Lindja e parakohshme: Kuptimi dhe procesi

Çfarë do të thotë lindja e shpejtë?

Një "lindje e shpejtë" është një proces lindjeje që zgjat më pak se dy orë nga fillimi i kontraktimeve të para deri në lindjen e fëmijës. Është një lindje normale në vetvete, vetëm se në shumicën e rasteve gruaja që lind nuk ka thuajse fare kontraksione, procesi i lindjes fillon menjëherë me kontraktime të dhunshme shtytëse dhe shpeshherë mjafton edhe një tkurrje e vetme e dëbimit derisa të lindë fëmija. . Megjithatë, mund të ndodhë edhe që kontraktimet e lehta në fazën e ecjes, të cilat vinin në intervale të gjata dhe vështirë se ishin të dhimbshme, as të mos perceptoheshin si të tilla.

Cilat janë arsyet e një lindjeje në vjeshtë?

Mund të ketë disa arsye për lindjen në vjeshtë, nga ana e gruas shtatzënë ose nga ana e foshnjës:

  • Kanali i lindjes shtrihet mirë, ofron pak rezistencë dhe hapja e vrimës së mitrës ndodh shumë shpejt (sidomos te gratë që kanë lindur tashmë disa herë).
  • Kur shtatzënitë ndodhin në vazhdimësi dhe kanali i lindjes nuk ka pasur kohë të mjaftueshme për t'u tërhequr.
  • Në nënat për herë të parë që shtypin ose fshehin shtatzëninë e tyre.
  • Kur foshnja është shumë e vogël dhe perimetri i kokës është i vogël.

Cilat janë rreziqet e një lindjeje në vjeshtë?

Në shumicën e rasteve, lindja në vjeshtë shoqërohet me dhimbje të forta gjatë lindjes. Procesi i shpejtë i lindjes mund të shkaktojë lëndime të indeve të buta në kanalin e lindjes dhe dyshemenë e legenit, si dhe gjakderdhje pas lindjes.

Nëse një grua shtyp ose nuk është në dijeni të shtatzënisë, ajo mund të ngatërrojë fillimin e lindjes me një dëshirë për të defekuar kur ndjenja e presionit ndikon në zorrët. Më pas, fëmija lind shpesh në tualet (lindja në tualet).

Tek foshnja, lindja në vjeshtë mund të shkaktojë lëndim nëse foshnja bie në dysheme ose në tualet. Kordoni i kërthizës mund të thyhet gjatë procesit. Përveç kësaj, mungesa e rregullimit të presionit në kanalin e lindjes gjatë fazës së dëbimit mund të shkaktojë mungesë oksigjeni (hipoksi) dhe hemorragji të trurit tek foshnja. Gjithashtu janë të mundshme lëndime në trung, krahë dhe këmbë.

Masat në rast të një lindjeje të kërcënuar në vjeshtë

Nëse lindjet e mëparshme kanë qenë jashtëzakonisht të shpejta, këshillohet të kaloni periudhën e fundit të shtatzënisë në një klinikë për të zvogëluar rrezikun e një lindjeje në vjeshtë.