Pregabalin: Efekti, administrimi, efektet anësore

Si funksionon pregabalin

Pregabalin i përket grupit të barnave antiepileptike dhe bllokon kanalet e kalciumit të varur nga tensioni në sistemin nervor qendror dhe periferik. Ai lidhet në mënyrë specifike me nënnjësi të caktuara të këtyre kanaleve të kalciumit dhe në këtë mënyrë pengon çlirimin e ndërmjetësuar nga kalciumi të neurotransmetuesve.

Këto nënnjësi gjenden kryesisht në tru i vogël, korteks, hipokampus dhe bririn e pasmë të palcës kurrizore. Pregabalin siguron që më pak kalcium të hyjë në qeliza, duke zvogëluar kështu aktivitetin e tyre. Si rezultat, ato lëshojnë më pak substanca të dërguara si glutamat (një substancë lajmëtare që ngacmon qelizat nervore), noradrenalinë (një substancë lajmëtare stresi) dhe substancë P (një substancë lajmëtare për transmetimin e dhimbjes).

Në rastin e krizave epileptike dhe çrregullimeve të ankthit, kjo shpesh mund të rezultojë në më pak ose jo më shumë kriza ose një reduktim të ankthit. Pregabalin gjithashtu shpesh mund të ketë një efekt pozitiv në dhimbjen nervore gjatë dhe pas herpes zoster (infeksioni herpes zoster), fibromialgji (dhimbje muskulore me fibra), diabeti (polneuropatia diabetike) ose pas lëndimeve të palcës kurrizore.

Thithja, zbërthimi dhe sekretimi i pregabalinës

Kur përdoret pregabalin?

Substanca aktive pregabalin është miratuar:

  • për trajtimin e dhimbjeve neuropatike qendrore dhe periferike
  • për trajtimin e çrregullimit të ankthit të përgjithësuar (ankth i vazhdueshëm që nuk lidhet me një situatë ose objekt specifik)
  • si terapi ndihmëse për krizat epileptike fokale me/pa përgjithësim sekondar

Në disa vende, pregabalin është miratuar për trajtimin e fibromialgjisë. Jashtë zonave të miratuara të aplikimit, pregabalin përdoret gjithashtu ndonjëherë për të lehtësuar simptomat e tërheqjes tek personat e varur nga opiumi dhe për të trajtuar simptomat e sindromës së këmbëve të shqetësuara.

Zakonisht përdoret për një kohë të gjatë, por domosdoshmëria e tij duhet të rishikohet rregullisht.

Si përdoret pregabalin

Pregabalin zakonisht merret në formën e kapsulave. Një zgjidhje orale është gjithashtu e disponueshme për pacientët që nuk mund të gëlltisin kapsula ose që ushqehen me tuba. Në varësi të llojit dhe ashpërsisë së sëmundjes, merren nga 150 deri në 600 miligramë pregabalin çdo ditë, e ndarë në dy deri në tre doza të vetme.

Mos e ndaloni thjesht marrjen e pregabalin. Kjo mund të shkaktojë simptoma të rënda të tërheqjes.

Cilat janë efektet anësore të pregabalin?

Efektet anësore më të zakonshme gjatë trajtimit me pregabalin janë përgjumja, marramendja dhe dhimbje koke në më shumë se dhjetë për qind të pacientëve.

Efekte të tjera anësore të pregabalinës në një në dhjetë deri në njëqind njerëz të trajtuar përfshijnë inflamacion të nazofaringit, rritje të oreksit, shtim në peshë, rritje të humorit, konfuzion, marramendje, nervozizëm, pagjumësi, ulje të dëshirës seksuale, impotencë, çrregullime të koordinimit dhe lëvizjes, çrregullime të kujtesës, ndijore. shqetësime, turbullim i shikimit, të vjella, të përziera, çrregullime të tretjes, ngërçe, dhimbje të muskujve dhe kyçeve.

Pregabalin mund të dëmtojë aftësinë për të drejtuar makinën dhe për të reaguar.

Çfarë duhet të kem parasysh kur marr pregabalin?

Meqenëse pregabalin kryesisht nuk metabolizohet në trup, ka vetëm disa ndërveprime me medikamente shtesë të marra.

Doza mund të duhet të reduktohet në pacientët e moshuar dhe pacientët me mosfunksionim të veshkave. Përveç kësaj, pregabalin rrit rrezikun e rënies në pacientët e moshuar. Shtimi në peshë për shkak të pregabalinës mund të bëjë të nevojshme rregullimin e dozës së ilaçeve për uljen e sheqerit në gjak te njerëzit me diabet.

Shtatzënia dhe ushqyerja me gji

Pregabalin nuk duhet të merret nga gratë shtatzëna ose ato me gji, pasi eksperimentet me kafshë kanë treguar efekte të dëmshme ndaj frutave dhe substanca aktive është zbuluar në qumështin e gjirit. Nëse është e mundur, duhet të përdoren alternativa më të përshtatshme si amitriptilina (dhimbje neuropatike) ose lamotrigine dhe levetiracetam (kriza fokale).

Siguria e përdorimit te fëmijët dhe adoleshentët gjithashtu nuk është vërtetuar, prandaj përbërësi aktiv duhet të merret vetëm nga të rriturit.

Si të merrni ilaçe me pregabalin

Në Gjermani, Austri dhe Zvicër, përbërësi aktiv pregabalin është i disponueshëm vetëm me recetë në çdo dozë dhe formë farmaceutike dhe mund të merret vetëm në farmaci me recetë të mjekut.

Pregabalin prej sa kohësh njihet?