Depresioni i shtatzënisë: Shenjat, kohëzgjatja dhe terapia

Vështrim i shkurtër

 • Simptomat: Depresioni i vazhdueshëm, humor depresiv, humbja e interesit dhe pagëzueshmëria, mungesa e dëshirës, ​​vetë-dyshim, faji, shqetësime të gjumit.
 • Trajtimi: Mund të trajtohet me psikoterapi, mjekimi rrallëherë është i nevojshëm.
 • Kohëzgjatja: Ndryshon nga gruaja në grua
 • Shkaku: Vështirësi në përshtatjen me situatën e re të jetës, sëmundje të mëparshme mendore, probleme në shtatzëni, partneritet ose mjedis social.

Si e njihni depresionin e shtatzënisë?

Shenjat e depresionit gjatë shtatzënisë ndryshojnë nga personi në person. Simptomat veçanërisht të zakonshme janë:

 • Humor i dëshpëruar, i dëshpëruar
 • Humbja e interesit dhe gëzimi

Hobi dhe kontaktet sociale vështirë se luajnë një rol më. Ajo që dikur ishte argëtuese po bëhet gjithnjë e më pak e rëndësishme. Tërheqja sociale dhe mungesa e lëvizjes janë sinjale alarmi që duhen marrë seriozisht.

 • Vetëdyshim, ndjenja faji

Gratë shtatzëna me depresion shpesh vuajnë nga vetë-dyshimi. Ata kanë frikë se nuk mund të krijojnë një marrëdhënie me fëmijën ose nuk janë një nënë e mirë.

 • çrregullime të gjumit

Kush vuan nga frika dhe shqetësimet, zakonisht fle keq. Sapo trupi pushon, fillon karuseli i mendimit, njerëzit lindin dhe humbasin veten në shqetësimet e tyre. Në mëngjes, ata janë të shqetësuar dhe të lodhur. Në planin afatgjatë, gjumi i pakët e rëndon shëndetin fizik dhe mendor.

Nëse humori i ulët zgjat më shumë se dy javë gjatë shtatzënisë, këshillohuni me një mjek!

Shenjat fizike

Ndonjëherë ankesat fizike mund të jenë gjithashtu shenja të depresionit të shtatzënisë!

Ndryshime humori apo depresion?

Kufijtë midis luhatjeve të humorit dhe depresionit të vërtetë janë të rrjedhshëm. Nëse keni dyshime, diskutoni mendimet tuaja për këtë me një mjek!

Depresioni Postpartum

Nëse shfaqen simptomat e depresionit - ose menjëherë pas lindjes ose disa javë e muaj më vonë - ato shpesh nuk perceptohen si një sëmundje. Në veçanti, shenjat fizike si dhimbja e kokës, shqetësimet e gjumit ose humbja e oreksit shpesh i atribuohen nga ata që preken nga stresi i situatës së re të jetës.

Vëzhgoni veten dhe dëgjoni brenda:

 • A po qani më shpesh kohët e fundit?
 • A reagoni më shpejt në një mënyrë të irrituar?
 • Jeni kryesisht të trishtuar dhe ndiheni pak gëzim?
 • Keni dyshime për të qenë një nënë e mirë?

Çfarë duhet të bëni për depresionin e shtatzënisë?

Ka trajtime të mira për depresionin e shtatzënisë. Hapi i parë për t'u përmirësuar: merrni seriozisht veten dhe ndjenjat tuaja. Depresioni nuk është asgjë për t'u turpëruar, por një gjendje - me një prognozë të favorshme.

Flisni me njerëz të besuar

Sa më mirë që ju dhe ata përreth jush të dini për depresionin e shtatzënisë, aq më mirë mund ta kundërshtoni atë. Depresioni është një sëmundje që mund të prekë këdo. Së bashku është më e lehtë për të përballuar atë!

Ndihmë mjekësore

Për këtë ai pyet për gjendjen personale dhe ankesat e mundshme fizike. Përveç kësaj, ka pyetësorë që lehtësojnë diagnostikimin e depresionit të shtatzënisë. Së fundi, ai ekzaminon gruan shtatzënë për të përjashtuar shkaqet fizike të ankesave.

