, Efektet anësore

Si funksionon pramipeksoli

Sëmundja e Parkinsonit (PD) shoqërohet me një çrregullim të lëvizjes dhe mungesë të lëvizjes. Në thelb bazohet në faktin se disa rajone të trurit që kontrollojnë këto lëvizje vdesin.

Në fazat e hershme të sëmundjes së Parkinsonit, pramipeksoli vepron kryesisht në qarkun e vetëkontrollit. Duke simuluar një prani të mjaftueshme të dopaminës, ajo parandalon qelizat nervore të mbetura që të mbingarkohen dhe të prodhojnë dopaminë deri në rraskapitje.

Studimet tregojnë se pramipexoli, si levodopa, e cila përdoret gjithashtu në sëmundjen e Parkinsonit, mund të përdoret gjithashtu për të trajtuar sindromën e këmbëve të shqetësuara (RLS).

Për më tepër, vëzhgimet e fundit sugjerojnë një ndikim pozitiv në depresion dhe çrregullim bipolar.

Absorbimi, degradimi dhe ekskretimi

Pramipexoli nuk zbërthehet ndjeshëm në trup. Pas tetë deri në dymbëdhjetë orë, rreth gjysma e përbërësit aktiv ekskretohet e pandryshuar në urinë nga veshkat.

Kur përdoret pramipexole?

Pramipexoli është miratuar për trajtimin e sëmundjes së Parkinsonit, si i vetëm ashtu edhe në kombinim me levodopa. Ndonjëherë mund të kundërshtojë ose zbusë luhatjet e efektit (“fenomeni on-off”) tipike për levodopa më vonë gjatë rrjedhës së trajtimit.

Aplikimi është i vazhdueshëm dhe afatgjatë. Gjatë trajtimit, shpesh është e nevojshme të rritet doza.

Si përdoret pramipexoli

Ilaçi i Parkinsonit, pramipeksoli, merret në formën e tabletave. Terapia fillon gradualisht, pra me një dozë të ulët, e cila më pas rritet ngadalë në dozën optimale.

Tabletat me lëshim të vonuar të përbërësit aktiv (tabletat e vonuara) duhet të merren vetëm një herë në ditë. Ata lëshojnë përbërësin aktiv ngadalë gjatë gjithë ditës.

Për trajtimin e sindromës së këmbëve të shqetësuara, një dozë e ulët merret një herë në ditë dy deri në tre orë para gjumit.

Cilat janë efektet anësore të pramipexolit?

Terapia me pramipeksol, si shumë terapi të tjera të Parkinsonit, sjell edhe efekte anësore.

Efekte të tjera të mundshme anësore përfshijnë çrregullime të kontrollit të impulsit, sjellje obsesive-kompulsive, konfuzion, halucinacione, pagjumësi, dhimbje koke, probleme me shikimin, presion të ulët të gjakut, kapsllëk, të vjella, lodhje, mbajtje uji në inde (edema), humbje peshe dhe ulje e oreksit. .

Çfarë duhet pasur parasysh kur merrni pramipexole?

contraindications

Pramipexole nuk duhet të përdoret në:

  • mbindjeshmëria ndaj substancës aktive ose ndonjë përbërësi tjetër të barit

Pramipexoli vështirë se ndërvepron me përbërës të tjerë aktivë sepse nuk shpërbëhet ose vështirë se shpërbëhet nga trupi.

Megjithatë, përbërësit aktivë që bllokojnë sekretimin përmes veshkave mund të çojnë në rritjen e niveleve të pramipexolit në gjak. Si rezultat, mund të jetë e nevojshme të zvogëlohet doza e barit të Parkinsonit.

Ilaçet për psikozë dhe skizofreni nuk duhet të kombinohen me pramipeksol. Arsyeja: ato kanë një efekt saktësisht të kundërt dhe kështu përkeqësojnë sëmundjen e Parkinsonit.

Drejtimi dhe përdorimi i makinerive të rënda

Sulmet e gjumit mund të ndodhin gjatë terapisë me pramipeksol. Prandaj, pacientët nuk duhet të drejtojnë automjete ose të përdorin makineri të rënda gjatë trajtimit.

Kufizimi i moshës

Pacientët e moshuar dhe pacientët me dëmtim të lehtë deri në mesatar të veshkave mund të marrin pramipeksol. Në pacientët me mosfunksionim të rëndë të veshkave, doza duhet të reduktohet.

Shtatzënia dhe laktacioni

Gratë shtatzëna dhe ato me gji nuk duhet të marrin pramipeksol. Siguria dhe efektiviteti i barit në këto grupe njerëzish nuk janë studiuar në mënyrë adekuate.

Për të marrë mjekim me pramipeksol

Prej kur njihet pramipeksoli?

Në Gjermani, pramipexole u lançua për herë të parë në vitin 1997. Mbrojtja e patentës skadoi në vitin 2009. Si rezultat, xhenerikë të shumtë që përmbajnë përbërësin aktiv pramipeksol dolën në treg.