Nauze gjatë shtatzënisë: Çfarë ndihmon tani

Shtatzëna: Të përziera si një shoqëruese e bezdisshme

Të përzierat e shtatzënisë (sëmundje = nauze) është aq e zakonshme sa mund të konsiderohet pothuajse një simptomë normale shoqëruese: Midis 50 dhe 80 për qind e të gjitha grave shtatzëna ndjejnë të përziera, veçanërisht në tremujorin e parë. Nga këto, rreth një në tre vuan gjithashtu nga marramendje, të vjella të rregullta të thata ose të vjella (emesis gravidarum).

Termi "sëmundje e mëngjesit" në kontekstin e shtatzënisë është i vjetëruar, pasi të përziera, fryrje ose të vjella mund të shfaqen në çdo kohë gjatë ditës tek nënat në pritje.

Shumica e grave shtatzëna ndiejnë dhimbje në stomak midis javëve 6 dhe 12. Pas kësaj, simptomat e pakëndshme shoqëruese zakonisht zhduken. Por disa gra vazhdojnë të vuajnë nga të vjellat e mëngjesit deri në javën e 20-të, e disa edhe përtej kësaj.

Siç tregojnë studimet, të përzierat gjatë shtatzënisë i bëjnë më të mundshme që një grua të presë një vajzë.

Shkaqet e të vjellave në mëngjes

Sido që të jenë shkaqet – të përzierat gjatë shtatzënisë në çdo rast nuk janë sëmundje, por një shenjë normale e shtatzënisë. Megjithatë, të përzierat dhe të vjellat në parim mund të shkaktohen edhe nga sëmundje, si sëmundjet e traktit gastrointestinal, traktit urinar, metabolizmit ose sistemit nervor.

Këshilla për të përzierat gjatë shtatzënisë

Vetëm disa ndryshime në stilin tuaj të jetesës mund të lehtësojnë të përzierat gjatë shtatzënisë.

  • Shmangni shkaktarët e njohur të të përzierave tuaja, të tilla si erërat e pakëndshme si parfumet ose aroma gatimi, ushqime shumë pikante, ushqime të yndyrshme ose ushqime të caktuara.
  • Mos hani disa vakte të mëdha, por disa të vogla gjatë gjithë ditës. E njëjta gjë vlen edhe për pijet.
  • Hani biskota pa shije dhe erë pak pasi të ngriheni ose para se të shkoni në shtrat.

Metodat alternative dhe plotësuese të shërimit mund të ndihmojnë gjithashtu me të vjellat në mëngjes:

  • Mjetet juridike homeopatike (Nux vomica, Pulsatilla)
  • Acupressure
  • Akupunkturë
  • Masazhe
  • Trajnim autogjenik

Koncepti i homeopatisë dhe efektiviteti i saj specifik janë të diskutueshëm dhe nuk janë vërtetuar qartë nga studimet. Metodat alternative mjekësore kanë gjithashtu kufizimet e tyre. Bisedoni me mjekun tuaj se si mund ta mbështesni më mirë vetë terapinë.

Ilaçe kundër të vjellave të mëngjesit

Nauze: shtatzënia në rrezik?

Të përzierat e shtatzënisë nuk e dëmtojnë fëmijën dhe nuk çojnë në lindje të parakohshme ose në lindje cezariane. Megjithatë, nëse të vjellat e vazhdueshme shoqërojnë të përzierat, mund të shfaqen simptoma të mungesës, duke rrezikuar si nënën ashtu edhe foshnjën.

Shkoni te mjeku vetëm në rast të të vjellave të rënda

Sidomos në tremujorin e parë, gratë mezi shtojnë peshë, disa madje humbin peshë. Ata që vuajnë nga të përzierat dhe të vjellat gjatë shtatzënisë dhe nuk shtojnë në peshë apo edhe humbin peshë nuk duhet të shqetësohen në fillim. Bëhet shqetësuese vetëm nëse duhet të vjellni më shumë se dhjetë herë në ditë dhe të humbni më shumë se pesë për qind të peshës suaj. Atëherë ndoshta vuani nga të vjella të rënda gjatë shtatzënisë (hyperemesis gravidarum). Në këtë rast, duhet të kërkoni kujdes mjekësor.

Vetëm të përziera: Mos u shqetësoni!