Nëse mjeku vendos diagnozën e depresionit të shtatzënisë, ai zgjedh terapinë e përshtatshme individualisht së bashku me gruan shtatzënë, në varësi të ashpërsisë dhe shtrirjes së simptomave.

Psikoterapia

Mjekim

Ilaqet kundër depresionit duhet të merren vetëm siç përshkruhet nga një mjek. Flisni me mjekun tuaj përpara se të ndërprisni mjekimin ose të ndryshoni dozën!

Trajtime alternative

Çfarë mund të bëni vetë kundër depresionit të shtatzënisë?

Përveç trajtimit mjekësor dhe psikoterapeutik, ka një sërë gjërash që mund t'i bëni vetë për t'ju ndihmuar të ndiheni më mirë së shpejti:

 • Flisni hapur për frikën dhe shqetësimet tuaja me njerëzit e afërt (partner, familje, mami). Së bashku me njerëz të njohur, kriza mund të menaxhohet më mirë.
 • Asgjë dhe askush nuk është i përsosur: kushdo që lufton me depresionin gjatë shtatzënisë nuk është një nënë e keqe.
 • Qëndroni fizikisht aktiv, ushtrimet dhe sportet kontribuojnë në mirëqenien mendore.
 • Ndalo pak veten. Pasiguritë për shkak të situatës së re të jetës janë krejt normale.
 • Ti nuk je vetëm! Biseda me gra të tjera shtatzëna të prekura mund t'ju ndihmojë të kapërceni krizën tuaj. Pyesni mjekun tuaj për këshilla se ku të gjeni një grup të përshtatshëm mbështetës.
 • Jini të durueshëm me veten: Trajtimi i depresionit kërkon kohë.

Sa zgjat depresioni i shtatzënisë?

Kurs

Prognozë

Meqenëse depresioni i shtatzënisë mund të trajtohet mirë, prognoza është e favorshme. Është e rëndësishme që trajtimi të fillohet herët.

Gratë që tashmë kanë luftuar me depresionin në një shtatzëni të mëparshme kanë një rrezik prej rreth 60 për qind që ta zhvillojnë atë përsëri në një shtatzëni të mëvonshme. Në raste të tilla, ka kuptim që të konsultoheni me një mjek ose psikoterapist edhe para se të shfaqen simptomat.

Pse rreth dymbëdhjetë nga 100 gra zhvillojnë depresion gjatë shtatzënisë nuk është kuptuar plotësisht. Depresioni mund të ndodhë në çdo fazë të jetës, duke përfshirë periudhat që zakonisht shoqërohen me lumturi dhe gëzim për shumicën e grave. Janë ndër sëmundjet mendore më të zakonshme gjatë shtatzënisë.

Shkaqet

 • Vështirësitë me partnerin: Nëse tashmë ka probleme në partneritet para shtatzënisë, gratë kanë një rrezik më të lartë të depresionit të shtatzënisë. Pasiguritë në mjedisin privat mund të intensifikojnë mendimet negative për shtatzëninë.
 • Problemet gjatë shtatzënisë: Gratë që kanë përjetuar aborte ose komplikime në shtatzëni janë zakonisht më të prirura ndaj depresionit.
 • Mjedisi social: shqetësimet financiare, pak mbështetje në familje ose ngjarjet stresuese në të kaluarën nxisin depresionin e shtatzënisë.

Çfarë është depresioni i shtatzënisë?

Depresioni i shtatzënisë është një sëmundje mendore që duhet trajtuar në mënyrë profesionale. Simptomat janë në thelb identike me ato të depresionit në fazat e tjera të jetës.

Efektet tek fëmija

Efektet në shtatzëni

Nënat e ardhshme që luftojnë me depresionin shpesh shtojnë pak peshë gjatë shtatzënisë. Ata gjithashtu vuajnë nga diabeti gestacional më shpesh se gratë e tjera shtatzëna.